Στην πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή για την αραίωση των σχολικών τμημάτων και την αλλαγή πρωτοκόλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι την ίδια ημέρα η ΟΛΜΕ καταμετρά 130.000 κρούσματα και περιγράφει «οριακά πράγματα, και υγειονομικά και παιδαγωγικά» στα σχολεία, ενώ και η ΔΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
«Καταθέτουμε πρόταση για να είναι, εκτός από ανοιχτά, και ασφαλή τα σχολεία μας» ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι «πολύ μεγάλο μέρος της εξάπλωσης του ιού με βάση τα επίσημα στοιχεία προέρχεται από τους μαθητές», καθώς το 25% των κρουσμάτων αφορούν σε παιδιά. Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τα επίσημα στοιχεία μόνο το Νοέμβριο είχαμε 45.000 κρούσματα σε μαθητές.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παρ’ όλο που η πλειονότητα των παιδιών δεν νοσεί βαριά ή είναι ασυμπτωματικά, καθώς η κατάσταση αυτή εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά στην κοινότητα, διότι «τα παιδιά που είναι φορείς του ιού έρχονται στο σπίτι σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες».
«Η κυβέρνηση είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης. Ο κ. Τσίπρας, μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες, μόλις σήμερα, στις αρχές Δεκεμβρίου, δέχθηκε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά. Αλλά ζητά, όταν παρουσιάζεται το πρώτο κρούσμα, τα τμήματα να κλείνουν για 3 μέρες από τις 5 που λειτουργούν!!…» έσπευσε από την πλευρά της κυβέρνησης να απαντήσει ο Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ακόμα πως «αν ισχύσει αυτό που προτείνει ο κ. Τσίπρας τα σχολεία απλά δεν θα λειτουργούν. Παράλληλα επαναλαμβάνει τις αντιπολιτευτικές του κορώνες περί προσλήψεων και μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς καμία μελέτη».
«Αυτά λέει ο κ Τσίπρας, ας δούμε τι έχει κάνει η κυβέρνηση» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης με τον δικό του τρόπο.
«Με όπλο μας τον εμβολιασμό και τους συνεχείς ελέγχους, που φτάνουν για τους μαθητές έως τα 7 τεστ ανά εβδομάδα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας λειτουργούν πλήρως επί 3 μήνες. Αυτή τη στιγμή μόλις 12 στα 80.000 τμήματα έκλεισαν για λίγες ημέρες, με απόλυτη διασφάλιση της υγείας των μαθητών. Επίσης, μόνο το 4,53% των τμημάτων γενικής παιδείας έχουν πάνω από 25 μαθητές και το 1,91% πάνω από 26. Από πέρυσι έγιναν 16200 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ φέτος έγιναν επιπλέον 38000 προσλήψεις αναπληρωτών. Το 98% των σχολείων έχουν υποβάλει την πρώτη αναφορά αξιολόγησης, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Μόλις χθες παρουσιάστηκαν 166 νέα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε στη δήλωσή του ο Γ. Οικονόμου.
«Η κυβέρνηση, με απόλυτη σοβαρότητα και μεριμνώντας για την υγεία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, διασφαλίζει την πλήρη λειτουργικότητα των δομών εκπαίδευσης και παράλληλα προχωρά με γοργά βήματα και αποφασιστικότητα στον ποιοτικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, στηρίζοντας έμπρακτα το μέλλον της νεολαίας μας» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Δεν τα λέει μόνο ο Τσίπρας
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Στέλλα Μανουσογιωργάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός πως δεν προχώρησε στην αραίωση τμημάτων, και σαν να μην έφτανε αυτό, προχώρησε σε «εκατοντάδες επικίνδυνες συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε χιλιάδες τμήματα με 27, 28 μαθητές και μαθήτριες, σε αίθουσες 30 και 40 τετραγωνικών στην καλύτερη περίπτωση ή συχνά σε πολύ μικρότερες και μάλιστα, πολλές φορές, ακόμη και σε κοντέινερ».
Η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ υποστήριξε ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σχολεία έχει συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων και τη μεγάλη διασπορά, καθώς όπως τόνισε, «το περιβόητο πρωτόκολλο του 50% +1, είναι ξεκάθαρο και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ότι έχει συμβάλλει πολύ στην αύξηση της διασποράς του ιού και καθημερινά έχουμε από 1.500 έως 2.000 νέα κρούσματα σε μαθητές». «Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουμε πάνω από 130.000 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών, συγκριτικά με πέρυσι βλέπουμε τεράστια η αύξηση και δεν μπορεί κανείς με την απλή λογική να μην καταλάβει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο πρωτόκολλο που δεν επιτρέπει στα τμήματα να κλείσουν», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η Στ. Μανουσογιωργάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη λήψη μέτρων, καθώς όπως είπε «εξακολουθεί να μην σπάει τα τμήματα επειδή δεν θέλει να προσλάβει εκπαιδευτικούς», ενώ έριξε βάρος και στην ανάγκη να δοθούν δωρεάν rapid test τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους, «καθώς και οι δύο ομάδες νοσούν και μεταδίδουν, αντιθέτως προτιμάει τον διχασμό, δεν κάνει καμία ιχνηλάτηση των κρουσμάτων που έχουμε στα σχολεία και δεν παίρνει κανένα μέτρο για τον συνωστισμό στα σχολικά λεωφορεία και στα ΜΜΜ με τα οποία δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί μετακινούνται».
Την ίδια ώρα, αντίστοιχη ανησυχία εκπέμπει και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, που έκανε λόγο για «τεράστιο κτιριακό πρόβλημα το οποίο υπάρχει στις σχολικές μονάδες» που αναδείχθηκε με την πανδημία, επικαλούμενος παράλληλα τις προτάσεις των επιστημόνων, που ζητούσαν να ανοίξουν τα σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, έπειτα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς και με συγκεκριμένους κανόνες αποστάσεων. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν έγινε μια προσπάθεια να εξευρεθούν χώροι σε συνεργασία με τους δήμους ή γενικά με τον δημόσιο τομέα, όπου θα μπορούσαν εναλλακτικά και για λίγο διάστημα να φιλοξενηθούν τμήματα σχολείων για να είναι εφικτός ο μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα», ενώ επισήμανε και την αύξηση τελικά του αριθμού των μαθητών μετά τον σχετικό νόμο.
«Αυτό ήταν πραγματικά οδυνηρό. Και αυτή τη στιγμή δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε στην αρχή της χρονιάς ότι θα φτάσουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μέσα στα σχολεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία αλλά και ασφαλή