Πρώτο θέμα ο θάνατος της Ειρήνης Παππά στη διαδικτυακή έκδοση της Ιταλικής La Repubblica.
Βραβευμένη με το βραβείο Μπιενάλε Θεάτρου Βενετίας η ηθοποιός είχε μοιράσει τη ζωή και την καριέρα της ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Όταν την ρωτούσαν έλεγε πως η Ελλάδα είναι η μεγάλη της αγάπη και η Ιταλία ο απαγορευμένος της έρωτας.
Οι συνεργασίες της με σκηνοθέτες όπως οι Έλιο Πέτρι, Μάουρο Μπολονίνι, Φραντσέσκο Ρόζι και Μαουρίτσιο Σκαπάρο την έκαναν πολύ αγαπητή στο ιταλικό κοινό. Το 2008, η Ιταλία την τίμησε με το «Βραβείο Ρώμη» στο αρχαίο θέατρο της «Όστια Αντίκα, ενώ είχε τιμηθεί και με τον τίτλο της επιτίμου Διδάκτορος στο Πανεπιστήμιο Τορ Βεργκάτα της Ρώμης στην Ιταλία.
Η La Repubblica την αποκαλεί «Πηνελόπη της Οδύσσειας» ορμώμενη από την διασκευή της «Οδύσσειας» σε σκηνοθεσία Φράνκο Ρόσι για λογαριασμό της ιταλικής τηλεόρασης.
Συνεχίζει με αναφορές στους ρόλους της στα «Κανόνια του Ναβαρόνε» ως αντιστασιακή Μαρία Παπάδημου. Ως τη σύζυγο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο «Ζ», την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού, από τον Κώστα Γαβρά και ως γοητευτική χήρα στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζατζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπα».
Στο αφιέρωμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο και για την εποχή που η Ειρήνη Παππά είχε οργανώσει αντιστασιακές ομάδες στην Ιταλία κόντρα στη χούντα των συνταγματαρχών που η ίδια αποκαλούσε «Τέταρτο Ράιχ».