Η επιστολή του υπουργού Επικρατείας και Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη εναντίον της αποστολής της LIBE στην Αθήνα, με πρόσχημα τα Τέμπη, αποσκοπούσε στο μπλοκάρισμα του έργου των ευρωβουλευτών. Από κοντά βρέθηκε και το ΕΛΚ που αποχώρησε από την αποστολή επιχειρώντας να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Ωστόσο, έπεσαν στο κενό τα επιχειρήματα του κ. Γεραπετρίτη, όπως η εμπλοκή στα εσωτερικά ενός κράτους – μέλους λίγο πριν τις εθνικές εκλογές (που δεν έχουν οριστεί) αλλά και απουσία σεβασμού στο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη.
Δείτε επίσης: Ηχηρή απάντηση καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου σε Μητσοτάκη-ΕΛΚ για τις απόπειρες παρεμπόδισης της LIBE
Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές της αποστολής απ’ όλες τις πολιτικές «οικογένειες», προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για την Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr συζήτησαν το συγκεκριμένο ζήτημα και αποφάσισαν να συνεχιστεί η αποστολή όπως προβλεπόταν αρχικά. Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση και αποφασίζοντας να ακολουθήσει την κυβερνητική γραμμή, αρνήθηκε να συναντηθεί με την επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου.
Για τη LIBE, παρά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης και του ΕΛΚ, αφενός δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές, αφετέρου είχε περάσει ο προβλεπόμενος από τη κυβέρνηση χρόνος για το πένθος λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ μέχρι και η ημερομηνία της επίσκεψης της LIBE στην Αθήνα είχε οριστικοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2022. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης. λοιπόν, εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον τρόπο αυτό επιχείρησε τόσο να υποσκάψει τις εργασίες της Επιτροπής, όσο και να απονομιμοποιήσει τα συμπεράσματα της.
Πάντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΕΛΚ προσπαθεί να μπλοκάρει τις εργασίες ευρωπαϊκών επιτροπών. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και με την επιτροπή της ευρωβουλής για τις υποκλοπές, PEGA, της οποίας η επίσκεψη στην Αθήνα λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα λόγω των κολλημάτων που έμπαιναν από το ΕΛΚ.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου της Ε.Ε., Αλμπέρτο Αλεμάνο, σημείωνε στο Twitter τα εξής: «Η επίσκεψη της επιτροπής LIBE στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ. Σφάλλουν Μητσοτάκης και ΕΛΚ κατατάσσοντάς την επίσκεψη ως “παρέμβαση».
The visit by the European Parliament’s Civil Liberties, Justice and Home Affairs Committee (LIBE) to #Greece is part of the Union’s democratic functioning.
Qualifying it as ‘interference’ as @kmitsotakis @EPP is deeply wrong 😑 #libe https://t.co/IeOucxLkva
— Alberto Alemanno (@alemannoEU) March 6, 2023
Επιπλέον, το πρόγραμμα της αποστολής LIBE στην Αθήνα, παραμένει στον αέρα, μιας και μετά την αποχώρηση του ΕΛΚ αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης για συνάντηση όλες οι συναντήσεις έχουν τη σήμανση «tbc» (προς επιβεβαίωση), πλην του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε συμφωνήσει για τη συνάντηση προτού αποσταλεί η επιστολή Γεραπετρίτη. Ακόμη, αποτελεί απορίας άξιο εάν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιλέξει να αυτονομηθεί από τη κυβερνητική γραμμή και δεχθεί να συναντηθεί με την Επιτροπή.
Τι θα ερευνήσει η LIBE
Η LIBΕ είναι η διαρκής επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για θέματα κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μέρος αυτής αποτελεί η PEGA, αρμόδια επιτροπή για τις υποκλοπές σε επίπεδο Ε.Ε. Η LIBE, λοιπόν, έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να εξετάσει θέματα και καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχουν συναντήσεις με την οικογένεια του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, με τους αξιωματούχους που χειρίζονται τα θέματα του προσφυγικού, εστιάζοντας στις παραβάσεις που έχουν προκύψει όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, ενώ θα υπάρξουν σχετικές συναντήσεις και συζητήσεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Τέλος, οι υποκλοπές θα είναι στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κώστα Μενουδάκο αλλά και τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο.
Υ.Γ.: Το εθνικό πένθος για την κυβέρνηση φαίνεται οτι αφορά μόνο τη LIBE, όχι τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί για τα Παιδοογκολογικό του Παίδων «Αγία Σοφία» όπου μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αλλά και αυτό για την επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση του νερού.