Δεν κρύβεται η περηφάνια της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια της συλλογής Στερν στο ΜΕΤ, κι ας περιλαμβάνει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας…
Όχι θα άφηνε η υπουργός Πολιτισμού την ευκαιρία να πάει χαμένη! Και ποια ευκαιρία μάλιστα;
Να δώσει το «παρών» στα λαμπρά εγκαίνια του συνόλου της συλλογής κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Λέοναρντ Στερν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024. Μιας συλλογής προϊόντων αρχαιοκαπηλίας που ανήκει στην Ελλάδα αλλά συμφωνήσαμε να βρίσκεται για τα επόμενα 25 χρόνια στις ΗΠΑ.
Και για 25 χρόνια ακόμα, αφού για να τα πάρουμε πίσω θα πρέπει να στείλουμε στο ΜΕΤ ως δάνειο αρχαιότητες ίσης αξίας και σπουδαιότητας για το επιπλέον διάστημα!
Αυτό η κυρία Μενδώνη ξέχασε να το πει στην ομιλία της που έστειλε στον Τύπο. Αλλά δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον κ. Στερν, στη συλλογή του οποίου ανήκει αποδεδειγμένα ένα ειδώλιο που προηγουμένως είχε περάσει από τα «βρώμικα» χέρια του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα.
Να τον ευχαριστήσει «για την απόφασή του να αποχωριστεί τη συλλογή του», σύμφωνα με τα λόγια της. Ένας αποχωρισμός που θα επιτρέψει στην «νομιμοποιημένη» (από την ελληνική κυβέρνηση) πλέον συλλογή Στερν να παραμείνει στις ΗΠΑ μέχρι μισό αιώνα. Ενώ εμείς έχουμε κιόλας επιστρέψει στις ΗΠΑ τις 15 αρχαιότητες της συλλογής που εκτέθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για ένα έτος. Και για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα υποδεχθούμε κανένα αντικείμενο της συλλογής. Ούτε για δείγμα. Για τόσο «δίκαιους» όρους μιλάμε….
Αυτά υπέγραψε το ελληνικό κράτος, αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, την ώρα που η υπουργός επιχαίρει ακόμα μια φορά για το «success story» που ευνοεί κατάφωρα τον Στερν και τους κληρονόμους του. Το επικοινωνιακό «χτύπημα» της Λίνας Μενδώνη, εν όψει των εγκαινίων στο ΜΕΤ, ήταν διπλό:
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν (στις 22 Ιανουαρίου) φρόντισε να περάσει από την Ατλάντα των ΗΠΑ για να παραλάβει πήλινη μινωική λάρνακα, μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα και μια ανδρική μορφή από το Μουσείο Michael Carlos. Για να επιβεβαιώσει ότι εργάζεται νυχθημερόν όταν «πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών που διακινήθηκαν από κυκλώματα αρχαιοκάπηλων και εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα μας», όπως αναφέρεται με διαφορετικό ύφος και στιλ στη συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Δεν λέμε, φυσικά, ότι η επιστροφή κάθε αρχαιότητας δεν είναι επιτυχία. Λέμε ότι στην περίπτωση της συλλογής Στερν οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες αντιμετωπίστηκαν με εντελώς άλλο τρόπο και η συμφωνία που υπογράψαμε είναι εις βάρος μας.
Μια ακόμα κίνηση της υπουργού προηγήθηκε των εγκαινίων. Η ίδρυση ερευνητικού και τεχνολογικού εργαστηρίου με τίτλο: «Κέντρο Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού» στις 19 Ιανουαρίου στη Νάξο. Για να μην μπορούμε να πούμε «κιχ»…
Διαβάστε επίσης:
Οι εντιμότατοι φίλοι του κ. Στερν
Μουσεία: Οι υπάλληλοι σκουπίζουν και καθαρίζουν μόνοι τους
Εικόνα διάλυσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου