Η Λυρική Σκηνή στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού

Η Λυρική Σκηνή στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού

Πώς μπόρεσε και πέρασε η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν τα σίδερα της φυλακής, με μια ερμηνεία που φώτισε, έστω για λίγο, τα σκοτάδια; Πώς οι κρατούμενοι, χωρίς γνώσεις μουσικής έφτιαξαν μουσικούς αυτοσχεδιασμούς κι ερμήνευσαν στίχους και κείμενα δικά τους, σε μια εξαιρετική συναυλία μέσα στην φυλακή;

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όσους βρεθήκαμε στην πρώτη συναυλία του ιδιαίτερου μουσικού συνόλου που συγκροτούν δεκαεννέα κρατούμενοι, από διαφορετικές πτέρυγες των φυλακών και ηλικίες 25 έως 60 ετών. Εκπαιδεύονται στο εργαστήρι που έχει δημιουργήσει, μέσα στην φυλακή, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκτός από δημοσιογράφους, στα λίγα τετραγωνικά της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, το κοινό της συναυλίας ήταν συγκρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Κιθάρες ηχούσαν ακόμα και σαν μπουζούκι, κρουστά τηρούσαν ευλαβικά τον ρυθμό, πιάνο που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σολίστ αναμιγνύονταν με ποιήματα προσωπικά, βιωματικά, γεμάτα πάθος για ζωή. Κι ένας κόμπος στο λαιμό έτοιμος να γίνει δάκρυ. «Μοιάζω με δάσος ραδιενεργό/ από τις χαρές της ζωής απομονωμένος/πνεύμα μου ελεύθερο οι φυλακές δεν σ’ αγγίζουν/ μόνο το σώμα μου κρατούν. Έπεσα/ θα σηκωθώ/ κι αυτό είναι το παν». Οι καυτοί στίχοι, γραμμένοι από τους ίδιους πυροδοτούσαν την ανάφλεξη.

«Ανυπακοή στον θάνατο/ αντίσταση στον πόνο. Φεύγεις; Καληνύχτα/ Εγώ φεύγω σε λίγο, βγαίνω/Θέλω ν ακούσω την πολιτεία του μεροκάματου, την πολιτεία του μόχθου». Μουσική υπόκρουση εδώ ένα τύμπανο κι η ιερή ψαλμωδία Τεριρέμ, το βυζαντινό ισοκράτημα χορωδιακά από σφραγισμένα χείλη.

Η εκπαίδευση του μουσικού συνόλου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 στο εργαστήρι της Λυρικής μέσα στις φυλακές, με τέσσερις εμψυχώτριες: τις Εύη Νάκου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων ΕΛΣ), Εύα Καρτερού, Μαρία Χριστίνα Harper, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου.

Το εργαστήριο της ΕΛΣ στις φυλακές πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης/ Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και την κοινωνιολόγο της φυλακής, Γιολάντα Κωνσταντινίδη.

«Είναι μια δράση με ακτιβιστική διάθεση και τόλμη που παράγει ελπίδα, ανατάσσει τον ψυχισμό και εκπλήσσει τους πάντες» είπαν οι διοργανωτές.

Τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Η Λυρική θα συνεχίσει τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά της προγράμματα στις φυλακές» δήλωσε ο διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης.

Στο τέλος της συναυλίας συγχαρήκαμε τους κρατούμενους, με την αίσθηση ότι και εκείνοι μοιράστηκαν μ’ εμάς μια εμπειρία ψυχής.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Documento Newsletter