Με σειρά δικαιολογιών και με την απειλή εκτροχιασμού των δημοσιονομικών παρά τους «πανηγυρισμούς» για τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας πασχίζει η κυβέρνηση να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας για στήριξη απέναντι στη διπλή ενεργειακή και οικονομική κρίση, φτάνοντας για μία ακόμα φορά να επικαλεστεί έως και τα μέτρα που έλαβε την περασμένη διετία με στόχο την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέο γύρο εξοπλισμών, καλώντας την αντιπολίτευση να αποδείξει τον πατριωτισμό της.
Σε σύνθημα εξελίσσεται το «κοκτέιλ κρίσεων που όμοιό του δεν έχει εμφανιστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και έπειτα για την κυβέρνηση, απέναντι στην εντεινόμενη διπλή οικονομική και ενεργειακή κρίση, και στα αιτήματα ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας για στήριξη.
Ακολουθώντας τη γραμμή επικοινωνίας που επισημοποίησε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στην «άνθιση» των μεγάλων δεικτών της οικονομίας, περιγράφοντας πως «άστοχες, βιαστικές και απρόσεκτες κινήσεις είναι ικανές, μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, να μας ρίξουν σε πολύ χειρότερα. Βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας», για να αποκρούσει τα αιτήματα της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης για περαιτέρω στήριξη.
«Ορισμένοι είτε από αφέλεια, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, λένε πράγματα που με μαθηματική βεβαιότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και να βυθίσουν τελικά σε μεγάλη ανέχεια το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μάθαμε πικρά την προηγούμενη δεκαετία ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ούτε μάγους, που υπόσχονται ότι έχουν μια εύκολη λύση για κάθε πρόβλημα, ούτε Χουντίνι, που υπόσχονται μια εύκολη διαφυγή από κάθε δύσκολη κατάσταση. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν» απάντησε έτσι εμμέσως στα αιτήματα που εκ νέου είχε ήδη διατυπώσει λίγη ώρα νωρίτερα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας, όπως το πάγωμα των τιμολογίων στη ΔΕΗ.
«Σε κάθε επίπεδο, κάθε μας βήμα οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτικό, γιατί την ίδια στιγμή που οφείλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνία για να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων, δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πολιτική, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη δυναμική ανάπτυξης της χώρας, σε ένα περιβάλλον διεθνές που είναι και ασταθές και ευμεταύλητο» ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, περιγράφοντας κατ’ ουσίαν το κυβερνητικό αδιέξοδο απέναντι στην ανάγκη περαιτέρω λήψης μέτρων.
«Σταθμίζουμε τα δεδομένα όπως εξελίσσονται συνεχώς. Η βασική μας γραμμή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι πολιτικές οι οποίες μπορούν να εξασφαλίζουν μία διαρκή αύξηση του εισοδήματος, σ’ ότι αφορά τους πολίτες και τους καταναλωτές. Ήδη βαδίζουμε προς τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την πρώτη Μαΐου. Και πάντοτε οφείλουμε να συνυπολογίζουμε την επίπτωση που έχει αυτή σε ότι αφορά τα μεγέθη της οικονομίας και του προϋπολογισμού» ξεκαθάρισε αμέσως μετά, μην αφήνοντας περιθώρια για προσδοκίες επιπλέον μέτρων, με μόνο αστερίσκο «ειδικά στοχευμένες δράσεις για τα πιο ευάλωτα οικονομικά στρώματα», δίχως περαιτέρω λεπτομερειών.
Ενδεικτικό της ρευστότητας των κυβερνητικών σχεδιασμών για την οικονομία, το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε απόσταση από τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας πως «ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόθεσή μας είναι να σταματήσει η εισφορά αλληλεγγύης για όλους το 2023», χωρίς να δεσμευτεί για την κατάργηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απλού παγώματος για το ερχόμενο έτος.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο Γ. Οικονόμου επέλεξε να ρίξει βάρος στους εξοπλισμούς και τις νέες συμβάσεις προς κύρωση των επόμενων ημερών στη Βουλή. Όπως προανήγγειλε, τις επόμενες ημέρες εισάγονται προς ψήφιση σχέδιο νόμο για την «αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας μας». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε την έγκριση σχεδίου συμβάσεων για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN, του εξοπλισμού και την υποστήριξή τους, την έγκριση σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια και υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας, την κύρωση σχεδίου τροποποίησης της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε., καθώς και την έγκριση των συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» και την υποστήριξή τους.
«Αναμένουμε, λοιπόν, ότι και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης -και ειδικότερα εκείνες που εγκλωβίστηκαν στο “όχι” της στείρας αντιπαράθεσης και το “παρών” της αμήχανης υπεκφυγής- αυτή τη φορά θα συνταχθούν με το σχέδιο της Κυβέρνησης για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. Με αισιόδοξους, ασφαλείς και περήφανους Έλληνες» κατέληξε, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας μία ακόμα επιχείρηση μεταστροφής της ατζέντας στο «πατριωτικό» πεδίο.