Η «μάχη» της αναστολής την Πέμπτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η «μάχη» της αναστολής την Πέμπτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Τις τελικές ποινές, για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών. Ισόβια κάθειρξη και 14 χρόνια επιπλέον για τον άνθρωπο που επέφερε με μαχαίρι, με επαγγελματική ακρίβεια, το θανατηφόρο χτύπημα στον αντιφασίστα μουσικό. 

Τις αμέσως μετά υψηλότερες ποινές συγκέντρωσαν τα ηγετικά στελέχη που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (και κάποιοι και για άλλα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα) με πρώτο τον Γιάννη Λαγό με ποινή κάθειρξης 13 χρόνια και 8 μήνες (μετά από συγχώνευση ποινών καθώς κρίθηκε ένοχος και για δύο ακόμα παράνομες πράξεις). Ακολουθούν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής με ποινή 13 χρόνια και 6 μήνες, Χρήστος Παππάς με ποινή 13 έτη και 3 μήνες, Ηλίας Παναγιώταρος με ποινή 13 έτη, ενώ ακολουθούν οι σκληροί πυρηνάρχες και συγκεκριμένα ο πυρηνάρχης Περάματος,Τάσος Πανταζής με 10 έτη και 24 μήνες και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης με ποινή 10 έτη και 2 μήνες. Την ίδια ποινή με τον τελευταίο έχει και ο συνεργός στη δολοφονία Φύσσα, Ιωάννης Καζαντζόγλου, τέλος ακολουθεί ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος με ποινή 10 έτη κάθειρξη.

Υψηλές ποινές αποδόθηκαν και στους περισσότερους από τους καταδικασμένους για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα με τους Ι. Άγγο και Α. Μιχάλαρο να συγκεντρώνουν 9 έτη και 2 μήνες, τους Γ. Σταμπέλο, Λ. Τσαλίκη, Αθ. Τσορβά και Ν. Τσόρβα με ποινή 9 έτη.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής με ποινή 7 ετών καταδικάστηκαν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, με ποινή 6 ετών οι Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος, με 5 έτη και έξι μήνες ο Ευστάθιος Μπούκουρας ενώ στους Μιχάλη Αρβανίτη και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 έτη.

Δείτε όλες τις ποινές αναλυτικά εδώ

Η μάχη της αναστολής

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η «μάχη» για το κρίσιμο ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, αφού η σημερινή διαδικασία διακόπηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών ποινών των κατηγορούμενων.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου, αρχίζοντας με την εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Μάλιστα, αρκετοί εκ των συνηγόρων, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασώσουν τους εντολείς τους από την έκτιση της ποινής τους πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αναμένεται να προσέλθουν με μάρτυρες οι οποίοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η παραμονή των κατηγορουμένων εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Άλλωστε, λίγο πριν ολοκληρωθεί η σημερινή διαδικασία και χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη η εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών, το δικαστήριο επέτρεψε κατ’ εξαίρεση την εξέταση μάρτυρα υπέρ του Ιωάννη Άγγου, επειδή βρισκόταν ήδη στο δικαστήριο και δεν είχε τη δυνατότητα να προσέλθει κατά την αυριανή διαδικασία.

Η αδελφή της συζύγου του Ιωάννη Άγγου, κ. Μπαξεβανάκη, δήλωσε στο δικαστήριο ότι «αν μπει φυλακή έστω και για μια ημέρα θα καταστραφεί η οικογένεια. Έχει ένα άρρωστο παιδί. Είναι δουλευταράς, κάνει ακόμη και δύο μεροκάματα τη μέρα. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η αδελφή μου. Το στεγαστικό δάνειο ξεπερνά τα 40.000. Τον αγαπάμε πάρα πολύ. Θα είναι μεγάλο έγκλημα στην οικογένεια αν πάει έστω και μια μέρα στη φυλακή».

Μέχρι τώρα δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι εκ των συνηγόρων θα προσέλθουν με μάρτυρες στην αυριανή συνεδρίαση. Ωστόσο, αν οι μάρτυρες είναι πολλοί, είναι σαφές ότι η διαδικασία της λήψης απόφασης επί των αναστολών θα διαρκέσει περισσότερο από τον αρχικά υπολογισμένο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για τη λήψη της απόφασης επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, περιλαμβάνει την εισαγγελική πρόταση (εξατομικευμένα για κάθε καταδικασθέντα), τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και την εξέταση μαρτύρων, και, τέλος, την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η έφεση σε ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αν η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει αλλιώς. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι στην περίπτωση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, το δικαστήριο δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα αναστολής, αξίζει να σημειωθεί ότι δύναται μετά τη σύλληψη και τον εγκλεισμό του στη φυλακή, να ζητηθεί και μάλιστα άμεσα με αίτηση του ίδιου ή του εισαγγελέα η αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου

Ετικέτες

Documento Newsletter