Την ανάκληση δωρεάς ύψους 4.050.000 ευρώ ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο υπουργείο Πολιτισμού. Η δωρεά αφορούσε τόσο σε προμήθειες εξοπλισμού ενώ περιελάμβανε και τη δημιουργία μουσειακής κτιριακής υποδομής. Την συμβολή στην υλοποίηση έργου αναφορικά με την προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου έπειτα από ανασκαφές, είχε γνωστοποιήσει το ίδιο το ΙΣΝ στο ΥΠΠΟΑ ήδη από το 2017.
Η ανάκληση της δωρεάς φανερώνει πως παρά το γεγονός πως το κυβερνητικό αφήγημα περί ανοίγματος της αγοράς αρθρώνεται γύρω από την ευγενική καλοσύνη των χορηγών, άποψη που μετέφερε μέχρι και στο αμερικάνικο Κογκρέσο ο έλληνας πρωθυπουργός, η δυσλειτουργία της γραφειοκρατικής οργάνωσης αλλά, η απόδοση έργων μόνο με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης σε γνωστούς και φίλους και η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού κάνουν ακόμα και τους χορηγούς να ανακαλούν τις δωρεές τους.
Στην ανακοίνωση του το ΙΣΝ κάνει λόγο για πενταετή καθυστέρηση υλοποίησης έργου
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύστερα από πέντε χρόνια συνεχών καθυστερήσεων και αδράνειας από πλευράς των αρμόδιων φορέων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση της δωρεάς του, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του «Εκθεσιακού Κτιρίου – Κέλυφος Πολυανδρίου». Η δωρεά εστίαζε στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το διεθνούς βεληνεκούς εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου.
Η πρόθεση του ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει το έργο είχε εκφραστεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 μέσω επιστολής του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ, ύψους έως €4.050.000, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη δημιουργία μουσειακής κτιριακής υποδομής, η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασμό του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και των συνεργατών του.
Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ, η πορεία του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του. Το τελευταίο διάστημα δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς.
Ως διεθνής κοινωφελής οργανισμός, παραμένουμε πάντοτε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συνεισφέρει στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, όσο και σε κάθε προσπάθεια που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία εν γένει. Στην περίπτωση ωρίμανσης της πορείας του έργου, θα είμαστε στη διάθεση του ΥΠΠΟΑ να αξιολογήσουμε με καλή πρόθεση ένα εκ νέου αίτημα».