Η «Le Monde» αποκαλύπτει γιατί η Γαλλία «δεν δεσμεύεται» να συλλάβει τον Νετανιάχου

Η «Le Monde» αποκαλύπτει γιατί η Γαλλία «δεν δεσμεύεται» να συλλάβει τον Νετανιάχου
Jan. 22, 2020. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

Η χθεσινή αναφορά του Παρισιού, είναι  ένα σκληρό πλήγμα για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ειδικά από ένα από τα ιδρυτικά του κράτη, το οποίο επίσης υπερηφανεύεται ότι είναι η «πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως αναφέρει σήμερα η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Διαβάστε επίσης: Γαλλία – ΥΠΕΞ: Ο Νετανιάχου χαίρει «ασυλίας» παρά το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Όπως σημειώνει, με μια σιβυλλική δήλωση, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, η Γαλλία υπονόμευσε την εξουσία αυτού του δικαστικού οργάνου και μείωσε το βάρος του εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί έξι ημέρες νωρίτερα από τους δικαστές της εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο του πολέμου στο Γάζα.

Ο λόγος που έβαλε «νερό στο κρασί του» το Παρίσι

Όλα αυτά, από επιβεβαιωμένες πηγές συνέβησαν για να μην έρθουν σε ρήξη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο οποίος αμφισβήτησε τον ρόλο του μεσολαβητή που διεκδικεί το Παρίσι στην αναζήτηση εκεχειρίας στον Λίβανο  που  ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης από τους Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά από αρκετά μπερδεμένα σχόλια, η Γαλλία ξεκαθάρισε τη θέση της σχετικά με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του αρχηγού της ισραηλινής κυβέρνησης από το ΔΠΔ.

Ενώ επιβεβαιώνει ότι «θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και ότι το Καταστατικό της Ρώμης, το ιδρυτικό κείμενο του Δικαστηρίου, «απαιτεί πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», το δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε από το Quai d’Orsay (Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών) υπογραμμίζει ότι αυτό το κείμενο «προβλέπει επίσης ότι ένα κράτος δεν μπορεί να υποχρεωθεί να ενεργεί κατά τρόπο που δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τις ασυλίες κρατών που δεν είναι μέρη του ΔΠΔ».

Μια παραπομπή στο άρθρο 98 του Καταστατικού της Ρώμης. Και το Υπουργείο Εξωτερικών συνέχισε: «Τέτοιες ασυλίες ισχύουν για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλους αρμόδιους υπουργούς και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εάν το ΔΠΔ ζητήσει τη σύλληψη και την παράδοσή τους.» Εφόσον το εβραϊκό κράτος δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, δεν έχει άρει τις ασυλίες των σημερινών ηγετών του, σε αντίθεση με τα 124 κράτη μέλη του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης:

Νέο σχόλιο του Έλον Μασκ: Χαρακτηρίζει «μη δημοκρατική» την Ε.Ε.


Γαλλία: Έτοιμος για παραχωρήσεις δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών για να μην πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ


BBC – Μέση Ανατολή: «Ανάπαυλα» όχι λύση η εκεχειρία στον Λίβανο


Μετά τον Μασκ και ο… Ζάκερμπεργκ με τον Τραμπ;


«Δεν είναι μόνο ο Τραμπ – Πώς το πολιτικό χάος σε Γαλλία και Γερμανία πιέζει ασφυκτικά το ευρώ» – Ανάλυση Politico


Black Friday: Παγκόσμια διαμαρτυρία χιλιάδων εργαζόμενων της Amazon


Ζαχάροβα προς Μητσοτάκη: «Δεν μπορείτε να δώσετε S-300 και TOR-M1 στην Αρμενία χωρίς την άδεια της Μόσχας»


Γαλλία: Το 53% θέλει να πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Οργή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter