Η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά για την ακριβή ενέργεια και θυμήθηκε τα… μνημόνια!

Η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά για την ακριβή ενέργεια και θυμήθηκε τα… μνημόνια!

Μέχρι το 2015 και τα τρομολαγνικά σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ επικαλέστηκε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια των κυβερνητικών σχεδιασμών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, ταυτίζοντας την κριτική για πρόωρη απολιγνιτοποίηση και το κόστος της για την κοινωνία με την κριτική στα μνημόνια.

Ως «αντιμνημονιακή» απορρίπτει την κριτική στα πεπραγμένα της στην Ενέργεια και στο κόστος των αποφάσεων για την εξαιρετικά πρόωρη απολιγνιτοποίηση της χώρας, που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αφήνει ανοχύρωτη τη χώρα. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες».

Κατά την τοποθέτησή του, ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «ως αποτέλεσμα της αδράνειάς του» το 2019 η ΔΕΗ βρέθηκε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως πριν από τρία χρόνια άφησε τη χώρα «ενεργειακά ανοχύρωτη».

«Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διεθνείς τιμές ενέργειας δεν βρισκόντουσαν στα επίπεδα που είναι σήμερα βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε εκείνη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί μια κρίση τιμολογίων. Παρ’ όλ’ αυτά και αυξήσεις στα τιμολόγια έγιναν όπως δημόσια έχει πει ο τότε επικεφαλής της Δ.Ε.Η. ο κ Παναγιωτάκης, αλλά και η εταιρεία έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας» υποστήριξε ο Γ. Οικονόμου.

Την ίδια ώρα, απέναντι στο ράλι αυξήσεων που μαστίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά προέταξε πως «η ΔΕΗ βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», υποστηρίζοντας μάλιστα πως γι’ αυτό τον λόγο «συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται». Μάλιστα, σε απόλυτα τρομολαγνικό κλίμα, υποστήριξε πως «αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου μας, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τον κίνδυνο πολλών blackouts», τονίζοντας πως «αυτό είναι γεγονός επιβεβαιωμένο», χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Πάντως, για ακόμα μία φορά, η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά απέναντι στις φαρμακερές αυξήσεις που συνεχίζονται, τονίζοντας και πάλι πως «Η κρίση στην αγορά ενέργειας είναι πρωτοφανής. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οικογένειες, επιχειρήσεις, αγρότες, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης που φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας. Το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο γύρω μας. Καμιά χώρα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις αυτές».

Στην προσπάθεια παρουσίασης μίας μαγικής εικόνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε παρακάτω πως η χώρα μας είναι μόλις 7η στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο των 27 κρατών της Ευρώπης, χωρίς και πάλι να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του. Τουναντίον, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας για τον δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI), η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης.

Τέλος, έκλεισε για μία ακόμα φορά το παράθυρο περαιτέρω ενισχύσεων, με εξαίρεση τις θολές υποσχέσεις για ένα πενιχρό «δώρο Πάσχα» στα πιο ευάλωτα μέρη της κοινωνίας, σημειώνοντας πως «συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας και άλλες πολιτικές προστασίας της κοινωνίας, δίχως φυσικά να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας».

Documento Newsletter