Η Μέρκελ εμμένει στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ υπερασπίζεται την απόφασή της για την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και αν αυτό καθιστά δυσκολότερη την απεξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η απερχόμενη καγκελάριος δηλώνει επίσης ότι είναι αντίθετη με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χαρακτηρισμό «βιώσιμης» της πυρηνικής ενέργειας.

«Είναι φυσικά αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε την πολύ φιλόδοξη και δύσκολη αποστολή της ολοκλήρωσης της ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμό με την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας», δηλώνει η Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει από την καγκελαρία μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι αυτό θα έχει αξία για την χώρα μας αν το κάνουμε σωστά».

Η Αγγελα Μέρκελ, στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια, πίεσε για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στην Γερμανία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η πλειονότητα των Γερμανών συμφωνεί με την απόφαση αυτή.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αύξησε την εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα, εμποδίζοντάς την να εκπληρώσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 τον περασμένο χρόνο. Συνέβαλε επίσης στη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Η Μέρκελ έχει κατηγορηθεί ότι δεν επένδυσε αρκετά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αν και η κυβέρνησή της πίεσε για την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2038.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού θέλουν να κατεβάσουν τον χρονικό στόχο στο 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σχέδιο ταξινόμησης δραστηριοτήτων που πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια ώστε να δικαιούνται χρηματοδότησης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού βιώσιμου επενδυτικού προγράμματος.

Η Αγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο σχέδιο, αλλά αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την υποστήριξη 19 άλλων μελών της ΕΕ προς την γερμανική θέση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters τον Μάρτιο, οι ειδικοί ετοιμάζονται να χαρακτηρίσουν βιώσιμη την πυρηνική ενέργεια διότι έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Είναι δύσκολο να σταματήσει η διαδικασία καθαυτή από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδιο», λέει.

«Εμείς στην Γερμανία πιστεύουμε – με διακομματική συναίνεση – ότι η πυρηνική ενέργεια δεν θα πρέπει να χαρακτηρισθεί “καθαρή” όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια».

«Για την Γαλλία, για παράδειγμα, είναι μία τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να χαρακτηρισθεί τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης», δηλώνει η Αγγελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ