Την αυτόματη μείωση της τιμής στο ράφι θα σηματοδοτήσει η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει τη μετάταξη όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον χαμηλό συντελεστή 13%. Ταυτόχρονα, φτηνότερες τιμές θα δουν οι καταναλωτές στον κλάδο της εστίασης, όπου επίσης ο ΦΠΑ θα κατέβει στο 13%, με εξαίρεση τον καφέ και τα αναψυκτικά που θα παραμείνουν στον υψηλό ΦΠΑ 24%, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς ο ΦΠΑ από το 13% πέφτει στο 6%.
Στελέχη του λιανεμπορίου υποστηρίζουν ότι θα μειωθούν άμεσα οι τιμές των τροφίμων «ακόμη και για τα αποθέματα των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ, ασχέτως αν τιμολογήθηκαν με τον υψηλότερο συντελεστή», ενώ τονίζουν πως η διαδικασία δεν επηρεάζει τη ρευστότητα των αλυσίδων σε όρους συμψηφισμού απόδοσης του ΦΠΑ.
Οι εκπρόσωποι των οργανωμένων αλυσίδων εκτιμούν ότι η μείωση των τιμών σε ευρείας κατανάλωσης τρόφιμα, όπως ζάχαρη, μοσχαρίσιο κρέας, αλλαντικά, δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, μπισκότα, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, αλάτι, ξίδι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, όλα τα λάδια πλην του ελαιόλαδου που έτσι κι αλλιώς είναι στο 13%, παγωτά, κρουασάν, ζαχαρωτά, φυτικές λιπαρές ουσίες, κονσέρβες, πατατάκια, σοκολάτες κάθε τύπου κ.ά. θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 10%.
Τη διαβεβαίωση ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα φανεί άμεσα στην τσέπη του καταναλωτή δίνουν και οι βιομήχανοι τροφίμων, οι οποίοι ποντάρουν και στην τόνωση της κατανάλωσης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτήν τη στιγμή ο μέσος ΦΠΑ στα σουπερμάρκετ διαμορφώνεται κοντά στο 19%.
Το φάουλ με τον καφέ
Αν και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει ακόμη συνταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο ράφι όσο και στην εστίαση ο καφές και γενικά τα συσκευασμένα ροφήματα και αναψυκτικά πρόκειται να παραμείνουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και άρα δεν θα γίνουν φτηνότερα για τους καταναλωτές. Κι αυτό λόγω της αρνητικής επίπτωσης που θα έχει στα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα η κατάταξή τους στον ΦΠΑ 13%. Με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μόνο στα σουπερμάρκετ η απώλεια από τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ άνω των 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χαθούν από τα δημόσια έσοδα αν μειωθεί στο 13% ο ΦΠΑ του καφέ στην εστίαση.
Το ενδεχόμενο της παραμονής του καφέ στον υψηλότατο ΦΠΑ έχει απογοητεύσει και εξοργίσει τους εκπροσώπους των εταιρειών της εστίασης, οι οποίοι κάνουν λόγο για μέτρο-μπούμεραγκ, καθώς προβλέπουν έξαρση της φοροδιαφυγής και αποδυνάμωση. Υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς τα ποτά, οι καταναλωτές θα πρέπει να δουν όφελος της τάξεως του 8-9%, ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Και ο λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις εστίασης –και κυρίως αυτές που δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες– πολύ συχνά δεν εκδίδουν αποδείξεις ή εκδίδουν για μέρος της κατανάλωσης που γίνεται.Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του καφέ στην αγορά της εστίασης αναλογούν στο 5355% του συνολικού τζίρου.
Μείωση 7% στο ρεύμα
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ήδη ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% θα επιφέρει μείωση κατά 7% στον λογαριασμό ρεύματος, ενώ εκτιμάται ότι και οι υπόλοιποι προμηθευτές ρεύματος θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σύνολο της λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος θα γνωρίσει όφελος της τάξης των 270 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ της προμήθειας φυσικού αερίου μόνο στον οικιακό τομέα αποτιμάται σε 13 εκατ. ευρώ.