Η… μαύρη βίβλος της ΝΔ δια χειρός Φώφης Γεννηματά

Ρόλο…πολιτικού κυματοθραύστη της δυσαρέσκειας των πολιτών αλλά και εναλλακτικής λύσης απέναντι στον διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί η Χαριλάου Τρικούπη. 

Και όταν παρουσιάζει τη… μαύρη βίβλο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη απευθύνει και τροχιοδεικτικά πυρά προς… Κουμουνδούρου μεριά. Το Κίνημα Αλλαγής αυτοπροσδιορίζεται ως ανάχωμα στη συντήρηση, την οποία θεωρεί συνώνυμο της Δεξιάς, ενώ την ίδια ώρα επαναφέρει όρους που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ στη ρητορική του για να επανακαταλάβει, κατά το δυνατόν, χώρο στο πεδίο της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκει αφορμή να στείλει επικοινωνιακά σήματα, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, χρησιμοποιώντας με ηχηρό τρόπο συνθηματολογία …Παπανδρεϊκή: μη προνομιούχοι Ελληνες, πατριωτική-προοδευτική αντιπολίτευση, νέο κοινωνικό συμβόλαιο, νέα Αλλαγή.

Όπως επισημαίνει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, στη νέα εποχή, με επίκεντρο και τις επιπτώσεις από την πανδημία, το Κίνημα Αλλαγής «έχει ήδη επιλέξει να βρίσκεται στο πλευρό της μεσαίας τάξης, των ευάλωτων στρωμάτων, των μη προνομιούχων, που ήδη πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης». Και συμπληρώνει: «Απέναντι στη Δεξιά, τη Συντήρηση, το Κίνημα Αλλαγής είναι η πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. Διαμορφώνουμε μαζί με τους πολίτες το νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Το σχέδιο για την Νέα Αλλαγή για την επόμενη μέρα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Για να στεριώσει στον τόπο η πραγματική Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, η ευημερία».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά δεν διστάζει να επιτεθεί στη ΝΔ, αναδεικνύοντας μια πολιτική …εξίσωση, κατά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη: «γαλάζια κανονικότητα σημαίνει πελατειακό κράτος, αδιαφάνεια». Σκιαγραφεί τη γαλάζια κανονικότητα με «τράπεζες που στηρίζουν τους ισχυρούς και όχι τους μικρομεσαίους, για τους εργαζόμενους μισή δουλειά, μισός μισθός, για τους αγρότες αδιαφορία, για τις συντάξεις νέα καθυστέρηση». Για να καταλήξει: «Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, ανάχωμα στη συντήρηση, ασπίδα για τη Δημοκρατία, στήριγμα στην κοινωνία».

Η Χαριλάου Τρικούπη συνοψίζει σε 22 σημεία τις πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, με τα οποία το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί. Είναι ένας μαύρος κατάλογος για τα έργα και τις ημέρες της γαλάζιας «κανονικότητας», με θέματα, που, όπως λέει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ είναι πίσω από τα φώτα της ράμπας, και τα «κρύβει η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης».

Στα αρνητικά της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ εγγράφει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Ως προς τον προϋπολογισμό, η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 7 δις ευρώ οδηγεί σε νέα φορολογική εξόντωση των πολιτών με νέα αύξηση των άμεσων φόρων κατά 407 εκατ. ευρώ και των έμμεσων κατά 726 εκατ.ευρώ. Οι δήθεν φορολογικές ελαφρύνσεις είναι ελάχιστες για τους έχοντες ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και μηδενικές για τους άνω των 20.000.

-Η Κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο του «Υπερταμείου της υποτέλειας», με υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 99 χρόνια ενώ χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της ανάπτυξης και του ασφαλιστικού συστήματος.

– Οι επενδύσεις μακρινό όνειρο. Οι μικρομεσαίοι στο περιθώριο. Η Κυβέρνηση επιτρέπει στις τράπεζες να θέτουν εμπόδια που αποκλείουν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζουν τις υπερβολικές χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

– Τα εργασιακά δικαιώματα στο στόχαστρο. Με πρόσχημα την κρίση η Κυβέρνηση οδηγεί σε γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και στην μεγάλη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων (Πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”), ενώ προωθείται η γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας.

– Οι συντάξεις μειώνονται, η ταλαιπωρία των συνταξιούχων μεγαλώνει, ο ΕΦΚΑ “στο κόκκινο”. Καταργεί την «λειψή» 13 η σύνταξη, απομακρύνει την προοπτική χορήγησης «κανονικής».

-Ως προς την υγεία, πλήρης αδιαφάνεια στην λειτουργία των Νοσοκομείων. Δεν έχουν προχωρήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. ● Αρνήθηκε η Κυβέρνηση την ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Σοβαρή οπισθοδρόμηση στην Εκπαίδευση. Οι άριστοι μειώνονται και οι αδύναμοι πληθαίνουν. Αφαιρούνται ή μειώνονται από το σχολικό πρόγραμμα βασικά γνωστικά και μαθησιακά πεδία από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Επαναφέρουν παλιές συντηρητικές λογικές, όπως η αναγραφή της διαγωγής στο Απολυτήριο, που μπορεί να στιγματίσει τον μαθητή. Υποβαθμίζεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την πρόβλεψη για συμμετοχή αποφοίτων Κολλεγίων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, που αφορούν την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

– Απουσίασαν οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τα άτομα με αναπηρία, δραματική υποστελέχωση των κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και άρνηση ένταξης στα βαρέα ανθυγιεινά των εργαζομένων σε αυτά. ● Συρρίκνωση, απαξίωση συσσώρευση προβλημάτων σε μεγάλες δομές πρόνοιας όπως το Σικιαρίδειο Ίδρυμα. ● Πρόχειρες ρυθμίσεις αντί μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής Δημογραφικής Πολιτικής.

– Ακόμη περιμένουν οι αγρότες που επλήγησαν από την κρίση τις ενισχύσεις που θα καλύψουν τις ζημιές που υπέστησαν. Καμία προετοιμασία για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την αναγκαία διεύρυνση των καλύψεων του λόγω της κλιματικής αλλαγής.

– Τουρισμός: Χωρίς στήριξη την πιο κρίσιμη ώρα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά και οι εποχιακοί εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με συνθήκες φτώχειας.

-Ως προς τη δημόσια διοίκηση. Οικοδομείται ένα νέο πελατειακό κράτος. Οι Γενικοί Γραμματείς, Διοικητές Νοσοκομείων, Διοικητές Οργανισμών επιλέγονται με βάση τα γνωστά παλαιοδεξιά κριτήρια. Δημιουργήθηκε ένα υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό Πρωθυπουργικό γραφείο που «καθορίζει τα πάντα», με 6 γραμματείες, 3 τομείς, 12 γραφεία και εκατοντάδες μετακλητούς και προϊσταμένους. Οι εξαιρέσεις από τις πάγιες διαδικασίες και οι «κατά παρέκκλιση» διατάξεις γίνονται κανόνας. Για παράδειγμα, μέσα σε ένα χρόνο «ήρθαν» 34 νέες εξαιρέσεις από το σύστημα κινητικότητας, με στόχο της εξυπηρέτηση ημετέρων.

– Συνεχείς παρεμβάσεις για τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης . Η κυβέρνηση υποβαθμίζει ιδιαίτερα τον ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων. Αφαιρούνται αρμοδιότητες και πόροι των Δήμων στα Επιχειρηματικά Πάρκα και διευκολύνεται η ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση νομοθετεί ένα νέο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, με πολλά θολά σημεία για την αντικειμενικότητα των κριτηρίων και των διαδικασιών χρηματοδότησης.

– Το μοντέλο «νόμος και τάξη» εφαρμόζεται απέναντι στο κράτος δικαίου και στην Κοινωνία των Πολιτών. Αδικαιολόγητα βίαιες παρεμβάσεις καταστολής στην Χίο, Λέσβο, Τήνο, στις πλατείες με πρόσχημα τον κορωνοϊό (όχι βέβαια στην πλατεία Ομόνοιας κατά τα εγκαίνια της). Απαράδεκτη μεταφορά της σωφρονιστικής πολιτικής στο αρμόδιο Υπουργείο για την Αστυνομία, με σοβαρές ήδη παραβιάσεις δικαιωμάτων των κρατουμένων.

– Απουσιάζει μια ολοκληρωμένη πολιτική ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας μέσα στην κρίση. Με προαγορά παραστάσεων και επιδότηση εισιτηρίου, για παραστάσεις που θα γίνουν με περιορισμένο αριθμό θεατών. Τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ υπολειτουργούν.

-Κομματικές παρεμβάσεις και εμπάθειες στον Αθλητισμό. Στόχος του Υπουργείου η κομματική άλωση των αθλητικών Ομοσπονδιών.  

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/07/06/5f031bc9825e63391e5bd062.pdf