Η Μεσόγειος «γονάτισε» από την υπεραλίευση

Η Μεσόγειος «γονάτισε» από την υπεραλίευση

Φαίνεται πως οι Έλληνες θα πρέπει να ξεχάσουμε την μεγάλη επάρκεια ψαριών που υπήρχε στις πλούσιες θάλασσες μας. Οι Έλληνες καταναλώνουν κατ’ άτομο περίπου 19,6 κιλά ψαρικά ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 12% είναι εγχώριας αλιείας ενώ το 66% είναι εισαγόμενα σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της WWF.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι σήμερα η Μεσόγειος, και όχι μόνο το Αιγαίο ή το Ιόνιο, δεν έχει μεγάλη επάρκεια ψαρικών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, καθώς η υπεραλίευση, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών έχουν καταδικάσει τη ζωή στις θάλασσές μας.

Συνεπώς, σύμφωνα με τη μελέτη, για να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου εισάγονται, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημειώνεται παράλληλα, ότι για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύονται ή εκτρέφονται στα μεσογειακά κράτη της ΕΕ, σχεδόν δύο ακόμα κιλά εισάγονται από άλλες χώρες.

Για να καλύψουν τα μεσογειακά κράτη της Ε.Ε τη ζήτηση, κάθε χρόνο αναζητούνε από άλλες χώρες 5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως, εξαρτώνται από αυτήν την υψηλή ζήτηση ψαρικών στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ απορροφούν το 36% όλων των ψαρικών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ σημειώνεται ότι το 2014, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).

Πηγή:koutipandoras.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter