Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων- Eμπλέκει και την Κομισιόν στα σχέδιά της

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων- Eμπλέκει και την Κομισιόν στα σχέδιά της

Στην απόλυτη επιβεβαίωση των προθέσεων της κυβέρνησης να ελέγξει το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, και μάλιστα με μία υπερασπιστική γραμμή ντυμένη με εξαιρετικά φορτισμένες συναισθηματικά λέξεις προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας μάλιστα πως για το θέμα αυτό ενημέρωσε την αρμόδια αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, προκαλώντας έκπληξη και πλήθος ερωτηματικών για τη στόχευση της παρέμβασής της.

Στην προαναγγελία παρέμβασης με στόχο τον έλεγχο της λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων προχώρησε την Τετάρτη από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις μία εβδομάδα μετά τις αναφορές του από βήματος του Κογκρέσου στις ΗΠΑ περί «μετασχηματισμού των διαβρωτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ενώ ήδη από τον περσινό Μάρτιο είχε επιχειρήσει να θέσει το θέμα, όταν οι «ακόλουθοι από την Ουαγκαντουγκού» τον εξέθεσαν στο πανελλήνιο.

Για το θέμα έθεσε ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το documentonews.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, με τον Γιάννη Οικονόμου να παραδέχεται πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε τέτοια παρέμβαση, εμπλέκοντας μάλιστα και την αρμόδια αντιπρόεδρο της Κομισιόν, την οποία ο ίδιος είχε συναντήσει δύο ημέρες νωρίτερα.

Να σημειωθεί πως κατά την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στη συνάντηση που είχε με τη Βέρα Γιούροβα στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε απολογούμενος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

«Εχτές από το Νταβός, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε παρέμβαση για τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων, και δεν ήταν η πρώτη φορά. Κατά τη συνάντησή σας με την κυρία Γιούροβα στις Βρυξέλλες για την ελευθερία του Τύπου, μιλήσατε για αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν όπως είπατε εκθέσατε τις αντιρρήσεις σας για την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, ποια ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Κομισιόν; Και αν τέθηκε το ζήτημα των λογισμικών παρακολούθησης, με τις γνωστές καταγγελίες του κυρίου Κουκάκη των προηγούμενων εβδομάδων» ήταν το σχετικό ερώτημα που έθεσε το documentonews.gr, με τον ίδιο να αναγκάζεται να απαντήσει για τα συγκεκριμένα ζητήματα, και πάλι χωρίς να επεκταθεί στην σημαντικότατη αυτή συνάντηση για την κυβέρνηση.

Κατά τον Γ. Οικονόμου, το ζήτημα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη δεν τέθηκε, καθώς όπως είπε, «δεν τέθηκε κανένα ζήτημα παρακολουθήσεων, καθόλου».

Αναφορικά με το ζήτημα της έκθεσης των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και της έκθεσης-κόλαφος που κατατάσσει τη χώρα μας στην 108η θέση διεθνώς στο πεδίο της ελευθεροτυπίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρκέστηκε να απαντήσει πως «όλες μας οι θέσεις και οι απόψεις οι οποίες κατατέθηκαν με πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και αδιάσειστα τεκμήρια στην επίτροπο, νομίζω ότι έτυχαν της απολύτου κατανόησης». Ωστόσο, παρά την «απόλυτη κατανόηση» που διαπίστωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έδωσε απάντηση για το εάν η Κομισιόν συμφωνεί με την στρατηγική της κυβέρνησης να αμφισβητεί τον διεθνώς καταξιωμένο οργανισμό για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθεροτυπίας, ούτε για το εάν ο ίδιος έγινε αποδέκτης παρατηρήσεων για την αντίδραση αυτή.

Η σημαντικότερη ωστόσο αναφορά του εκπροσώπου ήταν αυτή που αφορά την κυβερνητική παρέμβαση με στόχο τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, αφού ο ίδιος παραδέχτηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε νομοθετική παρέμβαση για τα social media. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος επέλεξε να ντύσει τα «επιχειρήματα» της κυβέρνησης για μία τέτοια κίνηση με απολύτως φορτισμένες συναισθηματικά αναφορές, όπως ότι η κυβέρνηση έχει «αγωνία» και «ευαισθησίες» για τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και άλλες ακόμα πιο έωλες, όπως η αντικειμενικότητα, η αναβάθμιση της ποιότητας και άλλες.

«Στο ερώτημα σε ότι αφορά την παρέμβαση του πρωθυπουργού σε σχέση και με τα social media, υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γίνεται και σε άλλες χώρες. Αποτελεί και δική μας αγωνία και προτεραιότητα, και τη συζητήσαμε και με την Επίτροπο, για την ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της ποιότητας, της αντικειμενικότητας, της ενημέρωσης και στα social media και παντού» είπε ο Γ. Οικονόμου, εμπλέκοντας ουσιαστικά την Επίτροπο στα κυβερνητικά σχέδια ελέγχου του διαδικτύου, δημιουργώντας ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι απόψεις, η αγωνία, οι ευαισθησίες και οι προτεραιότητες που και η Ελλάδα και άλλα κράτη συζητούν, και νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους» πρόσθεσε, πριν καταλήξει στην πρόφαση του «δικαιώματος» των εργαζόμενων στον Τύπο αλλά και των πολιτών «που οφείλουνε και θέλουνε και δικαιούνται να έχουνε ένα δικαίωμα σε ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση και από αυτό το κομμάτι».

«Θέλουμε μια συμπεριληπτική ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς και χρειάζεται επίσης να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση στη δημόσια σφαίρα. Πώς θα μειώσουμε την τοξικότητα. Έχουμε ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση, δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου. Γιατί, δυστυχώς, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υπενθυμίζεται η χθεσινή αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη από το Νταβός, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

«Παντού στον κόσμο, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τον δημόσιο διάλογο και μετατρέπουν τη δημόσια σφαίρα σε μια σύγχρονη εκδοχή του Πύργου της Βαβέλ, όπου μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο εκείνους που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς» ανέφερε από βήματος Κογκρέσου, αναφορά που δεν αναδείχθηκε από την πλειοψηφία του συμπολιτευόμενου Τύπου.

«Δημιουργούν στεγανά, στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν. Από τη μία και από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας» είχε δηλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο, με τα σχέδιά του τότε να παραμένουν σχέδια, αφού μόλις λίγες ημέρες μετά αντιμετώπισε την κοινωνική κατακραυγή για τα πληρωμένα likes στις δικές του αναρτήσεις ως πρωθυπουργός.

 

Documento Newsletter