Η μεσαία τάξη πάει στον «παράδεισο»

Κάτι δεν πάει καλά με τα νούμερα που δίνουν τα αρμόδια κυβερνητικά μηδέ του πρωθυπουργού εξαιρουμένου για την ύφεση που θα έχει η ελληνική οικονομία φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη κάνει λόγο στο εσωτερικό για ύφεση 4,7%, την Κυριακή στο εξωτερικό για 7,9% αλλά ο πρωθυπουργός πιο «γαλαντόμος» σε συνέντευξή του και αυτός σε μέσον του εξωτερικού την ανεβάζει στο 10%.

Υπάρχουν βέβαια και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που εκτιμούν ύφεση πάνω από 20%. Ετσι βέβαια που το πάνε είναι σαν να γυρνάει η ρουλέτα και περιμένουμε να καθήσει η μπίλια, ελπίζοντας το καλύτερο.

Και αυτό γιατί από πολιτικές για προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων στην οικονομία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία. Ειδικά για τη μεσαία τάξη που τόσο πολύ μπούκωσε με προεκλογικά ψέματα και τώρα την έχει αφήσει στο έλεος του Αρμαγεδώνα που έρχεται.

Από το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα με βασικότερο να παραδέχεται ότι έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που δεν ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.

Η επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε αναφέρεται στο παραπάνω αναφερόμενο κείμενο ως «εμπλουτισμός του περιεχομένου τους» ενώ γίνεται αναφορά σε ένα « αποδεκτό χαμηλό επίπεδο υγειονομικού ρίσκου» που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.

Επίσης σημειώνει ότι θα αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού αρνούμενη να καταλάβει την αναπτυξιακή σημασία των μισθών κάτι που ήταν πρώτη προτεραιότητα της αφού έσπευσε ήδη να φέρει ήδη ΠΝΠ τουλάχιστον για τους χαμηλούς και μεσαίους μισθούς, γιατί στους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς στελεχών δε φείδεται χρημάτων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλέπει την κρίση ως ευκαιρία διάλυσης της μεσαίας τάξης και το αναφέρει πλέον ανοιχτά καθώς θεωρεί όσους ανήκουν σε αυτή «ζόμπι» και «μπαταχτσηδες» που πρέπει να εξοντωθούν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός ήταν ακόμη πάρα πολύ αποκαλυπτικός καθώς έκανε λόγο για ανακατατάξεις αναφέροντας ότι «η παρεχόμενη ρευστότητα δεν θα κατευθυνθεί ούτε σε επιχειρήσεις – ζόμπι, ούτε σε μπαταχτσήδες, που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανταγωνιστικότητα».

Όπως γίνεται φανερό θα κατευθυνθεί στους δικούς τους λίγους επιχειρηματίες, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται, σε μια προσπάθεια να τους σώσουν.

Αλλά η τεράστια ύφεση που φέρνει η κρίση που τα πρώτα της παλιρροιακά κύματα έχουν ήδη κτυπήσει την κοινωνία δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι πολίτες που απολύονται, νέα παιδιά που δεν βλέπουν πουθενά μέλλον, επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο και τέλος ζωές ανθρώπων για τους οποίους η κυβέρνηση αδιαφορεί στέλνοντάς τους για μια ακόμη φορά στο πυρ το εξώτερον.

Αλλά είναι βέβαιο ότι η αντίδραση έρχεται. Και θα είναι τόσο μεγάλη που η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε που το έχει φανταστεί.

documentonews.gr