Τις απογεματινές ώρες της Πέμπτης είχε σημάνει συναγερμός στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση μετά την καθολική στήριξη της πρότασης του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν που πρότεινε την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Και η στήριξη των προτάσεων του Τζο Μπάιντεν ήταν «καθολική»: από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στριμωγμένη στη γωνία αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχνώντας την αρχική του πρόταση για κάτι τέτοιο, μήνες πριν, είχε απαντήσει ειρωνικά και σκωπτικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πρότεινε την προώθησε μια θέσης υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων μέσω της Ευρωπαϊκής οδού.
Ήταν τόσο σφοδρή η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε, ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε και κρατικοποίηση των συγκεκριμένων φαρμακοποιών, που η θέση αυτή υιοθετήθηκε μαζικά από τα στελέχη της Ν.Δ.
Αργά την Πέμπτη κυβερνητικοί κύκλοι κρατώντας την «ανωνυμία» προσπαθούσαν να σβήσουν από την συλλογική μνήμη τη θέση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και διοχέτευαν μέσω του «κρατικού» πρακτορείου ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ σχόλια με τα οποία θύμιζαν την (αρχική) πρόταση Μητσοτάκη- Μόσιαλου μέσω Financial Times για άρση της πατέντας των εμβολίων.
Δεν είναι τυχαίο που λίγο νωρίτερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως το Πρώτο Θέμα παρουσίαζαν την πρόταση Μπάιντεν ως στήριξη η συμφωνία του με την… πρόταση Μητσοτάκη αφού είδαν πως έγερνε η πλάστιγα υπέρ.
Αυτή ήταν και η υπερασπιστική γραμμή των νεοδημοκρατών χθες το βράδυ που υποβάθμιζαν τις θέσεις και τους λαϊκισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή προωθώντας την άποψη της διεθνούς απήχησης της… αρχικής του πρότασης!
Αλλά παρά την στήριξη της πρότασης Μπάιντεν από όλους, ήρθε μια είδηση που ανατρέπει όλες τις ισορροπίες, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να ενστερνίζεται την πρόταση του Τζο Μπάιντεν περί άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τις ενστάσεις της περί του εν λόγω σχεδίου, το οποίο «μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην παραγωγή των εμβολίων», όπως επισημαίνουν Γερμανοί αξιωματούχοι. Ως εκ τούτου, το σχέδιο της άρσης δεν προκρίνεται από τη γερμανική πλευρά.
«Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και έτσι πρέπει να παραμείνει στο μέλλον», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ στην ανακοίνωσή της.
Το θέμα τώρα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθεί τα «ευρωπαϊκά βήματα» κατά γράμμα, δηλαδή τα βήματα του Βερολίνου και τη σκληρή του γραμμή.
Γιατί το να κάνεις μια στροφή έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Το να κάνεις δύο στροφές, επίσης αν και ο κόσμος αρχίζει να γελάει…
Το να χορεύεις και να έχεις τα δυο πόδια σε δύο διαφορετικές βάρκες που απομακρύνονται η μία από την άλλη, δεν το λες και ισορροπία…
Ας μας πει η Νέα Δημοκρατία τελικά, ποια είναι η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πατέντες των εμβολίων.
Εκτός και αν υιοθετήσουν όπως συχνά κάνουν τη μέση γραμμή: Άλλα να λένε στο εσωτερικό, άλλα στο εξωτερικό!