Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε 113 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Κεντρική Μακεδονία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε 113 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην Κεντρική Μακεδονία
Φωτογραφία αρχείου

Ενώ δημοσιεύτηκε σήμερα ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση το αποτέλεσμα της απογραφής, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει 113 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στην κεντρική Μακεδονία λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Από το πρώτο καλοκαίρι της πανδημίας, η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και η αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων έσπευσαν να τσουβαλιάσουν στις σχολικές αίθουσες πλήθος μαθητών, με διατάγματα που υπέγραφαν για 25+ μαθητές και το δικαιολογούσαν οι επιστήμονες. Ενώ υποτίθεται ότι κόπτεται για τη γήρανση του πληθυσμού και οργανώνει κατάπτυστα συνέδρια και νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών κέντρων για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πρώτο μέλημά της το ψαλίδι στις «σπατάλες» στην Υγεία και στην Παιδεία. Δεν διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες που ευνοούν τη γέννηση και τη μάθηση στα παιδιά, στριμώχνει σε λιγότερες και πιο ασφυκτικές δομές τους μαθητές.

Η Κεντρική Μακεδονία μαθαίνει πλέον από πρώτο χέρι τη νέα εκπαιδευτική πολιτική με τη μείωση των σχολικών δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η σχολική χρονιά που ανοίγει σε περίπου δύο μήνες θα βρει με 40 δημοτικά σχολεία και 73 νηπιαγωγεία λιγότερα την Κεντρική Μακεδονία. Η ανατολική και η δυτική Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Πιερία, οι Σέρρες, η Χαλκιδική, η Ημαθία θα βρεθούν με λιγοτερα σχολεία. Και αυτό προοιωνίζεται πολύ κακή συνέχεια τόσο τον χειμώνα όσο και σε άλλες περιφέρειες.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το υπουργείο Παιδείας (εδώ το ΦΕΚ) με την υπογραφή του αναπληρωτή περιφερειακού διευθυντή Θωμά Μπαχαράκη, ο οποίος δικαιολόγησε το κλείσιμο μιλώντας στο GRTimes για αναστολή και όχι για οριστικό κλείσιμο. Το ερώτημα είναι ότι στη συνέχεια αναφέρει ότι τα περισσότερα ήταν ήδη σε αναστολή από προηγούμενα χρόνια, επομένως τίθεται θέμα πώς ορίζει το «λουκέτο».

Παράλληλα, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, σημειώνει ότι το σχολείο μπορεί να ανοίξει ξανά αρκεί να βρεθούν μαθητές καθώς τρεις είναι αρκετοί. Ωστόσο αν οι επιταγές του υπουργείου, όπως τις ζήσαμε και εν μέσω πανδημίας, είναι μεγάλος πληθυσμός μαθητών σε μια αίθουσα, πώς θα ανοίξει ξανά το σχολείο. Ο ίδιος σημειώνει ότι «τακτοποιήθηκαν» οι μαθητές σε γειτονικά σχολεία, χωρίς να αναφέρει πόσα χιλιόμετρα μακριά πήγαν καθώς μίλησε για πρόνοια σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών.

Αντικρούοντας τα παραπάνω, ο προέδρος της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς μιλώντας στο GRTimes εξέθεσε όλη την πρακτική του υπουργείου Παιδείας: «Κάθε χρόνο το υπουργείο ανανεώνει αναστολές λειτουργίας σχολείων, με γνώμονα το κόστος. Κάποια από αυτά τα σχολεία μπορούν να φιλοξενήσουν μαθητές, αλλά επειδή οι μαθητές είναι λίγοι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Παράλληλα προχωρούν απερίσκεπτα σε αναστολές λειτουργίας σχολείων και δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την υποστελέχωση των σχολείων σε εκπαιδευτικό και όχι μόνο προσωπικό».

Έτσι ούτε θα αυξηθεί ο πληθυσμός,και θα ενθαρρυνθούν νέα ζευγάρια ούτε τα παιδιά θα οδηγηθούν στην κατάκτηση της γνώσης αλλά θα περιοριστούν σε ρόλο «ψυκτικού». Λιγότερες δαπάνες θα γράφει το νεοφιλελεύθερο ψαλίδι της κυβέρνησης Μητσοτάκη· λιγότερα κτίρια, λιγότερη συντήρηση, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, λιγότερο προσωπικό. Αλφαδιά.

Documento Newsletter