Η Μέρκελ απαίτησε από τον Πούτιν συνεργασία στην έρευνα για τον φόνο ρωσογεωργιανού

Η  Μέρκελ απαίτησε από τον Πούτιν συνεργασία στην έρευνα για τον φόνο ρωσογεωργιανού

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως τόνισε χθες Δευτέρα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συζήτησή τους στο Παρίσι — στο περιθώριο της τετραμερούς συνόδου κορυφής του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία — ότι το Βερολίνο αναμένει από τη Μόσχα πληροφορίες και συνεργασία στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τη δολοφονία ρωσογεωργιανού σε πάρκο σε κεντρική συνοικία της γερμανικής πρωτεύουσας τον Αύγουστο.

Γερμανοί εισαγγελείς θεωρούν βέβαιο πως υπάρχει ρωσική ή τσετσενική ανάμιξη στον φόνο.

Η Ρωσία διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία του Τορνίκε Κ., επίσης γνωστού ως Ζεμλινχάν Χανγκοσβίλι, και διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών, που χαρακτήρισε «μη φιλική» ενέργεια.

Τοποθετούμενος στην κοινή συνέντευξη των ηγετών, που παραχωρήθηκε μετά τη σύνοδο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, ο Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις γερμανικές αρχές.

Ο ρωσογεωργιανός που δολοφονήθηκε «είχε συμμετάσχει ενεργά σε αυτονομιστικές δραστηριότητες», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, ήταν «φονιάς», ένας «μαχητής εξαιρετικά σκληρός και αιμοδιψής» που καταζητείτο από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας διότι τον βάρυναν υποψίες πως είχε οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες, ανάμεσά τους «τις εκρήξεις στο μετρό της Μόσχας με 98 νεκρούς». Δεν παρουσίασε κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.

Για τον φόνο του, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους ανέφερε «δεν ξέρω τι του συνέβη. Στον υπόκοσμο μπορούν να συμβούν τα πάντα».

«Πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και, όπως συμφωνήσαμε με την καγκελάριο (Μέρκελ), θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» τους γερμανούς «συναδέλφους μας», διαβεβαίωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα θα απελάσει γερμανούς διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο μελών του ρωσικού διπλωματικού σώματος — όπως αναμενόταν από τις αρχές του μήνα — πάντως διαβεβαίωσε πως δεν εκτυλίσσεται «κρίση» στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Τόνισε πως «δεν είναι σωστό να απελαύνονται διπλωμάτες που δεν είχαν καμιά σχέση» με την υπόθεση.

Την 4η Δεκεμβρίου, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δύο στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, στους οποίους οι αρχές προσάπτουν ότι δεν «συνεργάστηκαν» στην έρευνα που διενεργείται, ειδοποιήθηκαν ότι υποχρεούνται να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, καθ’ ύλην αρμόδια για υποθέσεις κατασκοπείας, έχει αναλάβει την έρευνα για τον φόνο του 40χρονου γεωργιανού υπηκόου που ανήκει στην τσετσενική μειονότητα, ο οποίος δολοφονήθηκε την 23η Αυγούστου με τρεις σφαίρες. Βασικός ύποπτος για την υπόθεση θεωρείται 54χρονος Ρώσος, που συνελήφθη με πλαστά έγγραφα λίγο μετά την εκτέλεση. Σε δημοσιεύματα του Τύπου κατονομάζεται ως Βαντίμ Κ. ή Βαντίμ Σ.. Κατά πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Για τη γερμανική δικαιοσύνη, το έγκλημα διαπράχθηκε για λογαριασμό είτε «κρατικής οντότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είτε «της αυτόνομης δημοκρατίας της Τσετσενίας», τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter