Η «λεβεντιά» έχει τα όρια της

Η «λεβεντιά» έχει τα όρια της

Τον τελευταίο καιρό, τόσο ο αρχηγός της κυβέρνησης κ. Μητσοτάκης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, προσπάθησαν να καλύψουν κάποιους βουλευτές τους, οι οποίοι επανειλημμένως τους εκθέτουν.

Από τη μία ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει τον κ. Γεωργιάδη για αυτά που είπε ότι η Κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την εξέλιξη της πανδημίας, από την άλλη ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν ήταν μεν σωστό το γεύμα του κ. Πολάκη με φίλους, αλλά δεν έπρεπε να αναρτήσει και φωτογραφία για το συμβάν. Και παρότι κλήθηκε ο κ. Πολάκης να δώσει εξηγήσεις στην επιτροπή του κόμματος, με λύπη μου τον είδα μετά στο νοσοκομείο Σωτηρία έξω από τις εντατικές, χωρίς μάσκα.

Καταλαβαίνω ότι σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε πρέπει να αποδείξουμε τα λάθη που γίνονται στο ΕΣΥ. Είχε λοιπόν δίκιο ο σύντροφος Πολάκης για την διαμαρτυρία του, γιατί έδειξε ότι ΜΕΘ χωρίς ιατρικό προσωπικό, δεν είναι ΜΕΘ, αλλά ως πετυχημένος χειρουργός-εντατικολόγος θα έπρεπε να είχε σκεφτεί διαφορετικά, σε σχέση με τη μάσκα. Δεν νομίζω ότι κερδίζει κανείς με αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Το ότι αφήνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γεωργιάδη να ξεσαλώνει, πόσο μάλλον τώρα που του έχει πάρει όλες τις αρμοδιότητές του από το υπουργείο, είναι δικό του θέμα και δεν με απασχολεί. Αυτός εκτίθεται και δικό του το πρόβλημα.

Όμως για τον σύντροφο Πολάκη τα πράγματα είναι αλλιώς. Καταλαβαίνω ότι ο σύντροφος έχει ένα φανατικό κοινό που τους αρέσει το στυλ του. Να καταλάβει όμως ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν αρέσουν σε άλλους συντρόφους.

Μερικοί προσπαθούν να τον δικαιολογήσουν ότι είναι έντιμος. Έντιμος σε αντιπαράθεση με ποιόν; με όλους τους υπόλοιπους στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ανέντιμοι;

Μας λένε ότι ήταν καλός στο Υπουργείο του. Δηλαδή ο σύντροφος Ξανθός, επειδή δεν βρίζει και δεν κάνει φασαρία δεν έκανε δουλειά; Μας λένε ότι είναι μαχητής και ανακαλύπτει σκάνδαλα. Μπα! Το θέμα του κόμματος είναι να αναδεικνύει σκάνδαλα και όχι να τα οδηγεί στη Δικαιοσύνη; Το περιβόητο σκάνδαλο του ΚΕΛΠΝΟ τι έγινε; Πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης; Πήγε κανένας φυλακή και δεν το έμαθα; Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρο σκάνδαλο NOVARTIS, τεκμηριωμένο για κάποιους και το χειρίστηκε έτσι που να μην πάει πουθενά. Άργησε βλέπετε να μάθει τους λεπτούς χειρισμούς που χρειάζονται τόσο σοβαρά θέματα! Ή νομίζετε ότι τα σκάνδαλα δεν είναι γνωστά σε πολλούς, δημοσιογράφους και όχι μόνο. Ενημερώνω λοιπόν ότι κάθε μέρα δημοσιογράφοι γράφουν για σκάνδαλα, το Documento δε, σε μόνιμη βάση, γι’ αυτό άλλωστε και τιμωρείται με τη μη χρηματοδότησή του. Και λοιπόν; ποιος τα προχώρησε; To ζήτημα λοιπόν δεν είναι η φασαρία για τα σκάνδαλα, αλλά ποιος κινείται σωστά ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Τώρα το θέμα με το σύντροφο Πολάκη έχει ως εξής:

Με τη στάση του όχι μόνο δεν προσθέτει ούτε μία ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς αφαιρεί, μπορεί όμως να προσθέτει ψήφους για τον εαυτό του στην εκλογική του περιφέρεια. Συγχρόνως δε, κάνει το έργο των στελεχών του να φαίνεται ηλίθιο στα κανάλια, προσπαθώντας να τον δικαιολογήσουν, υπεκφεύγοντας ή συμψηφίζοντας πολλές φορές. Επιπλέον το έργο του Προέδρου γίνεται δυσκολότερο, γιατί ενώ έχει καταφέρει με μεγάλη προσπάθεια, λόγω των εχθρικών ΜΜΕ, να ρίξει στο καναβάτσο τη κυβέρνηση, χάνει τη στόχευσή του απολογούμενος στο τέλος.

Πάνε τριάντα χρόνια που είχα αρθρογραφήσει κατηγορώντας το τότε ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι στη δυνατότητα συμμαχίας με τον τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ έβλεπε μόνο την «αισθητική της Αριστεράς» και δεν έβλεπε τον ριζοσπαστισμό της. Η αισθητική δεν έλειψε ποτέ από τα στελέχη της Αριστεράς ακόμα και ενώπιον στημένων δικαστηρίων.. Αυτή η «ομορφιά» δεμένη με την ουμανιστική της θεωρία έφερε κόσμο κοντά της, που θα μπορούσε να βρίσκεται κι αλλού.

Ναι κύριοι, αυτός ο αναφερόμενος, ειρωνικά από κάποιους, «καθωσπρεπισμός» εκφράζει την ανωτερότητα της Αριστεράς. Καταλαβαίνω ότι το κόμμα μεγαλώνει και έχει ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι λοιπόν στις συμπεριφορές μας. Ο κλέφτης ή ο ψεύτης δεν ακούγονται περισσότερο επειδή τους βρίζεις. Κατανοώ το άχτι πολλών συντρόφων «να τα πούμε.. κι ο Παύλος τα λέει», ασχέτως αν το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, γιατί κατορθώνει με τον τρόπο του να μην ακούγεται.

Το θέμα δεν είναι αν έχουμε δίκιο. Το θέμα είναι να το βρούμε. Πιστεύω λοιπόν ως άνθρωπος ελεύθερος που εκφράζω τη γνώμη μου και θεωρώ ότι καλύπτω πολλούς, ότι ο μπρουταλισμός, το αντριλίκι, η ψευτομαγκιά και το κάθε είδους υβρεολόγιο μας μικραίνει και μας απαξιώνει στα μάτια της κοινωνίας. Ευτυχώς έχουμε τη λεβεντιά να κατακρίνουμε τα μη σωστά πράγματα, είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη. Να είμαστε δίκαιοι και όχι «κολλημένοι και φανατικοί». Μόνο έτσι θα πετύχουμε κάποια πράγματα.

Άλλο η «κρητική λεβεντιά» και άλλο η προκλητική λεβεντιά. Τα πάντα έχουν και τα όρια τους.

Είπαμε να «σιάξουμε» όχι να σιοχαλάσουμε»..

Η Ελένη Αυλωνίτου είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ / μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter