Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μετωπική αντιπαράθεση με την μεσαία τάξη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μετωπική αντιπαράθεση με την μεσαία τάξη

Σε πορεία μετωπικής αντιπαράθεσης με την μεσαία τάξη βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς προϊόντος του χρόνου αναδεικνύεται ότι το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της είναι ασύμβατο με τις υποσχέσεις που αφειδώς μοίρασε προεκλογικά.

Το τελευταίο επεισόδιο είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους γιατρούς. Όχι μόνο λόγω της πολιτικής επιστράτευσης των 205 γιατρών, αλλά κυρίως λόγω της ρητορικής με την οποία η κυβέρνηση συνδύασε την απόφασή της. Εν ολίγοις για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες, επιτέθηκε στους γιατρούς ότι αρνούνται σαν εθελοντές να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της πανδημίας που εξελίσσεται με δραματικές συνθήκες στα Νοσοκομεία. Πρόκειται για βαριά ηθική κατηγορία. Η σύγκρουση είναι τόσο έντονη που ακόμη και ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναγκάστηκε να πει δημοσίως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει με προσλήψεις την δημόσια υγεία (άρα δεν την ενίσχυσε) και ότι έχουν μείνει κενές οργανικές θέσεις ιατρών.

Αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντέδρασε με ανακοίνωσή με την οποία έστρεφε τα πυρά του κατά του υπουργού Βασίλη Κικίλια και ζητούσε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα ευτράπελα που συνοδεύουν την κίνηση πανικού της επίταξης, όπως π χ ότι η κυβέρνηση αποσύρει γιατρούς από άλλες δομές όπως π χ ο ΕΔΟΕΑΠ, επιδεινώνουν την εικόνα.

Ακόμη πιο σκληρή είναι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς για τα self test που αποτελούν μία ακόμη κίνηση πανικού, αφού τα προβλήματα που δημιουργεί η όλη διεκπεραίωση ειδικά αν οι φαρμακοποιοί επιμείνουν στην άρνησή τους είναι περισσότερα από αυτά που λύνει. Πρόκειται όμως για δύο κοινωνικές ομάδες με ευρύτερη απήχηση στο κοινωνικό σώμα, με τις οποίες, κυρίως με τους γιατρούς, η ΝΔ έχει προνομιακές σχέσεις. Νωρίτερα έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα επαγγέλματα του κλάδου της Υγείας όπως καταδεικνύει η σύγκρουση και οι σκληρές ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ -ο πρόεδρός της κ. Γιαννάκος είχε διαπρέψει για την αντιπολίτευσή του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην βάση όμως των επιμέρους επεισοδίων είναι η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να παρεκκλίνει από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της για την Υγεία. Μία ενίσχυση στις δομές και με πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού θα απομάκρυνε την στρατηγική στόχευση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του κλάδου της Υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμονικά αρνείται να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του την καινούργια πραγματικότητα που δημιουργεί η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό με έναν φθηνό εντυπωσιασμό προβάλλει το κόστος που θα είχε η δημιουργία περισσότερων ΜΕΘ, ενώ ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι στην έκκληση για πρόσληψη γιατρών δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ιδεοληπτική εμμονή

Η κυβέρνηση έχει διαρρήξει τις σχέσεις της και με τους δικηγόρους, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο όταν θέλησε να τους καθίσει στα θρανία για επιμόρφωση προκειμένου να πάρουν ένα τμήμα από τα κονδύλια, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει βέβαια στου ιδιοκτήτες των ΚΕΚ. Γιατροί και δικηγόροι ήταν από τους πρωτοπόρους στο πάλαι ποτέ κίνημα της γραβάτας.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την μεγάλη μάζα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που πλήττεται ανεπανόρθωτα με τα προγράμματα ακορντεόν στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι παρέδωσαν τα κλειδιά τους στον Άδωνη Γεωργιάδη. Η κυβέρνηση εξέλαβε τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση ως ευκαιρία και άλλοθι για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της το οποίο στις γενικές του γραμμές περιγράφεται στο σχέδιο Πισσαρίδη. Η οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν είναι έξω από το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Αντίθετα είναι στόχος προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους και να ενισχυθούν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις.

Η κυβέρνηση όμως κατάφερε να θυμώσει ακόμη και τους νοικοκυραίους ψηφοφόρους της, οι οποίοι μετά την απρόκλητη επίθεση των οργάνων της ΔΙΑΣ στους πολίτες που είχαν βγει για βόλτα στην λιακάδα, συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας» αυτά που καταγγέλλονται, αλλά γενικευμένη τακτική των ανεκπαίδευτων νεοπροσληφθέντων με την πολιτική ομπρέλα του δόγματος «νόμος και τάξη».

Προπαγάνδα και εχθροπάθεια

Η μόνη κοινωνική κατηγορία που μένει πιστή στην κυβέρνηση είναι τα στελέχη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που καίτοι μικρή, έχουν ακόμη δυσανάλογη επιρροή ως εκ του ρόλου τους στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αλλά αυτή η επιρροή μειώνεται λόγω της απαξίωσής τους από την μαζική αντίδραση των πολιτών που πλέον ξεσπούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσθετικά, γιατροί, νοσηλευτές, δικηγόροι, νοικοκυραίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες νιώθουν προδομένοι από το κόμμα που προεκλογικά τους χάιδεψε και τους υποσχέθηκε τα πάντα και στο οποίο επένδυσαν τις ελπίδες τους για να ξεφύγουν από την «λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ» – όπως πολλοί από τους εκπροσώπους τους έλεγαν στα φιλόξενα τότε για τις διαμαρτυρίες τους τηλεοπτικά παράθυρα. Τώρα συνειδητοποιούν ότι «η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» είναι πολύ πιο σκληρή για τα βιοτικά τους συμφέροντα. Όπως δείχνουν οι μετρήσεις έχουν αρχίσει και παίρνουν αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, αν και ακόμη δεν στρέφονται ως εναλλακτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι και το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης που επιδιώκει να αναζωπυρώσει με την επικοινωνία και τα συστημικά μέσα την εχθροπάθεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείχνει όμως αυτό και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει ούτε επικοινωνιακό σχεδιασμό. Γιατί το έργο «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι ξαναπαιγμένο και τώρα πια κόβει όλο και λιγότερα εισιτήρια όπως δείχνουν ακόμη και οι αγαπημένοι της δημοσκόποι. Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μόλις την περασμένη Κυριακή δήλωσε ότι φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα κάτι σαν ευρωπαϊκό Μπουτάν δείχνει ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα.

Documento Newsletter