Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβλέπει τους επιστήμονες και ανοίγει τα σχολεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβλέπει τους επιστήμονες και ανοίγει τα σχολεία

Στην -κλασσική πλέον- πεπατημένη της παράκαμψης των δημόσιων προτροπών των επιστημόνων συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση, παρά το συνεχές φιάσκο της διαχείρισης της πανδημίας και τις τελευταίες εβδομάδες. Πλέον, το πεδίο των κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου μεταφέρεται στο άνοιγμα των σχολείων, όπου καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αναστολή του ανοίγματος, αυξάνουν και οι κυβερνητικές πιέσεις για άνοιγμα «κανονικά» στις 10 Ιανουαρίου. Συνεχίζεται το αλαλούμ με το τέστιγνκ, όπου παρά τις τριτοκοσμικές εικόνες σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση διά της τριάδας του ΛΑΟΣ σηκώνει τα χέρια ψηλά και χλευάζει το αίτημα για δωρεάν μαζικούς ελέγχους PCR στον πληθυσμό.

Στα σχολεία πέφτει το βάρος των κυβερνητικών σχεδίων για το προσεχές διάστημα, με την κυβέρνηση και το περιβάλλον του πρωθυπουργού να προωθεί σχεδόν εμμονικά το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου, ακόμα και με διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων και πρωτοκόλλων. Υπενθυμίζεται πως βάσει των σημερινών πρωτοκόλλων, για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα απαιτείται το γνωστό «50%+1», δηλαδή σε μία τάξη 28 παιδιών θα πρέπει να νοσήσουν τα 15 για να κλείσει και να προφυλαχθούν οι υπόλοιποι μαθητές και οι οικογένειές τους.

Τόσο τις προηγούμενες ημέρες όσο και από το πρωί της Δευτέρας, το σήμα που εκπέμπουν οι επιστήμονες είναι αυτό της αναβολής του ανοίγματος τουλάχιστον κατά μία, ακόμα και δύο εβδομάδες. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετούς υποστηρικτές στις τάξεις της Επιτροπής των Ειδικών βρίσκει η πρόταση για τηλεκπαίδευση, τουλάχιστον έως τις 24 Ιανουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως υπάρχει συζήτηση και για την αλλαγή των πρωτοκόλλων σε «40%+1» ή ακόμα και «30%+1», σε μία αμφίβολη και μεσοβέζικη λύση. Αναφορές υπάρχουν και για αύξηση του τεστινγκ στα παιδιά, ακόμα και για την αύξηση των παρεχόμενων self test, χωρίς να είναι βέβαιο πως ένα τέτοιο μέτρο δύναται να κάνει τη διαφορά σε αυτή τη φάση. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη, όπου κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσουν σε προτάσεις προς την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της στοχεύει στη λήψη «γρήγορων« αποφάσεων και ανακοινώσεων, έως την προσεχή Τετάρτη.

Παράλληλα, σχεδόν με μία φωνή, επιστήμονες προειδοποιούν από τηλεοράσεως για τις οδυνηρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, προειδοποίησε τη Δευτέρα πως «οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες». Ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος ανέφερε πως «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων», ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης διαμήνυσε πως «αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε». Από τις ΗΠΑ, ο ιατρικός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εκτιμά πως «αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία».

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες ομονοούν πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται εξίσου ραγδαία η εξάπλωση του ιού, ακόμα και με τα υφιστάμενα μέτρα, με χαρακτηριστική την πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη που κάνει λόγο ακόμα και για 80.000 ημερήσια κρούσματα.

Εμμονή στην επικίνδυνη υποτίμηση

Παρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του επιστημονικού κόσμου εκθέτουν ακόμα περισσότερο την εμμονή της κυβέρνησης στην υποτίμηση της κατάστασης και για τα σχολεία, που συνοψίζεται στη δήλωση του υπουργού Υγείας πως «Η θέση μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα». Τη Δευτέρα, τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Μάκης Βορίδης, ο καθένας με τον τρόπο του επέμειναν σε καθησυχαστικούς τόνους. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών έφτασε στο σημείο να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και άρσης κάποιων εκ των μέτρων το προσεχές διάστημα, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης συνέδεσε το άνοιγμα των σχολείων με την αναστάτωση στην οικονομία.

Κατά πως φαίνεται, το δόγμα της κυβέρνησης ταυτίζεται με αυτό της τριάδας του ΛΑΟΣ, καθώς το σήμα που εκπέμπεται μετά την πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσανατολίζεται στο άνοιγμα της 10ης Ιανουαρίου, με τη σημείωση ωστόσο πως αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Μία ακόμα απόφαση προς την οποία φέρεται να κινείται η κυβέρνηση είναι αυτή της επιβολής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνω των 50 ή 40 ετών, χωρίς ακόμα να θεωρείται ώριμη μία τέτοια κίνηση. Παράλληλα, ποντάρουν πολλά για την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος και στην «έμμεση υποχρεωτικότητα» που θα επιφέρει το επτάμηνο στη λήξη του πιστοποιητικού, για όσους και όσες έχουν κάνει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Πανωλεθρία στα τεστ

Υπό το βάρος των τρομακτικών εικόνων έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για ένα rapid test ή μοριακό έλεγχο εδώ και ημέρες, στην κυβέρνηση πασχίζουν να αντιμετωπίσουν και αυτό το ζήτημα επικοινωνιακά. Κατόπιν… εορτών, ο Άδ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα PCR, ενώ ήδη από τις παραμονές του νέου έτους, ο Θ. Πλεύρης χαρακτήρισε «λαϊκισμό» το αίτημα για το δικαίωμα στα μαζικά δωρεάν PCR test σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ως αντίδοτο στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις.

Ο πλημμελής κυβερνητικός σχεδιασμός εκτέθηκε και στο πεδίο του τεστινγκ, καθώς μετά το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας με τις παλινωδίες των αποφάσεων της κυβέρνησης για rapid ή self test για τους πολίτες, αποκαλύφθηκε πως δεν υπήρξε η απαραίτητη προετοιμασία για τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί η τεράστια διάδοση του ιού για την οποία προειδοποιούσαν οι επιστήμονες. Σήμερα, κυβερνητικές διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης απαντούν στις επικρίσεις για τις τριτοκοσμικές εικόνες πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για περισσότερα από 50.000 PCR την ημέρα, προσπαθώντας να «χρυσώσουν το χάπι» της υφυπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που εν μία νυκτί μετέτρεψε την απαίτηση για PCR για τους νοσούντες εργαζόμενους σε ένα απλό rapid test.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την κυβερνητική γραμμή, επικρίσεις ακούγονται πλέον και στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών, αφού ο βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου ζήτησε τη συνταγογράφηση του PCR και την παροχή του δωρεάν, ώστε -όπως είπε- να μην γίνεται μοριακός έλεγχος εάν δεν υπάρχει λόγος.

Με την έναρξη του νέου χρόνου και με την πανδημία -ελέω μετάλλαξης Όμικρον- σε μία φάση κλιμάκωσης, η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά σε επικίνδυνα πονταρίσματα σε εκτιμήσεις για μικρότερο κίνδυνο της εν λόγω μετάλλαξης, παρότι είναι γνωστό πως ο όποιος μικρότερος κίνδυνος αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες. Άλλωστε, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, προς ώρας όλοι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ νοσούν με μετάλλαξη Δέλτα, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κλείσει τον κύκλο του το πρώτο δεκαπενθήμερο της έξαρσης των κρουσμάτων, ώστε να φανεί και ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Όμικρον στο σύστημα Υγείας.

Documento Newsletter