Μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαγορεύσει την προσφυγή στα δικαστήρια, η ελπίδα των πολλών είναι να υπάρξει διαφωνία Ελεγκτικού Συνέδριου και ΣτΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύνεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΛΣΥΝ) που καλούνται να βγάλουν απόφαση για τις περικοπές στις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων δεν έχουν την ίδια στάση με τους ομολόγους τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Έτσι υφίστανται σοβαρές πιθανότητες να εκδοθεί απόφαση για τους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους η οποία θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα αποφάσισε το καλοκαίρι το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφέρονταςμόνο για ένα εντεκάμηνο επιστροφές αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Αν αυτό συμβεί, τότε το θέμα των αναδρομικών και το πότε πρέπει να καταβληθούν θα οδηγηθεί προς οριστική επίλυση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Εν κρυπτώ διάταξη
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη κίνηση εις βάρος των συνταξιούχων από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ενέταξε εν κρυπτώ διάταξη που δεν επιτρέπει μετά την 8η Οκτωβρίου 2020 να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όσοι συνταξιούχοι το θελήσουν) επέφερε την αντίδραση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σε μη δεσμευτική για την κυβέρνηση γνωμοδότησή του χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη διάταξη αντισυνταγματική και ρίχνει ευθεία τροχιοδεικτική βολή κατά των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό επισημαίνοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει βγάλει απόφαση επί ομοίων προσφυγών των δημόσιων υπαλλήλων, δηλαδή για τα αναδρομικά. Αφήνει, όπως φαίνεται, ένα παραθυράκι να έχουμε συγκρουόμενη νομολογία ανάμεσα στο ΣτΕ και το ΕΛΣΥΝ, κάτι που οδηγεί αυτομάτως το ζήτημα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Αναλυτικότερα, στη γνωμοδότησή τους οι σύνεδροι του ΕΛΣΥΝ έχουν συμπεριλάβει τα εξής που δείχνουν εμφανή αντίθεση:
«Η κρίση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου (σ.σ.: Ελεγκτικού Συνεδρίου) σε αντίθεση με τα κριθέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν διαλαμβάνει κανένα χρονικό περιορισμό ως προς την έκταση των συνεπειών της απαγγελλόμενης αντισυνταγματικότητας». Αυτό σημαίνει ότι το ΕΛΣΥΝ ενδέχεται να θεωρήσει ότι πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά οι αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 των Βρούτση, Κουτρουμάνη και πέρα από το χρονικό διάστημα της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (το ΣτΕ έχει κρίνει ότι θα πρέπει να δοθούν μόνο για το εντεκάμηνο μεταξύ 11ης Ιουνίου 2015 και 13ης Μάιου 2016, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4387/2016).
Αίρει συγκρούσεις
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποτελεί τον τελευταίο βαθμό της ελληνικής Δικαιοσύνης και συνέρχεται για να κρίνει αμετάκλητα κυρίως το κύρος των βουλευτικών εκλογών και την έκπτωση βουλευτή από το αξίωμά του ή αίρει συγκρούσεις μεταξύ των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Η περίπτωση των αναδρομικών εμπίπτει στην τρίτη κατηγορία (με την προϋπόθεση ότι η απόφαση του ΕΛΣΥΝ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αντίστοιχες του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα).