H Μενδώνη συγκαλύπτει την κακοδιαχείριση στο «αμαρτωλό» ΤΑΥΠΠΟ

H Μενδώνη συγκαλύπτει την κακοδιαχείριση στο «αμαρτωλό» ΤΑΥΠΠΟ

Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι.

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) την οποία υπογράψουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης αναφορικά με την εκκαθάριση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για το αποκαλούμενο και «αμαρτωλό» Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού για το οποίο τόσο η έρευνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) όσο και η έρευνα των εισαγγελικών αρχών κατέδειξε κακοδιαχείριση ετών με κρατικό χρήμα.

Σε ανακοίνωση του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων αναφέρεται στην «εκκαθάριση» του αμαρτωλού Ταμείου την οποία από αποφάσισε η Λίνα Μενδώνη και είχε προκαλέσει επίσης ουκ ολίγες αντιδράσεις ενώ υποστηρίζει ότι η επίμαχη ΚΥΑ, η οποία δίνει «αρμοδιότητες στον εκκαθαριστή του Ταμείου, ανοίγει το δρόμο για μια σειρά από δυσοίωνες εξελίξεις».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο άρθρο 7 της υπουργικής απόφασης το οποίο προβλέπει την «ανασύσταση φακέλων», ενώ έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση των «πλαστών δανείων» που χορηγήθηκαν σε υπαλλήλους και μέλη του Ενιαίου Συλλόγου, οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη γιατί φέρονται να έχουν εισπράξει ποσά που ποτέ δεν αιτήθηκαν ούτε τους πιστώθηκαν.

«Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης, μιας υπόθεσης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στο όνομα των εργαζομένων» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ

Ως «εξίσου επικίνδυνη» χαρακτηρίζουν και την πρόβλεψη του άρθρου 4 της προαναφερόμενης ΚΥΑ, που δίνει τη δυνατότητα στον εκκαθαριστή να απολύσει εργαζόμενους του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ κατά βούληση, αν κρίνει ότι τμήμα του προσωπικού «δεν είναι αναγκαίο για την λειτουργία του παιδικού σταθμού ή για την διαδικασία της εκκαθάρισης».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, αντί να προχωρήσει τα υπουργείο Πολιτισμού «στην κατάταξη των εργαζόμενων αυτών, όπως έχει προβλεφτεί με νόμο (4598/2019), τους καθιστά έρμαιο του εκκαθαριστή. Αντί να περάσει ο Παιδικός Σταθμός στο ΥΠΠΟΑ, όπως προβλέπει ο Ν. 4598/2019, παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του εκκαθαριστή η συνέχιση ή η συρρίκνωση της λειτουργίας του».

Μάλιστα όπως αναφέρουν ο ίδιος εκκαθαριστής, έχει το ελεύθερο να συνάπτει νέες συμβάσεις έργου ή άλλες, να αναθέτει κατά το δοκούν, ως «μονοπρόσωπο όργανο», σε εταιρείες ή να προσλαμβάνει «τεχνικούς συμβούλους» και όλα αυτά με την επιχορήγηση που παίρνει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Δηλαδή, ενώ το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ λειτουργεί με δημόσιο χρήμα (500.000 ευρώ επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ είχε προϋπολογιστεί κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου), ο εκκαθαριστής δεν υπόκειται στους ελέγχους και τους περιορισμούς του δημόσιου λογιστικού.

Είναι προφανές, ότι η «εκκαθάριση εν λειτουργία» μπορεί να οδηγήσει στην συγκάλυψη των υποθέσεων κακοδιαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που διερευνώνται από την Δικαιοσύνη», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

«Να μην κουκουλωθεί καμία πράξη»

Οι εργαζόμενοι ζητούν «να μην κουκουλωθεί καμία πράξη, που έγινε στο όνομα των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ και αναφέρουν ότι ως σύλλογος θα συνεχίσουν αταλάντευτα να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Για τον λόγο αυτό ζητούν:

· «Να αποσυρθεί η ΚΥΑ που δίνει υπερεξουσίες στον εκκαθαριστή. Να υπάρξει πλήρης συνεργασία με τα όργανα της δικαιοσύνης προκειμένου να προχωρήσει η διαλεύκανση των υποθέσεων οικονομικής διαχείρισης και των «πλαστών δανείων».

· Να εκδοθούν άμεσα οι απαραίτητες ΚΥΑ για να δοθεί το επίδομα παιδικού και κατασκηνώσεων για όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων, μόνιμους, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, από το ΥΠΠΟΑ, με αντίστοιχη πρόβλεψη δέσμευσης όλων των αναγκαίων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2020.

· Να εξοφληθούν άμεσα για τις κατασκηνώσεις του 2019 οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί.

· Να περάσει ο παιδικός σταθμός στο ΥΠΠΟΑ και να προχωρήσει άμεσα η κατάταξη των υπαλλήλων του ΤΑΥΠ σε οργανικές θέσεις στο ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4598/2019.

· Να εκκινήσει ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, με γνώμονα την ανάπτυξη των δράσεων και της μορφής του, σε τομείς που πραγματικά θα δικαιολογούν την ονομασία του ως φορέα αλληλοβοήθειας: λογαριασμός αλληλοβοήθειας των εργαζόμενων, οικονομική στήριξη συναδέλφων σε νομικές υποθέσεις που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων τους κ.α»

Οι ποινικές διώξεις και η έρευνα του ΓΛΚ

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του ΓΛΚ είχε καταδείξει κακοδιαχείριση ετών από τις τότε διοικήσεις, ενώ εδώ και ένα χρόνο τα ευρήματα της έχουν διαβιβαστεί και στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν «πληρωμές για δαπάνες μη νόμιμες και εκτός σκοπού του Ταμείου» ύψους 45,5 εκατ. ευρώ, καθώς και συνολικά 22 ευρήματα τα οποία σχετίζονταν μεταξύ άλλων με «αποδοχή εκ μέρους του Ταμείου επιχορηγήσεων από την ΠΟΣΥΠΟ που αντίκεινται στον νόμο και στους σκοπούς του Ταμείου» κ.λπ. Οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει επίσης πως από το 2005 ως το 2016 δαπανήθηκαν από το ΤΑΥΠΥΠΠΟ 2.859.019,54 ευρώ για κάλυψη εξόδων της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, παντελώς άσχετων με τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Να σημειωθεί ότι για το «αμαρτωλό» Ταμείο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα σε 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη σε προηγούμενα ΔΣ του Ταμείου κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως προέκυψε από την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, τα χρήματα ενθυλάκωναν κάποια από τα διωκόμενα μέλη του ΔΣ, τα οποία είχαν λόγο εκ της θέσεώς τους. Άλλωστε οι υπάλληλοι που φέρονται να είχαν λάβει τα χρήματα διαβεβαίωσαν τις εισαγγελικές αρχές ότι ουδέποτε έλαβαν τα ποσά που είχαν εκταμιευτεί, τα οποία άγγιξαν τις 200.000 ευρώ. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς, ενώ έχει συσχετιστεί και με την ομαδική μήνυση που έχουν καταθέσει 22 από τους φερόμενους ως δανειολήπτες καθώς και με ατομικές μηνύσεις δανειοληπτών. Για το ίδιο θέμα είχε διαταχθεί Ένορκή Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) την οποία διεξήγαγε η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ετικέτες

Documento Newsletter