Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει στον… καιάδα δημοκρατικά δικαιώματα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει στον… καιάδα δημοκρατικά δικαιώματα

Είναι ώρα να υψωθεί μια συλλογική «ασπίδα» υπεράσπισης δημοκρατικών ελευθεριών, απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» που έχει γίνει ο μοχλός –μέσω της αστυνομικής βίας και της κρατικής αυθαιρεσίας- για την επιβολή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της αντιδραστικής της πολιτικής. Αυτό το μήνυμα στέλνουν νομικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί επιστήμονες, μαχόμενοι δικηγόροι, με ζητήματα αιχμής τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα και τις αναδιαρθρώσεις στην Ελληνική Αστυνομία , μετά την τραγωδία στο Πέραμα με νεκρό από τα αστυνομικά πυρά τον 18χρονο Ρομ Νίκο Σαμπάνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνήσεις ενισχύουν το θεσμικό «οπλοστάσιό» τους για να καταστείλουν τον « εχθρό λαό», αλλά το τελευταίο διάστημα, επί διακυβέρνησης ΝΔ, υπάρχει έξαρση περιστατικών αστυνομικών επιθέσεων σε διαδηλώσεις, ξυλοδαρμού και αυθαιρεσιών σε βάρος πολιτών. Σε αυτό το πλέγμα μιας εν δυνάμει εφιαλτικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται, η απάντηση δεν μπορεί παρά είναι, όπως σημειώνουν μέλη του Δικτύου Υπεράσπισης Λαϊκών Ελευθεριών, η συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών φορέων, επιστημονικών ενώσεων, κάθε πολίτη, για να δημιουργηθεί ένα κύμα αντίδρασης στην καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να αναδειχθεί η ανάγκη να καταργηθούν νομοθετήματα που πλήττουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου , το μεσημέρι της Δευτέρας (22.11.2021) στον Δικηγορικό Σύλλογο, το Δίκτυο Υπεράσπισης Λαϊκών Ελευθεριών, ο δικηγόρος, πρώην μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Σαραφιανός επεσήμανε ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να συγκαλυφθούν από την κυβέρνηση οι περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά και να δικαιολογηθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές, όπως έγινε με την περίπτωση των αστυνομικών στο Πέραμα. Μάλιστα, ανέδειξε ως χαρακτηριστική τη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που επισκέφθηκε τους αστυνομικούς που διώκονται για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη. Με αυτή την επίσκεψη, σημείωσε, ουσιαστικά επιβραβεύεται η κατασταλτική λογική των αστυνομικών αυθαιρεσιών και δίνει η Πολιτεία το σήμα «να δράτε πέρα και έξω από τα όρια». Παράλληλα, όπως εξηγεί, οι τροποποιήσεις στο ποινικό κώδικα και άλλες θεσμικές αλλαγές, στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που να επιτρέπει στην κυβέρνηση απροκάλυπτα και χωρίς αντιδράσεις («τρομοκρατώντας την κοινωνία») να περάσει αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» σε όλα τα πεδία από τα εργασιακά έως τα περιβαλλοντικά θέματα, υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, έδειξε πόσο αναγκαία είναι η κατάργηση ολόκληρου του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού θεσμικού πλαισίου που διαμορφώνεται γύρω μας.

Σε διαδικτυακή του παρέμβαση ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Πρύτανης, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ Νίκος Μαρκάτος, έδωσε την εικόνα των θεσμικών παρεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ. Χαρακτήρισε επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες τους νόμους για τις δημόσιες συναθροίσεις (ν.4703/2020) με περιορισμούς στην διεξαγωγή των δημοσίων συναθροίσεων αλλά και ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών (ν.4777/2021). Όπως είπε, οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και το κύμα των αντιδράσεων οδήγησε σε σχετική αναδίπλωση την κυβέρνηση και στο να μείνουν ουσιαστικά ανενεργοί οι νόμοι αυτοί. Μάλιστα σημείωσε ότι από χρόνια οι κυβερνήσεις επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και οι αγώνες τη φρενάρουν, ενώ τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τι επιδιώκει: «εν θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά του λαού μαζικά στο πανεπιστήμιο».

Την ίδια ώρα, η δικηγόρος της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη Αλεξάνδρα Καραγιάννη, σημείωσε ότι χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στην δράση και την εκπαίδευση των αστυνομικών, ώστε παράλληλα να αλλάξει το «βλέμμα» τους και να ανατραπεί η επικρατούσα κουλτούρα απέναντι σε ομάδες όπως οι Ρομά που μπαίνουν στο στόχαστρο της καχυποψίας εκ προοιμίου. Σε ερώτηση του Documentonews.gr για τις εξελίξεις στην υπόθεση Σαμπάνη, σημείωσε ότι συνεχίζεται η επίπονη συλλογή αποδεικτικού υλικού για τις συνθήκες της δολοφονίας του Με σημαντικό το στοιχείο ότι επτά αστυνομικοί έβαλαν με 36 σφαίρες προς το όχημα που επέβαινε, μαζί με δυο ακόμα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της υπόθεσης και στις προσπάθειες να υπερκεράσει εμπόδια που τίθενται. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να σταματήσει η ατιμωρησία των αστυνομικών όταν αυθαιρετούν έδωσε η Λέκτορας εγκληματολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας Ελένη Δήμου, καθώς κρίνει ότι η ατιμωρησία διαιωνίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος και πλήττει το αίσθημα δικαίου. Παράλληλα, ο δικηγόρος Παναγιώτης Καλαβάνος αλλά και ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτική αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πρώην μέλος ΔΣ ΔΣΑ τόνισαν ότι η πρωτοβουλία του Δικτύου επιδιώκει να φέρει στο κέντρο της διεκδίκησης κοινωνικών φορέων και συλλόγων, επιστημονικών και συνδικαλιστικών ενώσεων, την κατάργηση του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού θεσμικού πλαισίου, που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, ο Κώστας Παπαδάκης έθεσε ως διεκδικητικούς στόχους μεταξύ άλλων :

-τον αστυνομικό περιορισμό με αφαίρεση ανακριτικών διαδικασιών από τους αστυνομικούς, (τις ΕΔΕ να τις αναλαμβάνει ανεξάρτητο όργανο ή ο Συνήγορος του Πολίτη),

-απαγόρευση παρουσίας αστυνομικών στις δίκες, με εξαίρεση των αστυνομικών φρουρών στις αίθουσες

-απαγόρευσης εκτόξευσης χημικών και της χρήσης αντλιών στις διαδηλώσεις

Παράλληλα, ο Κώστας Παπαδάκης, έδωσε μια ακόμα διάσταση στην κατάσταση που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με το «δόγμα νόμος και τάξης» περιγράφοντας μια σειρά από περιπτώσεις μαζικών διώξεων που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε ότι αυτές τις μέρες, εκδικάζονται τρεις υποθέσεις: στις 24 Νοεμβρίου είναι η δίκη για την υπόθεση της οικογένειας Καττή στα Σεπόλια, στις 25 Νοεμβρίου η υπόθεση με μέλη του Ρουβίκωνα και στις 29 Νοεμβρίου η δίκη 62 διαδηλωτών που συνελήφθησαν πέρυσι γιατί αν και είχαν απαγορευθεί λόγω της πανδημίας οι διαδηλώσεις, μετείχαν στις 6 Δεκέμβρη του 2020 σε διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τέλος, ο Κώστας Παπαδάκης, ενόψει των εκλογών στο ΔΣΑ, -στηρίζει τον Θανάση Καμπαγιάννη, όπςω είπε, – μίλησε για την ανάγκη να βρει ξανά ο Δικηγορικός Σύλλογος τα αντικαθεστωτικά χαρακτηριστικά του και να πρωτοστατεί στη υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενισχύοντας τη δυνατότητα των αντιστάσεων.

Documento Newsletter