Η μάχη του μεροκάματου στα χωράφια

Η μάχη του μεροκάματου στα χωράφια

Αγρότες δίνουν κάτω από 30 ευρώ κι αναζητούν πρόσφυγες από τις δομές ή καταφεύγουν στη μαύρη εργασία

Την έντονη αντίδραση εργατών γης από την Αλβανία που ζουν και εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στην Ημαθία έχει προκαλέσει η απόφαση αρκετών εργοδοτών να μην τους πληρώνουν μεροκάματο 30 ευρώ. Το Σωματείο Εργατών Γης Ημαθίας αποφάσισε πρόσφατα να ορίσει το ημερομίσθιο στα 30 ευρώ, εντούτοις κάποιοι εργοδότες δίνουν ακόμη και 22 ευρώ επικαλούμενοι την πτώση της τιμής των πυρηνόκαρπων λόγω κορονοϊού. Αρκετοί Αλβανοί αγρότες γης κήρυξαν προ ολίγων ημερών απεργία, ενώ και σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να μην εργάζονται ή να πηγαίνουν σε άλλα χωριά όπου το μεροκάματο εξακολουθεί να είναι 30 ευρώ.

Παράλληλα, μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για άνοιγμα των συνόρων ήδη έχουν αρχίσει να έρχονται, όπως κάθε χρόνο, εποχικοί εργάτης γης που δουλεύουν με εργόσημο. Το ζήτημα έγκειται στο κατά πόσο θα καλυφθούν οι απαιτήσεις των Αλβανών μόνιμων εργατών γης αφού, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στο Documento, υπάρχουν ζητήματα μαύρης εργασίας. Σύμφωνα με καταγγελίες, κάποιοι εργοδότες, προκειμένου να υπερκεράσουν το ζήτημα, μεταφέρουν εργάτες από άλλες περιφέρειες ή σε μεμονωμένες περιπτώσεις και από δομές φιλοξενίας προσφύγων προκειμένου να δώσουν μικρότερο μεροκάματο.

«Ζητάνε το νόμιμο»

«Υπήρξε και πέρσι αντίστοιχο θέμα σε κάποια χωριά της Βέροιας, αλλά λύθηκε. Βάσει νόμου, όμως, ο κατώτατος μισθός είναι 29,04 ευρώ. Μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν 30 χρόνια στην Ελλάδα, κάποιοι έχουν πάρει ιθαγένεια. Δεν ζητάνε κάτι παράλογο, 30 ευρώ μεροκάματο, που ορίζεται από τον νόμο αλλά και την εργασία τους, αφού οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές. Δεν μπορούν να ζήσουν με 20 ευρώ» ανέφερε στο Documento ο Αρμπέν Τσάνι, πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ελλάδας.

«Κάποιοι πάνε σε άλλα χωριά προκειμένου να πάρουν τα 30 ευρώ. Υπάρχουν όμως και εργοδότες που φέρνουν εργαζόμενους από άλλες περιφέρειες. Αυτό δεν είναι λύση. Υπάρχει και μαύρη εργασία. Ηδη κάποιοι έχουν έρθει και κάνουν κρυφές συμφωνίες με τους εργοδότες, στους οποίους οφείλεται το πρόβλημα. Δεν μπορώ να κατηγορήσω όσους έρχονται για σεζόν ψάχνοντας μεροκάματο. Οταν όμως απασχολούνται μετανάστες παράνομα, οφείλουμε να το καταγγείλουμε» λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάνι «υπάρχουν και εργοδότες που λένε ότι “μας στήνουν οι Αλβανοί τώρα που έχουμε πολλή δουλειά, οπότε θα φέρουμε πρόσφυγες με 20 ευρώ”. Αυτό το θεωρώ απειλή. Τώρα που έχει ανάγκη ο πρόσφυγας να πάει να δουλέψει για 20 ευρώ και τον χειμώνα ο εργοδότης θα εκμεταλλεύεται τον Αλβανό εργάτη όποτε θέλει».

«25 ευρώ ή να φύγετε»

«Είμαστε περίπου 70 οικογένειες από την Αλβανία, εργάτες γης, που ζούμε και δουλεύουμε στην Αγία Μαρίνα Βέροιας εδώ και πόσα χρόνια. Ζητάμε 30 ευρώ καθαρά, όπως δικαιούμαστε, αλλά παίρνουμε 25 ευρώ μαζί με το εργόσημο. Άλλοι παίρνουν 22, άλλοι 25 και άλλοι 28 ευρώ» ανέφερε στο Documento αγρότης από την Αλβανία –τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας– που δουλεύει στην περιοχή. «Μερικοί από εμάς δουλεύουν, άλλοι όχι. Μας λένε ή να πληρωθούμε 25 ευρώ ή να μας βγάλουν από το σπίτι τους στο οποίο μένουμε πληρώνοντας ενοίκιο. Να φύγουμε. Είμαστε 20 χρόνια σε αυτό τον τόπο και τώρα θέλουν να μας διώξουν».

Έρχονται οι… άλλοι

Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Παραγωγών Ημαθίας, δήλωσε ότι «υπήρξε κινητοποίηση που ξεκίνησε σε κάποια χωριά, αλλά έχει καταλαγιάσει. Επίσης, έρχονται στην περιοχή εργάτες γης, κυρίως Πακιστανοί και Αλβανοί, από τη νότια Ελλάδα. Δεν αρέσει ότι έρχονται κι άλλοι εδώ».

Η αντίδραση προέκυψε, όπως λέει, «αρχικά για το ημερομίσθιο, αλλά τώρα μπορεί να υπάρξει αντίδραση και στο γιατί έρχονται Πακιστανοί. Μπορεί στη συγκομιδή να εμφανιστεί και πάλι πρόβλημα. Γι’ αυτό ίσως και οι αγρότες φέρνουν πλέον Πακιστανούς, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα έχουν προβλήματα. Το ελάχιστο ημερομίσθιο είναι 29 ευρώ που προβλέπεται από τις κρατικές συμβάσεις, μείον 10% που είναι το εργόσημο – πηγαίνει στο κράτος. Αν δουλέψουν παραπάνω ώρες παίρνουν περίπου 3 ευρώ την ώρα υπερωρία». Παράλληλα, «έχουν ανοίξει τα σύνορα κι έχουν αρχίσει να έρχονται Αλβανοί εργάτες. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις σε Ημαθία και Πέλλα ανέρχονται σε περίπου 2.000».

Ο κ. Γιαννακάκης πρόσθεσε ότι υπάρχουν αγρότες που «από μόνοι τους πηγαίνουν στα κέντρα φιλοξενίας και παίρνουν πρόσφυγες ως εργάτες γης. Ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει από μόνος του, να κάνει τη διαπραγμάτευση, πού θα τους έχει, πόσο θα τους πληρώνει και πόσες ώρες θα δουλέψουν και ύστερα από έναν δύο μήνες επιστρέφουν στις δομές».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter