Η «Μακεδονία» οργιάζει, η Ελλάδα… ψάχνεται

Η «Μακεδονία» οργιάζει, η Ελλάδα… ψάχνεται

Δίχως στρατηγική κυβέρνηση και ΕΠΟ, άφησαν τη Βόρεια Μακεδονία να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο το Euro 2020 και να συνεχίζει τις προκλήσεις.

Η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν παρούσα στην τελική φάση του Euro 2020 και έδωσε τρία παιχνίδια με το σήμα της «Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μακεδονίας» (FFM) στη φανέλα της. Ενώ δηλαδή αγωνίστηκε τυπικά ως Βόρεια Μακεδονία, στη φανέλα και την ιστοσελίδα της –άρα σε όλο τον κόσμο– συνέχιζε αλλά και συνεχίζει ακόμη να αναφέρεται ως «Μακεδονία».

Το γεγονός αυτό θα είχε αποφευχθεί σχετικά εύκολα αν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική πρόνοια από την ελληνική πλευρά για την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αφού πληροφορήθηκαν το θέμα από τους… δημοσιογράφους (!), κυβέρνηση και ΕΠΟ είχαν τη φαεινή ιδέα να στείλουν μια άρπα κόλλα επιστολή στην UEFA, έπειτα από δύο χρόνια αδικαιολόγητης και προκλητικής απραξίας! Η διπλωματική πανωλεθρία που υπέστησαν ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς τα αφελή πολιτικά ερωτήματα που υπέβαλαν στην UEFA δεν μπορούσαν παρά να προκαλέσουν την αντίστοιχη ταπεινωτική απάντηση, η οποία επί της ουσίας δικαίωσε τους γείτονες. Χάθηκε δηλαδή μια μεγάλη διπλωματική μάχη, όταν ακόμη κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ «ομολογεί» εκ των υστέρων ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του παραβιάζει τόσο τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και τους κανονισμούς της UEFA.

Στις 11 Ιουνίου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έστειλε «επείγουσα» (!) επιστολή προς τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, με την οποία ζητούσε να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Euro 2020. Στην ίδια γραμμή ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της ΕΠΟ Θοδωρή Ζαγοράκη.

Η απάντηση του αναπληρωτή γγ της UEFA Κέβιν Λαμούρ δικαίωσε εύκολα και γρήγορα τους Βορειομακεδόνες και κούνησε το δάχτυλο σε όσους δεν είχαν μπει καν στον κόπο να αναγνώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Σε ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα όπως η ΔΟΕ, η UEFA βασίζεται συχνά στον κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3 E της συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρεται στην απάντηση. Κάποια στρατηγική κυβέρνησης και ΕΠΟ σε ένα τόσο λεπτό θέμα δεν υπήρξε και γι’ αυτό η υπόθεση εξελίχθηκε σε ελληνικό βατερλό. Η Βόρεια Μακεδονία μέσω του Euro 2020 κατάφερε να περάσει σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη τα μηνύματα που ήθελε ως «Μακεδονία».

Η UEFA εδώ και πολλά χρόνια πορεύεται με σημαία της την πολιτική της ουδετερότητα, όμως στην περίπτωση της γειτονικής χώρας υπέπεσε σε σοβαρό… φάουλ με πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις. Δεν μπορεί η χώρα να ονομάζεται (συνταγματικά) Βόρεια Μακεδονία και η εθνική της να προσδιορίζεται ως «Μακεδονία». Δεν μπορεί οι διοργανώσεις της UEFA να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος γουστάρει να το παίζει σε διπλό ταμπλό.

Η ΕΠΟ άργησε να καταλάβει και γι’ αυτό επανήλθε στο θέμα. Με δεύτερο διάβημά της ζητά από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να υποχρεώσει, με απόφαση άμεσα εκτελεστή, την ΠΟ της Βόρειας Μακεδονίας να χρησιμοποιεί «σε όλες τις εν γένει δραστηριότητές της μόνο την επίσημη και αναγνωρισμένη αθλητική ονομασία της, αυτή δηλαδή της ιδιότητας μέλους (ΠΟ Βόρειας Μακεδονίας), τροποποιώντας άμεσα και το σήμα της».

Στα επινίκια της πρωταθλήτριας της χώρας Σκεντίγια Τέτοβο ο πρόεδρος της ΠΟ της Βόρειας Μακεδονίας και όλοι στον σύλλογο έκαναν με τα χέρια το πέταγμα του αετού που παραπέμπει στη Μεγάλη Αλβανία.

Παρούσα ήταν και η πολιτική ηγεσία του κόμματος DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση, το μεγαλύτερο αλβανικό πολιτικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία). Σκηνικό που ενόχλησε πολύ τους κυβερνώντες της χώρας, που περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν UEFA και FIFA. Οπως τις περιμένει και η ΕΠΟ για να μάθει αν και πώς θα αντιδράσουν στις προκλήσεις της ΠΟ της «Μακεδονίας».

Documento Newsletter