Η μάχη του ΚΙΝΑΛ σε εκλογικά κέντρα και debate υποψηφίων

Η μάχη του ΚΙΝΑΛ σε εκλογικά κέντρα και debate υποψηφίων

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν πλέον οι διαδικασίες για την άμεση εκλογή του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής από τα μέλη και τους φίλους του. Μετά την διεκπεραίωση της εκκρεμότητας με την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ, στη Βουλή, η Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει να εξασφαλίσει την άρτια οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας για την ψηφοφορία ανάδειξης νέας ηγεσίας στις 5 Δεκεμβρίου 2021- από την προβολή των θέσεων των υποψηφίων και τις τηλεμαχίες (debates) μέχρι τα εκλογικά τμήματα και το εκλογικό υλικό.

Όλα έχουν πάει πίσω, μετά τις ραγδαίες δραματικές εξελίξεις και την απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε αποφασισθεί ότι τα εκλογικά τμήματα θα έπρεπε να έχουν οριστεί με ευθύνη της Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), ύστερα από συνεννόηση με τις Νομαρχιακές Επιτροπές Συντονισμού (Ν.Ε.Σ.) το αργότερο δύο εβδομάδες μετά από την τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της 3ης Οκτωβρίου 2021. Το ζήτημα των εκλογικών τμημάτων έχει σημασία γιατί στη συνέχεια θα γνωστοποιηθούν στην εταιρία που θα αναλάβει την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν κατά προτίμηση σε δημόσια και δημοτικά καταστήματα με βάση τους Καποδιστριακούς καταρχήν Δήμους και τα Δημοτικά Διαμερίσματα των μεγάλων Δήμων. Μάλιστα στην απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής οριζόταν επίσης ότι προκειμένου να διευκολυνθούν τα μέλη και οι φίλοι την ημέρα των εκλογών, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και παράλληλα να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα λειτουργήσουν επιπλέον τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε εκλογικά τμήματα που το 2017 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 250 φίλοι/μέλη.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή για τις εκλογές εξετάζει το ζήτημα των τηλεοπτικών συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων (τηλεμαχίες/debates), με δεδομένο ότι οι διεκδικητές της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ είναι προσώρας έξι -Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης. Ηδη, υποψήφιοι έχουν ανακινήσει το θέμα. Με επιστολή του προς την Επιτροπή για τις εκλογές (ΕΔΕΚΑΠ) ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει τρεις τηλεμαχίες (debates) ενόψει της εκλογικής διαδικασίας – δύο πριν από τον πρώτο γύρο με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και επιπλέον μία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων πριν από τις 12 Δεκεμβρίου (β΄γύρος). Προβάλλει την ανάγκη η συζήτηση αυτή να γίνει με θεσμικό τρόπο, διασφαλίζοντας την ισότιμη παρουσία όλων των υποψηφίων. Όπως σημειώνει στην επιστολή του στόχος όλων πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, ώστε η διαδικασία αυτή «να αποτελέσει την αφετηρία για την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Παράταξης στη χώρα μας (…)». Η πρότασή του είναι κατά τα πρότυπα των εσωκομματικών εκλογών του 2017, όταν είχαν διοργανωθεί και πάλι δύο debate με τη συμμετοχή και των 10 υποψηφίων, αλλά και ένα ακόμη πριν από τον δεύτερο γύρο, «το οποίο τελικά ακυρώθηκε λόγω του πένθους για τους συμπολίτες μας που έχασαν τις ζωές τους στις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική».

Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος έθεσε το θέμα των τηλεμαχιών, με δημόσια παρέμβαση (πρώτο πρόγραμμα ΕΡΑ, 1.11.2021), προτείνοντας τη διεξαγωγή 4 θεματικών debates μεταξύ όλων των υποψηφίων, σε 4 πόλεις της περιφέρειας. Πάντως, δεν φαίνεται να έχει καμιά τύχη η πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία «τουλάχιστον για τους αποδήμους, με ένα μητρώο που θα κλείσει σε έναν μήνα από τώρα». Το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας στις εσωκομματικές εκλογές δεν είχε –και για τεχνικούς λόγους και για λόγους διαφάνειας- καταγραφεί στην απόφαση του ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές νέου προέδρου (κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ούτε το 2017).

Μια ακόμα εκκρεμότητα, μεταξύ άλλων, με βάση τις αποφάσεις της Κεντρικής Πολιτικής επιτροπής, είναι η δημιουργία ιστοσελίδας με αποκλειστικό πληροφοριακό περιεχόμενο (ανακοινώσεις, δελτία τύπου, παρεμβάσεις υποψηφίων, κλπ.) και ηλεκτρονικής διεύθυνσης για την επικοινωνία με την Επιτροπή.

Όλα αυτά εξετάζονται στη Χαριλάου Τρικούπη μετά την ομόφωνη απόφαση για την εκπροσώπηση στη Βουλή . Είναι ενδιαφέρον ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (1.11.2021), έκανε παρέμβαση με επιστολή που απέστειλε στο συλλογικό όργανο, θέλοντας να αναδείξει την ανάγκη συναινετικού κλίματος στη Χαριλάου Τρικούπη. Με αυτή, προχώρησε σε πιο πολιτική τοποθέτηση. Έθεσε ως βασικό στόχο την μετατροπή των εσωκομματικών εκλογών «σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας και θα επαναφέρει την ουσιαστική πολιτική, όχι τη μικροπολιτική, στο προσκήνιο». Δεν παρέλειψε πάντως να κρίνει πολιτικά την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας, ότι «σε μια περίοδο, κατά την οποία η ΝΔ αποτυγχάνει, ρίχνει λευκή πετσέτα στη μάχη της πανδημίας, οδηγεί τη χώρα ξανά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα χαμηλής αξιοπιστίας χωρίς ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, αποτελεί χρέος μας να στρέψουμε όλες τις δυνάμεις μας στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και ιδίως των ασθενέστερων στρωμάτων(…)».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου , συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ότι εάν η Φώφη Γεννηματά είχε μείνει στην κούρσα διαδοχής δεν θα μετείχε στην εκλογική διαδικασία και θα την είχε στηρίξει, ενώ διέψευσε ότι είχε επικοινωνήσει με διεκδικητές της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ για να τους ζητήσει να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους. Παράλληλα,σε ερώτηση για το εκλογικό τοπίο που μπορεί να διαμορφωθεί στις εθνικές εκλογές με την απλή αναλογική, απέρριψε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25, εκφράζοντας την άποψη ότι το ζήτημα είναι πάντα η ουσιαστική συζήτηση για πολιτική, για απόψεις επί θεμάτων που αφορούν τη χώρα. Σημείωσε ότι δεν θέλει το ΚΙΝΑΛ να γίνει το δεκανίκι κανενός, ότι δεν πιστεύει στο μοίρασμα της εξουσίας αλλά στην αλλαγή των δομών της εξουσίας. Πάντως, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, και δεν απέκλεισε επίσης να γίνουν δεύτερες εκλογές. Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρεου, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα. Μάλιστα, έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα της δημόσιας υγείας και η ανάγκη θωράκισης του εθνικού Συστήματος Υγείας, ακόμα περισσότερο με δεδομένες τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. -επισκέφθηκε τον ΕΟΔΥ και το νοσοκομείο Αγ.Σάββας την Δευτέρα (1.11.2021).

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία με εμφανίσεις σε ΜΜΕ αλλά και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ δίνει έμφαση και στην κοινοβουλευτική του παρουσία. Είναι ενδεικτικό ότι την ημέρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα έλυνε συναινετικά το ζήτημα με την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ στη βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα «ανθρώπινες απώλειες σε νοσοκομεία από την πανδημία του Covid-19» (Σε ποια νοσοκομεία απεβίωσαν ασθενείς με Covid-19 από τον Οκτώβριο 2020 και πόσοι στο καθένα έως σήμερα;»)…

Με περιοδείες, επαφές με τον κόσμο σε αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, αλλά και παρεμβάσεις σε έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα και διαδίκτυο προωθούν την υποψηφιότητά τους και ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter