Η Μέρκελ με κράνος, άρβυλα και όπλο

Η Μέρκελ με κράνος, άρβυλα και όπλο

Η φιλειρηνική Γερμανία όχι μόνο παράγει το 14% των όπλων και οπλικών συστημάτων που διακινούνται σήμερα στον πλανήτη, αλλά αυξάνει και τις δικές της εξοπλιστικές δαπάνες.

Στις αρχές του 19ου αιώνα η οικογένεια Κρουπ θεμελίωσε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων, η οποία επεκτάθηκε παγκοσμίως, πρωταγωνιστώντας σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Κανείς τους δεν φανταζόταν ότι την τέχνη του οπλουργού θα κληρονομούσε διακόσια χρόνια αργότερα η Ανγκελα Μέρκελ. Επί καγκελαρίας της η Ομοσπονδιακή Γερμανία αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες όπλων στον κόσμο. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η «ειρηνίστρια» καγκελάριος μόλις ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί προς τα άνω τις εξοπλιστικές δαπάνες του προϋπολογισμού της, οικοδομώντας μια χώρα οπλισμένη σαν αστακός στους κόλπους αυτού που κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν Ευρώπη των λαών.

Πελάτης ο Ερντογάν 

Ηδη η Γερμανία κατέχει την τρίτη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως και, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, εισπράττει ετησίως κάτι λιγότερο από 5 δισ. ευρώ. Στις πρώτες θέσεις των πελατών της γερμανικής βιομηχανίας όπλων βρίσκονται η Γαλλία, το Ιράκ και η Πολωνία. Την όγδοη θέση κατέχει η γειτονική μας Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πριν από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης βρισκόταν στην 25η θέση. Οσο για την Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που έχει γίνει αιτία να μειωθούν δραματικά οι αμυντικές της δαπάνες και το ηχηρό σκάνδαλο των συμβάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, εξακολουθεί να εισάγει το 71% των οπλικών συστημάτων της από τη Γερμανία.

Τι λέει για όλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος; Ναι, μεν, χαίρεται για το μεγάλο άλμα των γερμανικών εξαγωγών, αλλά είναι και έτοιμη να εφαρμόσει στην πράξη την απόφαση που έλαβε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ το 2014 στην Ουαλία: να αυξήσει κατακόρυφα τις εξοπλιστικές της δαπάνες. Οπως διαβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, η Γερμανία, αντίθετα με τις περισσότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, «θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Και θα αυξήσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 1,2% του γερμανικού προϋπολογισμού έως το επιβεβλημένο από τη συμμαχική απόφαση 2%.

Μπίζνες, όπως πάντα

Και ενώ ΗΠΑ και Γερμανία κάνουν μπίζνες, όπως πάντα, εντός και εκτός ΝΑΤΟ, ο απελθών ηγέτης του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας κατά την περίοδο 2013-17, ήταν ο μόνος που θέλησε να βάλει έναν ηθικό φραγμό στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Fortune», ο πρώην υπουργός είχε συγκρουσθεί επανειλημμένα με την καγκελάριο όσον αφορά τη χορήγηση αδειών για εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ισχυριζόμενος ότι «η Γερμανία θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική όταν διοχετεύει όπλα προς τη Μέση Ανατολή».

Μάταιος κόπος, αφού σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου IHS για το παγκόσμιο εμπόριο αμυντικού εξοπλισμού, σχεδόν το 1/3 των γερμανικών εξαγωγών όπλων κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Με εξέχοντες πελάτες τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ορκος σιωπής για τα υποβρύχια και τις μίζες στην Ελλάδα

Το σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων, εκ των οποίων το ένα έγερνε και τα άλλα δεν παραδόθηκαν ποτέ, μπορεί να είναι γνωστό σε όλους μας, όπως και η εμπλοκή, μεταξύ άλλων, του πρώην υπουργού και νυν τροφίμου του Κορυδαλλού Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι επίμαχες συμβάσεις για τα εξοπλιστικά (γερμανικά υποβρύχια, γερμανικές φρεγάτες, άρματα μάχης Λέοπαρντ και πυροβόλα PzH), που χρονολογούνται εδώ και μια δεκαπενταετία και ζημίωσαν τη χώρα μας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση ακόμη και σήμερα.

Εν έτει 2017 η ελληνική Δικαιοσύνη εξακολουθεί να εκδίδει εντάλματα σύλληψης ανά την Ευρώπη και να υποβάλλει το ένα μετά το άλλο αιτήματα συνδρομής σε αρχές του εξωτερικού. Με την ελπίδα ότι, έστω ύστερα από τόσο καιρό, θα βρει μια λύση στο κουβάρι του μαύρου χρήματος που, όπως αποδεικνύεται, περνά από γερμανικές και ελβετικές τράπεζες και καλύπτεται από όρκο σιωπής όσων συμμετείχαν στη διακίνησή του.

Documento Newsletter