«Η ληστεία στο ελληνικό κράτος»: η μελέτη του Νικόλαου Α. Αναστασόπουλου για τα αίτια και την εξάπλωση του φαινομένου

Στη σειρά Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη των Εκδόσεων του Βιβλιοπωλείου της Εστίας κυκλοφόρησε πρόσφατα η μελέτη πάνω στο φαινόμενο της ληστείας στο ελληνικό κράτος του Νικόλαου Α. Αναστασόπουλου, επίκουρου καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Η ληστεία, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό κυρίως της αγροτικής ενδοχώρας, από το 1830 και για περίπου εκατό χρόνια διαμόρφωσε και διαμορφώθηκε μέσα από συγκεκριμένο κώδικα αξιών που αναπτύχθηκε στις κοινωνίες αυτές. Η μελέτη έχει αφετηρία τη γένεση του ληστρικού φαινομένου που αποτελεί συνέχεια μιας κατάστασης που επικρατούσε την εποχή των κλεφτών και των αρματολών, οι οποίοι μέσα από την παραδοσιακή ιστοριογραφία και τη λαογραφία παρουσιάζονταν με το γοητευτικό πέπλο της ηρωικής ανυποταξίας ενάντια στην κεντρική εξουσία.

Οι αιτίες της εμφάνισης, της εξάπλωσης και της διατήρησης της ληστείας αλλά και η αντιμετώπισή της από τη νομοθεσία αναλύονται με ευσύνοπτο αλλά περιεκτικό τρόπο. Στη συνέχεια εξετάζεται η περίπτωση της Αθήνας και των ελληνοοθωμανικών συνόρων, καθώς και της δυτικής Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα, ενώ παρουσιάζονται οι αλλαγές που συντελέστηκαν στο ληστρικό φαινόμενο ως αποτέλεσμα των κοινωνικών μετασχηματισμών των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

Ειδικές αναφορές γίνονται σε γνωστούς λήσταρχους όπως ο Νταβέλης, ο Γιαγκούλας, οι Ρεντζαίοι και οι Κουμπαίοι, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στον ρόλο της γυναίκας στη ληστοκρατία. Μια ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη μελέτη που εστιάζει στα σημαντικότερα στοιχεία ενός φαινομένου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολόκληρης εποχής.

INFO

Η ληστεία στο ελληνικό κράτος (μέσα 19ου – αρχές 20ού αιώνα)

Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Βιβλιοπωλείον της Εστίας

ISBN: 978-960-05-1727-9

ΣΕΛ.: 180

ΤΙΜΗ: €12,90

Ετικέτες