Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας και Θάνος Πλεύρης συνομιλούσαν, έπαιρναν το δείπνο τους ή τον καφέ τους με τον πρώην «κουκουλοφόρο» ή «ψευδομάρτυρα» Νίκο Μανιαδάκη.
Στην Προανακριτική Επιτροπή μετέχει μόνο ο γιος του τεταρτοαυγουστιανού πολιτευτή. Ωστόσο, αντί να εξαιρεθεί ο Θ. Πλεύρης, εξαιρέθηκαν οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, αναφερόμενος στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, δείπνησε με τον Ν. Μανιαδάκη την περίοδο που ο τελευταίος ήταν προστατευόμενος μάρτυρας. Κατά την αναφορά των εισαγγελέων Διαφθοράς που αποκάλυψε το Documento, ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να γνώριζε την ιδιότητα που είχε ο Ν. Μανιαδάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου και για αυτό -σύμφωνα πάντα με την έγγραφη αναφορά- εξακόντισε απειλές περί επικείμενου τσακίσματος των μαρτύρων και των δικαστών προκειμένου ο Ν. Μανιαδάκης να μπει στο ρόλο του αγγελιοφόρου των απειλητικών μηνυμάτων.
Ο ερευνώμενος για το σκάνδαλο Novartis υπουργός Ανάπτυξης έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι επικοινωνούσε με τον πρώην συνεργάτη του, Ν. Μανιαδάκη, ακόμα και όταν ο τελευταίος ήταν προστατευόμενος μάρτυρας. Η σχέση τους θεωρείται ιδιαίτερα στενή και χαρακτηρίζεται από αισθήματα αγάπης, όπως αυτά εκφράστηκαν μέσω SMS τα οποία αποτελούν αντικείμενο της δικογραφίας.
Ο συνήγορος του Άδωνη Γεωργιάδη και πρώην άμισθος και άτυπος σύμβουλός του, Θ. Πλεύρης, συναντήθηκε και αυτός με τη σειρά του με το πρόσωπο «κλειδί» του σκανδάλου, Ν. Μανιαδάκη, στο Hilton. Την αποκάλυψη έκανε και πάλι το Documento στο φύλλο της Κυριακής, αναγκάζοντας τον Θ. Πλεύρη να παραδεχτεί on air πως υπάρχει μέχρι και φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Ν. Μανιαδάκη στο πολυτελές ξενοδοχείο.
Τι έχουμε μέχρι στιγμής; Τρία στελέχη -με τη στενή ή την ευρύτερη έννοια- της ΝΔ ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον εκ των πρωταγωνιστών του Novartis – Gate, Ν. Μανιαδάκη. Ένας εξ αυτών, ο Θ. Πλεύρης, είναι και μέλος της Επιτροπής ενώ, μάλιστα, ήταν και εισηγητής της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου στην Ολομέλεια.
Πάρα ταύτα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επέλεξαν να εξαιρέσουν με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις δια του πολιτικού συσχετισμού τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο. Η απόφαση αυτή, πέρα από τα αυταρχικά πολιτικά χαρακτηριστικά που εμπεριέχει και το αρνητικό κοινοβουλευτικό προηγούμενο που δημιουργεί, δύναται να επιφέρει την ακυρότητα της Επιτροπής καθώς δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη πρόβλεψη ούτε στον Κανονισμό της Βουλής ούτε στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά αναλογία του οποίου λειτουργεί η Προανακριτική.
Το δόγμα Γεραπετρίτη
Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται το δόγμα του υπουργού Επικρατείας. Ο Γ. Γεραπετρίτης φέρεται να κινεί τα νήματα, μετέχοντας σε συσκέψεις των μελών της ΝΔ στην Επιτροπή για να είναι τα μάτια και τα αυτιά του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει, πλέον, δημοσίως ότι το σκάνδαλο Novartis έχει ερευνηθεί από την προηγούμενη Προανακριτική Επιτροπή και πως η τρέχουσα το μόνο που καλείται να διερευνήσει είναι η οσμή παραδικαστικού σκανδάλου που αναδύουν οι πρακτικές του Δ. Παπαγγελόπουλου.
Ίσως ο συνταγματολόγος να θεωρεί ότι απευθύνεται σε μικρόνοες. Η Προανακριτική Επιτροπή συνεστήθη μετά από καταγγελίες και καταθέσεις εισαγγελέων για αθέμιτους χειρισμούς του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης με επίκεντρο την υπόθεση Novartis. Οι καταγγελίες αυτές αξιοποιήθηκαν εντέχνως από τη συμπολίτευση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν Μέσα προκειμένου το αφήγημα της σκευωρίας να σκεπάσει πλήρως τα τεκμήρια του σκανδάλου. Βέβαια, τόσο ο Γ. Αγγελής όσο και η Ελ. Ράικου έχουν προσδώσει -έμμεσα ή άμεσα- διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου στην υπόθεση Novartis. Αλλά αυτό αποτελεί λεπτομέρεια για τους «διώκτες» των «σκευωρών».
Ο μοναδικός τρόπος για να μετατραπεί η Προανακριτική σε Επιτροπή πάσης φύσεως και χρήσεως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξαιρεθούν τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης. Η νομική κατάρτιση του πρώτου και η εξειδίκευση του δεύτερου σε ζητήματα φαρμάκου δεν αφήνουν αμφιβολία για άλλες ερμηνείες. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ικανοποίηση του θυμικού του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να ξεπερνά τα όρια των κανονισμών και της κοινοβουλευτικής τάξης. Γιατί με την απόφαση που πήρε η Προανακριτική, η κυβερνητική πλειοψηφία ουσιαστικά επιβάλλει την εκπροσώπηση που θα έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή. Και αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Όχι μόνο για τώρα, αλλά κυρίως για το μέλλον…