Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει ανεξέλεγκτα τα καρτέλ σε ενέργεια και τηλεπικοινωνίες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει ανεξέλεγκτα τα καρτέλ σε ενέργεια και τηλεπικοινωνίες
φωτό αρχείου

Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα καρτέλ που λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών διατηρώντας υψηλές τις τιμές στους κρίσιμους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, καθώς στη νέα νομοθεσία περί ανταγωνισμού που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, επέλεξε τελικά να αφήσει αυτούς τους δύο αυτούς νευραλγικούς κλάδους εκτός του πεδίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεδομένου ότι η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών που κάνουν οι καταναλωτές στην ΕΚΠΟΙΖΩ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανός είχε ζητήσει επίμονα οι αρμοδιότητες ελέγχου των αγορών αυτών να περιέλθουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία είχε επεξεργαστεί τις διατάξεις του νομοσχεδίου περί ανταγωνισμού, ο Ι. Λιανός είχε εισάγει μάλιστα διάταξη η οποία υπάρχει στη νομοθεσία πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και έχει οδηγήσει σε καλύτερη λειτουργία των κανόνων του ανταγωνισμού. Με τη διάταξη αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποκτούσε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στα λεγόμενα «οικοσυστήματα επιχειρήσεων», προκειμένου να ερευνά ενδεχόμενες καταχρηστικές συμπεριφορές από τις επιχειρήσεις που έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αγορά.

Για να καταρρίψει τις σχετικές εγχώριες «αντιστάσεις», ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε φτάσει να οργανώσει εκδήλωση με ομιλητές διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μάριο Μόντι, στην οποία είχε προβληθεί η θέση ότι είναι εντελώς εσφαλμένη η πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας, που δίνει σε ειδικές ρυθμιστικές αρχές, όπως η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αρμοδιότητες ελέγχου παραβάσεων του νόμου για τον ανταγωνισμό, τις οποίες στις περισσότερες άλλες  χώρες του ΟΟΣΑ, ασκούν οι αρμόδιες Επιτροπές Ανταγωνισμού.

Όταν όμως το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε και πήγε σε διαβούλευση, τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και άλλες ισχυρές επιχειρήσεις καταφέρθηκαν εναντίον της πρότασης Λιανού περί «οικοσυστημάτων επιχειρήσεων», επισήμως με το επιχείρημα ότι θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα και θα είναι  δύσκολο να εφαρμοσθεί. Παράλληλα, όμως ξεκίνησαν έναν υπόγειο πόλεμο σε βάρος του κατηγορώντας τον ότι έχει φιλοδοξίες «δικτάτορα» και ότι επιδιώκει να ψαλιδίσει τις αρμοδιότητες των δύο άλλων εποπτικών αρχών, της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, προς όφελος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του προσωπικού του κύρους. Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ – που στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνει τα χατίρια των μεγάλων επιχειρήσεων – έκοψε την επίμαχη διάταξη περί «οικοσυστημάτων επιχειρήσεων».

Κατά συνέπεια, ο νέος νόμος περί ανταγωνισμού που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και οδεύει προς δημοσίευση ουσιαστικά επιβεβαιώνει το προϋπάρχον καθεστώς, μην επιτρέποντας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει κλάδους όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίοι έχουν ολιγοπωλιακή διάρθρωση και είναι ύποπτοι για διάφορες καταχρηστικές συμπεριφορές αλλά παραμένουν διαρκώς στο απυρόβλητο καθώς η ΕΕΕΤ και η ΡΑΕ έχουν επιλέξει από χρόνια να μην ασκούν έλεγχο για θέματα ανταγωνισμού.

Documento Newsletter