Με την παραπομπή σε νόμο που προβλέπει πως «όποιος έχει εκλεγεί αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα «τίθεται αυτοδικαίως σε αργία» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να «απαντήσει» στην υποψηφιότητα του καταδικασμένου ναζί για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, προδίδοντας μάλλον τον φόβο του Μεγάρου Μαξίμου στο ενδεχόμενο επανάληψης ενός ακόμα φιάσκου, όπως αυτό των περασμένων βουλευτικών εκλογών.
Ερώτηση για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο δικηγόρος του για τον δήμο της Αθήνας δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ειδικότερα, για το εάν «προτίθεται η Κυβέρνηση να καταθέσει κάποια ρύθμιση και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές», με τον Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει -τουλάχιστον- την αμηχανία της κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης: Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δηλώνει ο Κασιδιάρης
«Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ο ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα. Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί» απάντησε σχετικά με την υποψηφιότητα του καταδικασμένου ναζί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίχως προς ώρας να φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου διατεθιμένο να ασχοληθεί με το ζήτημα, όπως έκανε με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Μάλιστα, για την… τριπλή προσπάθεια «μπλόκου» των βουλευτικών εκλογών, ο Π. Μαρινάκης σημείωσε πως «η Κυβέρνηση στην προηγούμενη τετραετία κατέθεσε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, τροπολογίες, όπου ο στόχος ήταν να μην μπορεί στην πραγματικότητα ένα κόμμα να ταυτίζεται με μια εγκληματική οργάνωση. Στην πραγματικότητα να μην δίνεται η δυνατότητα μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης – και μάλιστα με βάση τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου χρησιμοποιήθηκε το σκεπτικό των νομοθετικών αυτών παρεμβάσεων – να μην μπορεί, λοιπόν, κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για κάποια κακουργήματα –μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο, της εγκληματικής οργάνωσης – να είναι ο τύποις ή ο εν τοις πράγμασι αρχηγός ενός κόμματος».
«Αυτό είχε να κάνει με την προστασία, ουσιαστικά, του Κοινοβουλίου με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και με βάση, βέβαια, τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνει ο Άρειος Πάγος στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών» επέλεξε να διαχωρίσει τις βουλευτικές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο εκπρόσωπος.
«Και όπως λέγαμε και στην περίπτωση των νομοθετικών παρεμβάσεων για τις βουλευτικές εκλογές, τότε αν θυμάστε είχαμε πει ότι δεν αποκλειόταν κάποιος για να κατέβει ο ίδιος μεμονωμένα υποψήφιος, αλλά θέλαμε να θωρακίσουμε το θεσμικό πλαίσιο και νομίζω ότι επετεύχθη αυτό, με βάση και τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε να μην μπορεί, όπως είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου, ένα κόμμα να ταυτίζεται ουσιαστικά με μια εγκληματική οργάνωση. Να μην μπορούν, δηλαδή, μαχαιροβγάλτες, εν προκειμένω, να μπαίνουν στη Βουλή» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με βάση της οποίας, δεν φαίνεται πρόθεση να νομοθετήσει αντίστοιχα για τη συμμετοχή ή μη καταδικασμένου, αλλά παραπέμπει στην… εκλογή του, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος που θα τον θέσει σε αργία.