Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει όπλα στην Ουκρανία για να είναι στη… «σωστή πλευρά της ιστορίας»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει όπλα στην Ουκρανία για να είναι στη… «σωστή πλευρά της ιστορίας»

Με το επιχείρημα της «σωστής πλευράς της ιστορίας» και της ευθυγράμμισης της χώρας με τις αποφάσεις των χωρών του ΝΑΤΟ επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά και το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ενημέρωση των κομμάτων για την απόφαση αυτή. «Θέση ετοιμότητας» χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό για το προσφυγικό κύμα που αναμένεται, ενώ την Τρίτη αναμένεται «ενημέρωση» κομμάτων και πολιτών στη Βουλή. «Ιστορίες για αγρίους» τα ερωτήματα για τον Νίκο Δένδια.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι πάντα επιβιώνει ο προσαρμοστικότερος και ο πιο επινοητικός» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εισαγωγική κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης απέναντι στη ρωσική εισβολή, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε πολίτες και αντιπολίτευση.

«Ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός, από όπου κι αν προέρχεται» τόνισε σε άλλο σημείο, συνδέοντας εμμέσως τις σημερινές εξελίξεις και αποφάσεις με τα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «διάβασε σωστά» και βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις, επιχείρημα που χρησιμοποίησε και για τους πρόσφατους εξοπλισμούς των 7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, δεν παρέλειψε μία ακόμα μόμφή για την αξιωματική αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας και πάλι πως η άμυνα είναι αυτοσκοπός και προτεραιότητα, παρότι αναφορικά με τη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή ζήτησε σύνεση και υπευθυνότητα.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η ωριμότητα και η σύνεση για αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί στην σωστή πλευρά της ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα, με ενότητα, και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση» ανέφερε συγκεκριμένα για την έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περασμένη Παρασκευή.

Αναφορικά με την απόφαση αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως βασίζεται στις κοινές αποφάσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Σε ερώτηση δε για τη δυσφορία στο πρόσωπο του Νίκου Δένδια, και την απουσία του από τη σύσκεψη της Κυριακής, αρκέστηκε να απαντήσει πως πρόκειται για «ιστορίες για αγρίους. Αναφέρθηκε επίσης στην έντονη διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών στη Ρωσία για τον θάνατο δέκα Ελλήνων ομογενών από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών, του διεθνούς δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθαρά και ανυποχώρητα σημαίνει όχι απλώς να καταδικάζουμε, σημαίνει να ζητάμε και να στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας. Σημαίνει να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή, από την ρωσική εισβολή. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα, δεν πρέπει να αφήνουμε το οποιοδήποτε υποννοούμενο» ανέφερε αρχικά, συνεχίζοντας την δικαιολόγηση των αποφάσεων της κυβέρνησης με επιχείρημα τις «αποφάσεις του δυτικού κόσμου».

«Δεν προβλέπεται σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ή υλικού. Δεύτερον το ΚΥΣΕΑ έχει εξουσιοδοτήσει τους αρμόδιους υπουργούς να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αποστολή του υλικού αυτού. Και έτσι κι αλλιώς τα μελη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν για την αποστολή του υλικού αυτου, αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης την Κυριακή το πρωί. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, είδα κι εγώ να διακινούνται διάφορα σενάρια. Ιστορίες για αγρίους, τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και με ίντριγκες» αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα για την απουσία Δένδια την Κυριακή.

«Η στάση αυτή της χώρας μας, όπως και άλλων συμμάχων μας, να αποστείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού, που ελήφθησαν με τον δέοντα τρόπο, ύστερα από την εξουσιοδότηση του ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους υπουργούς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του καθενός, για την αποστολή βοήθειας, και που υλοποιήθηκαν στην απόφαση την Κυριακή το πρωί, για την οποία ενημερώθηκαν προφανώς και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ακόμα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την προβληματική σύγκληση της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

Αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, υποστήριξε πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, αφού σημείωσε πως εξετάζονται τα σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης, ανέφερε πως η τροφοδοσία με φυσικό αέριο «μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται χωρίς διαταραχές», και πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας και άλλες εταιρείες προσανατολίζονται σε περαιτέρω εξασφάλιση φορτίων LNG. Η πληρώτητητα στη Ρεβυθούσα «βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα», «υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP», ενώ για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ανέφερε πως έχουν «σημαντική διαθεσιμότητα» αποθεμάτων λιγνίτη, πέρα από την καθημερινή δραστηριότητα. Επίσης, ανέφερε πως «ικανοποιητικά» είναι τα αποθέματα νερού για τα υρδοηλεκτρικών μονάδων, καθώς και πως οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν τη δυνατότητα παραγωγής και με Diesel.

«Τα ιστορικά μαθήματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεχαστουν, σε έναν κόσμο που σήμερα στο παρόν, μοίαζει όλο και περισσότερο με το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής, και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν και με κανέναν τρόπο να θίξει τα δίκαια και τα συμφέροντά της. Είμαστε και θα παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει το διεθνές δίκαιο, και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων» ανέφερε και πάλι γενικόλογα αναφορικά με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και απευθυνόμενος στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως απέφυγε να απαντήσει για την επιπλέον ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, σε σχετική ερώτηση για αίτημα αποστολής μαχητικών και πιλότων στην Πολωνία, με τον εκπρόσωπο να αρκείται πως «η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτό».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως και αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε μόνο σε «περιορισμένο αριθμό Ουκρανών προσφύγων», για τους οποίούς είπε πως μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα μας «για έναν περιορισμένο αριθμό ημερών», επικαλούμενος μελλοντικές αποφάσεις της ΕΕ. Αναφορικά δε με τη στέγασή τους, δεν αναφέρθηκε σε κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά σε διαμονή σε οικεία τους και άλλα πρόσωπα.

Documento Newsletter