Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει στα βράχια την Asprofos

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει στα βράχια την Asprofos

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στο Documento μια ανακοίνωση της πλειοψηφούσας παράταξης Ενιαίο Ψηφοδέλτιο – Πρωτοβουλία Εργαζομένων του σωματείου εργαζομένων της Asprofos η οποία περιλάμβανε σοβαρές καταγγελίες για τα πεπραγμένα δύο ετών της κυβέρνησης της ΝΔ στην εταιρεία και για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κυβερνητική πολιτική δια μέσου της συγκεκριμένης, μοναδικής στη χώρα μας και εξειδικευμένης σε διεθνές επίπεδο θυγατρικής του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Με απολύσεις εργαζομένων που προσλήφθηκαν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παραμερισμό βασικών στελεχών προς όφελος «ημετέρων».

Με άρνηση σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας και τριπλασιασμό των δαπανών διοίκησης που μοιράζονται πέντε άτομα στην κορυφή. Με ομηρία πολλών εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Με τη συσσώρευση μεγάλων ετήσιων ελλειμμάτων.

Με μια επίμονη πολιτική απαξίωσης της εταιρείας και συρρίκνωσης του ισολογισμού της μέσω της παραχώρησης των σοβαρών έργων του ομίλου ΕΛΠΕ με απευθείας ανάθεση σε εξωτερικούς ανταγωνιστές.

Ποια είναι η Αsprofos

Η Asprofos Engineering SA είναι θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ και συνάμα η μεγαλύτερη μελετητική εταιρεία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με 200 εργαζόμενους, κυρίως διπλωματούχους μηχανικούς με εξειδίκευση στα ενεργειακά έργα. Η Asprofos ξεκίνησε πριν από σαράντα χρόνια ως κοινοπραξία μεταξύ των κρατικών Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου και της ιταλικής Foster Wheeler και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα περισσότερα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και υποδομών που έγιναν αυτά τα χρόνια στη χώρα μας. Τέτοια είναι το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των διυλιστηρίων Ασπροπύργου, Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας, οι αγωγοί μεταφοράς καυσίμων στην Ελλάδα και στα Σκόπια, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.

Με δυο λόγια, η Asprofos είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία με μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία στα ενεργειακά έργα, από διυλιστήρια και έργα φυσικού αερίου έως χημικές και ενεργειακές βιομηχανίες, περιβαλλοντικά, νέων τεχνολογιών, ΑΠΕ, βιοκαυσίμων, κατεργασίας απορριμμάτων και πολλά άλλα.

Δεδομένου μάλιστα ότι, παρά την παραχώρηση του management στην πλευρά Λάτση, το δημόσιο διατηρεί στον όμιλο ΕΛΠΕ το 35%, τι πιο λογικό για μια κυβέρνηση που υιοθετεί το νέο ευρωπαϊκό πρόταγμα για ταχεία αύξηση των ΑΠΕ, του υδρογόνου και των βιοκαυσίμων από το να νοιάζεται για μια τέτοια εταιρεία, να την επιλέγει ως σύμβουλό της και να αξιοποιεί την πείρα της σε έργα υποδομής και ανάπτυξης;

Διώξεις και αμοιβές

Και όμως όχι, η κυβέρνηση της ΝΔ που ζει ακόμη με τις παλαιοκομματικές λογικές της δεκαετίας του ’50 και διαχειρίζεται το κράτος σαν λάφυρο έχει άλλη αντίληψη. Ετσι στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της:

– Εχει εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών κατά των εργαζομένων και των στελεχών που πιστεύει ότι συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνείται επί δύο χρόνια να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, προκειμένου να συμπιέσει τις αμοιβές των μηχανικών που είναι η ψυχή της εταιρείας. Την ίδια στιγμή έχει διασπάσει τη διεύθυνση οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών σε δύο ανεξάρτητες διευθύνσεις για να αυξήσει τις διευθυντικές θέσεις και να τοποθετήσει σε αυτές «ημετέρους» με υψηλούς μισθούς: τα πέντε στελέχη των ΕΛΠΕ που πήγαν με εσωτερική μετακίνηση στην Asprofos μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ (διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος, σύμβουλος διοίκησης, διευθυντής οικονομικών, διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών) στοιχίζουν στην εταιρεία 1 εκατ. ευρώ, έναντι 350.000 των αντίστοιχων στελεχών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα είναι η Asprofos με ετήσιο προϋπολογισμό περί τα 12 εκατ. ευρώ να καταλήγει με 3 εκατ. ετήσιο έλλειμμα, δηλαδή περίπου στο 25% του ετήσιου προϋπολογισμού της.

Παράλογες επιλογές

Θεωρητικά, ακόμη κι έτσι το χρηματοοικονομικό πρόβλημα της εταιρείας λύνεται εύκολα εφόσον η Αsprofos ως κορυφαία του είδους της στη ΝΑ Ευρώπη πάρει περισσότερα έργα και αυξήσει τα έσοδά της. Εδώ ακριβώς όμως βρίσκεται το βαθύ πρόβλημα: ο ίδιος ο όμιλος των ΕΛΠΕ αντί να δίνει τα έργα του στη θυγατρική του, τα δίνει πολλές φορές σε ανταγωνιστές της και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις, καταδικάζοντας με τον τρόπο αυτό την εταιρεία σε μόνιμη ελλειμματική λειτουργία.

Από οικονομικής άποψης η συγκεκριμένη επιλογή των ΕΛΠΕ είναι τριπλά ανορθολογική καθώς: – Αυξάνει έως και διπλασιάζει το κόστος που επωμίζεται ο όμιλος για τα συγκεκριμένα έργα, ιδιαίτερα όταν ανατίθενται π.χ. σε εταιρείες του εξωτερικού.

– Στερεί έσοδα από τη θυγατρική της Asprofos που φορτωμένη και με τις αυξημένες δαπάνες διοίκησης της ΝΔ σήμερα βγαίνει ελλειμματική, άρα τα ΕΛΠΕ πρέπει να καλύψουν στη συνέχεια το έλλειμμά της, με αποτέλεσμα να τριπλασιάζεται τελικά το πραγματικό κόστος του ομίλου για τα συγκεκριμένα έργα.

Αλήθεια, έχετε ξανακούσει όμιλο εταιρειών να δίνει έργα με απευθείας ανάθεση σε ανταγωνιστές της θυγατρικής του –και τελικά σε βάρος του– στερώντας της έσοδα που ψάχνει να τα βρει μόνη της με έργα στα πέρατα του κόσμου (έως την Ασία και την Αφρική) και εγγυήσεις τεχνογνωσίας που θα της επιτρέπουν να διεκδικεί τέτοια έργα εντός και εκτός Ελλάδας; Εμείς όχι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter