«Φρένο» στα μέτρα στήριξης των πολιτών ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τη Δευτέρα στο πλαίσιο ομιλίας της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προετοίμασε τόσο για το γεγονός της αύξησης των επιτοκίων όσο και για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει πολύ υψηλός το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά επιδείνωση της κατάστασης για μια σειρά χωρών όπως η Ελλάδα, αφού σε μια στιγμή γενικευμένης οικονομικής κρίσης μια αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να αυξήσει το κόστος του δανεισμού.
Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ δεν δίστασε να ζητήσει να τεθούν περιορισμοί στον προϋπολογισμό που χρησιμοποιείται για μέτρα στήριξης των πολιτών στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατά των υψηλών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, τονίζοντας: «Είναι απαραίτητο αυτή η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για τα νοικοκυριά για προστασία από τις υψηλότερες τιμές να είναι προσωρινή και στοχευμένη. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και έτσι κάνει πιο εύκολο το έργο της νομισματικής πολιτικής».
«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», συνέχισε η πρόεδρος της ΕΚΤ και προανήγγειλε νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Η κ. Λαγκάρντ μεταξύ άλλων υπενθύμισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις αρχές του μήνα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, πέραν της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και δήλωσε: «Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Θα επαναξιολογούμε τακτικά την πορεία πολιτικής μας υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να αξιολογούνται σε κάθε συνάντηση».
Introductory statement by President Christine @Lagarde at the hearing of the Committee on Economic and Monetary Affairs of the European Parliament https://t.co/ev2lRN7XhI
— European Central Bank (@ecb) September 26, 2022
Επιπλέον, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Ο αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να ρίχνει σκιά στην Ευρώπη. Οι σκέψεις μου είναι με τον ουκρανικό λαό που υφίσταται τις παράλογες φρικαλεότητες του πολέμου. Οι οικονομικές συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ συνέχισαν να ενισχύονται από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Ιούνιο και οι προοπτικές είναι σκοτεινές», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών για υπηρεσίες καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά. Οι οικονομίες με μεγάλους τουριστικούς τομείς ωφελήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο το καλοκαίρι. Η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας συνέχισε επίσης να υποστηρίζει την οικονομική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ κατέληξε επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα.
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
Λαγκάρντ: Ισχυρή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων το 2022
Φόβοι για αύξηση του κόστους δανεισμού – Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων