(Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη “Realnews”)
– Γιατί πιστεύετε ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και χρήσεις του predator;
Κάθε κίνηση του κ. Μητσοτάκη μαρτυρά προσπάθεια συγκάλυψης ενός γιγαντιαίου σκανδάλου. Από τις ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί πολιτικούς λίγες ημέρες πριν από την παραδοχή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε, αλλά τάχα δεν το γνώριζε, μέχρι την παραπλανητική απαντητική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τη μη διάψευση της παρακολούθησης και άλλων πολιτικών προσώπων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πριν από λίγες ημέρες μέχρι την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα την εβδομάδα που μας πέρασε και την τακτική των καθυστερήσεων, όλα συνιστούν μια έμμεση αλλά σαφή επιβεβαίωση πως ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μόνο η αρχή. Η αρχή της αποκάλυψης ενός παρακρατικού μηχανισμού που δρούσε υπό την απόλυτη καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη. Και γι’ αυτή την καθοδήγηση δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία. Ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή της θητείας του άλλαξε τον νόμο για να θέσει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, άλλαξε τον νόμο για να ορίσει επικεφαλής της υπηρεσίας πρόσωπο που δεν είχε τα τυπικά προσόντα και, όταν αργότερα ο δημοσιογράφος κ. Κουκάκης ζήτησε να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του, άλλαξε τον νόμο ώστε να μην μπορεί κάποιος πολίτης να ενημερωθεί ότι παρακολουθείτο, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κρυφτεί θα ήταν κωμική, αν το ζήτημα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με καμπή στη λειτουργία του πολιτεύματος.
– Γιατί επιμένετε στον χρονικό περιορισμό της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής στην τελευταία τριετία;
Επιμένουμε να αποκαλυφθούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη.
Είναι προφανές ότι ο ίδιος επιθυμεί μια εξεταστική για διάστημα δεκαετίας για λόγους αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού, για τους πολιτικούς αλλά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Κάνει ό,τι μπορεί για τη συγκάλυψη.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρνείται να καταργήσει τη διάταξη που δεν επιτρέπει στους πολίτες που παρακολουθούσε ο παρακρατικός μηχανισμός να ενημερωθούν σχετικά.
Από την πλευρά μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί και τίποτα. Ο παρακρατικός μηχανισμός, όμως, που έστησε κατά την πρωθυπουργία του θα διερευνηθεί αυτοτελώς. Τον καλούμε, μόνο, να μην επιχειρήσει κανέναν ανυπόστατο και κατασκευασμένο συμψηφισμό, γιατί απλά θα επιβεβαιώσει ότι, εκτός από ένοχος, είναι και αδίστακτος.
– Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έως τώρα στο ζήτημα, καθώς και των άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης;
Μπροστά σε ένα τέτοιο σκάνδαλο, που συνιστά μείζονα συνταγματική εκτροπή, που αναδεικνύει την ευθεία προσβολή δημοκρατικών αρχών, συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και, μάλιστα, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού, κάθε κόμμα οφείλει να είναι και είναι απερίφραστα καταδικαστικό. Κάθε κόμμα οφείλει να απαιτεί και απαιτεί την πλήρη αποκάλυψη της δυσώδους αυτής υπόθεσης και την πραγματική ανάληψη της ευθύνης. Και αυτό θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να κάνουν και οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ.
– Η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι στη ΔΕΘ θα υπάρξουν δεσμεύσεις για αυξημένες επιδοτήσεις στο ρεύμα, μετά και τη νέα μεγάλη αύξηση των τιμών, αλλά και αυξήσεις στις συντάξεις και παρεμβάσεις για τη στέγαση. Γιατί αντιδράτε;
Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο όχι απλώς ανέχεται την αισχροκέρδεια, αλλά τη στηρίζει και την επιδοτεί διά του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, οι πολίτες πληρώνουν διπλά το καρτέλ της ενέργειας, τη μία φορά απευθείας από την τσέπη τους με υπέρογκους λογαριασμούς και τη δεύτερη με τις επιδοτήσεις των εταιρειών. Θυμίζω, δε, ότι πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση διατυμπάνιζε έναν μηχανισμό που τάχα θα έθετε πλαφόν στις τιμές. Τι συμβαίνει τώρα; Η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ανακοίνωσε αυξήσεις άνω του 60% τον Σεπτέμβριο και την ακολουθούν με πολύ μεγάλες αυξήσεις και οι άλλοι πάροχοι. Και η κυβέρνηση τι έκανε; Ανακοίνωσε νέα επιδότηση στις εταιρείες ενέργειας. Δηλαδή το καρτέλ και αυξάνει τους λογαριασμούς και επιδοτείται από χρήματα των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να βάλει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου για να μη θίξει τα υπερκέρδη του. Ο, δε, «δημοσιονομικός χώρος» που η κυβέρνηση ισχυρίζεται κάθε τόσο ότι βρίσκει και αξιοποιεί για τις επιδοτήσεις δεν είναι παρά τα αυξημένα ποσά που πληρώνουν οι πολίτες σε φόρους λόγω των ανατιμήσεων, ενώ η ίδια συστηματικά αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Είναι δυνατόν να μην αντιδράμε σε μια τόσο εξόφθαλμη πολιτική στήριξης ολιγοπωλίων και ληστρικής επιδρομής στο εισόδημα των πολιτών, αλλά και σε μια τέτοια εξωφρενική επιχείρηση εξαπάτησης της κοινωνίας ότι τάχα εφαρμόζεται πολιτική κοινωνικής μέριμνας;
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των συντάξεων, αυτή προβλεπόταν ήδη από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοστεί την 1η/1/2023. Πιθανώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τον επευφημήσουμε που δεν θα περικόψει και αυτή την παροχή στους συνταξιούχους. Όπως έκοψε τη 13η σύνταξη και τα αναδρομικά που δικαιούνται.
Για το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της στέγασης, πράγματι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη παρουσίασε την πρότασή του. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, είναι αυτή που κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Χωρίς την αποκατάσταση αυτής της βασικής προϋπόθεσης, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πολιτική για τη λαϊκή στέγη.
– Πώς αξιολογείτε την πρόσφατη έξοδο της χώρας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας;
Η λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας ήταν προκαθορισμένη για φέτος το καλοκαίρι ήδη από το καλοκαίρι του 2018, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους. Σημαντικό βήμα μεν, προδιαγεγραμμένο δε και σε κάθε περίπτωση μη σχετιζόμενο με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Εκτός αν και εδώ εννοούμε ότι θα μπορούσε να είχε εκτροχιάσει την προδιαγεγραμμένη αυτή πορεία, οπότε ο μη εκτροχιασμός συνιστά λόγο επευφημίας. Δεν το νομίζω. Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα είναι αλλαγή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων, αλλά και σε γενικευμένη οικονομική ασφυξία εξαιτίας της μη ουσιαστικής προστασίας από τον εκρηκτικό πληθωρισμό. Προϋπόθεση, βέβαια, για μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία είναι η πολιτική αλλαγή.