Τα επόμενα βήματα προκειμένου να ανακοπεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω της τουριστικής περιόδου μελετάει τώρα η κυβέρνηση η οποία βλέπει τα σχέδιά της για ένα «γενναίο» άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας να ανατρέπονται λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Έτσι, μετά την απόφαση του Μαξίμου να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα ενώ οι ειδικοί προειδοποιούσαν από την πρώτη στιγμή για τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση καλείται και πάλι να επιβάλλει νέους περιορισμούς υπό την πίεση του τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων θέλοντας ωστόσο να αποφύγει ένα καταστροφικό για την οικονομία ολικό lockdown.
Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Συγκεκριμένα μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις τόσο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όσο και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων στην εστίαση και στη διασκέδαση.
Δεύτερες σκέψεις για τους κλειστούς χώρους
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι συγκεκριμένοι χώροι να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου με ένα «μεικτό» σύστημα. Δηλαδή να μπορούν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν αν θα απευθύνονται μόνο στους εμβολιασμένους ή θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους πελάτες. Ωστόσο, το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης το επισκίασε η απότομη αύξηση των κρουσμάτων που φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις προκαλώντας παράλληλα δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας.
Επί τάπητος είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος σε όλους τους κλειστούς χώρους στους οποίους θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης (με αυξημένα τα ποσοστά της πληρότητας). Μία άλλη πρόταση είναι να υπάρξει μία μικρή μετάθεση της εφαρμογής του μέτρου, ώστε να μελετηθεί περαιτέρω η πορεία των κρουσμάτων.
Επίσης, η κυβέρνηση καλείται μέσα στην βδομάδα να αποσαφηνίσει αν θα ισχύσουν διαφορετικοί περιορισμοί, αυστηρότεροι ίσως για τα μπαρ, τα κλαμπ και τα beach bar, ενώ σε μια πιο χαλαρή εκδοχή των μέτρων θα βρεθούν εστιατόρια και καφέ και αν θα επεκταθούν οι αυστηροί περιορισμοί και σε άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως σινεμά, θέατρα, εμπορικά κέντρα κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, «ελευθέρας» σε κάθε χώρο θα έχουν όλοι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, καθώς οι όποιοι περιορισμοί στο εξής θα στοχεύουν μόνο τους ανεμβολίαστους.
«Βαριά» πρόστιμα
Την ίδια ώρα τα ελεγκτικά κλιμάκια έχουν πιάσει ήδη δουλειά με την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα αλλά και σε όσους πολίτες επιχειρήσουν να προσκομίσουν πλαστά δικαιολογητικά. Ήδη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) επέβαλε πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ, αλλά και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 καταστήματα εστίασης στην Νότια και την Ανατολική Αττική, ενώ οι ίδιες κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λέσβο και τη Σάμο, γιατί εξυπηρετούσαν όρθιους πελάτες.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Διευκρινήσεις αναμένονται και για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ θα ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, συζητείται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί σε αθλητές, σώματα ασφαλείας, εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα η κυβέρνηση «κοιτά» και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπου ήδη μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες.