Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς «αγκαλιάζει» την εικονική πραγματικότητα (VIDEO)

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς «αγκαλιάζει» την εικονική πραγματικότητα (VIDEO)

Με νέα εργαλεία επιστρέφει η εμβληματική καλλιτέχνιδα, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η οποία θέλει πάντα να ξεπερνάει και να αλλάζει τα όρια. Αυτή τη φορά επέλεξε να χρησιμοποιήσει την εικονική πραγματικότητα (virtual reality) σε μία περφόρμανς για το μουσείο Art Basel του Χόνγκ Κόνγκ, το οποίο φιλοξενεί έργα εικονικής πραγματικότητας.

Το έργο της «Rising» (2017) καλεί τους θεατές να σώσουν το περιβάλλον. Οι θεατές βλέπουν το ολόγραμμα της Αμπράμοβιτς μέσα σε μία δεξαμενή, η οποία γεμίζει γρήγορα με νερό. Η καλλιτέχνιδα καλεί τον θεατή να ακουμπήσει τα χέρια της. Αμέσως ο θεατής μεταφέρεται σε μία σκηνή από την Αρκτική όπου διαλύεται ένα γιγαντιαίο παγόβουνο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα κομμάτια του πέφτουν μέσα στο νερό και δημιουργούν τεράστια κύματα.

Στη συνέχεια ο θεατής μεταφέρεται πάλι μπροστά στο ολόγραμμα της Αμπράμοβιτς, η οποία τους ζητά να αποφασίσουν εάν θα σώσουν το περιβάλλον και την ίδια από πνιγμό ή αν θα επιλέξουν να μην άπραγοι μπροστά στην καταστροφή του πλανήτη.

https://vimeo.com/262394942

Η «γιαγιά της περφόμανς», όπως αποκαλείται η Αμπράμοβιτς, υποστήριξε ότι κρατάει αρχείο με όλες τις υποσχέσεις των θεατών, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα κλείνουν συχνότερα τα φώτα ή θα κάνουν ανακύκλωση των απορριμμάτων τους.

Η Σέρβα καλλιτέχνης δήλωσε ενθουσιασμένη με την εικονική πραγματικότητα, καθώς για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιείται για βιντεοπαιχνίδια αλλά για την έκφραση της καλλιτεχνικής αγωνίας. «Σχεδόν το 92% των βιντεοπαιχνιδιών σχετίζονται με την βία. Βλέπουμε τι επιδράσεις έχουν στα παιδιά μας. Απλά κοιτάξτε την Αμερική. Είναι τρομακτικό. Τα παιδιά πυροβολούν ανθρώπους σαν να βρίσκονται σε βιντεοπαιχνίδι χωρίς να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις. Ήθελα να πυροδοτήσω μία θετική στάση», είπε η Αμπράμοβιτς. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter