Η κυβέρνηση απαξιώνει και την κριτική των 1.000 πανεπιστημιακών στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Η κυβέρνηση απαξιώνει και την κριτική των 1.000 πανεπιστημιακών στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Συνεχίζει να κωφεύει στην κριτική που της γίνεται για το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως που έχει σηκώσει πλήθος έντονων αντιδράσεων στη φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, αντιμετωπίζοντας και την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία 1.000 πανεπιστημιακοί ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, με απαξίωση και επιμονή στη νομοθέτησή του.

Ανοιχτή επιστολή-κόλαφος την οποία προσυπογράφουν απέστειλαν 1000 πανεπιστημιακοί στην υπουργό Παιδείας, με την οποία επισημαίνουν ότι «εφόσον ψηφιστεί ο νέος νόμος, αλλάζει δραματικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο κλείνοντας τις πόρτες του στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν». Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το documentonews.gr, με τον Γιάννη Οικονόμου να απορρίπτει κάθε κριτική, καταλήγοντας και στο ρητορικό «δεν βλέπω πως μπορεί να κλείσει το δρόμο της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση στα νέα παιδιά» το νομοσχέδιο Κεραμέως, του οποίου η διαβούλευση έκλεισε στις 19 Ιουνίου.

Στην επιστολή τους, οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν μεταξύ άλλων «προσβεβλημένοι από το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους Έλληνες και Ελληνίδες πανεπιστημιακούς», πως οι φοιτητές και φοιτήτριες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε δωρεάν μεταπτυχιακά, ενώ οι ρυθμίσεις που «απελευθερώνουν» τις μεταπτυχιακές σπουδές προβλέπουν ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το Υπουργείο Παιδείας και το διδακτικό έργο των μελών ΔΕΠ δεν τα περιλαμβάνει. Επομένως θα είναι αδύνατο να είναι βιώσιμα όσα μεταπτυχιακά δεν θα έχουν δίδακτρα.

Δείτε επίσης: Επιστολή – κόλαφος 1.000 πανεπιστημιακών προς Κεραμέως: Ο νέος νόμος αλλάζει δραματικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους, οι 1000 πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι δημόσιο πανεπιστήμιο σημαίνει οργάνωση των σπουδών με επιστημονικά κριτήρια και όχι απορρύθμιση και κατακερματισμό της γνώσης με πληθώρα παρεχόμενων τίτλων και σπουδών. Η «ευελιξία» στα προγράμματα σπουδών και τα διδακτορικά σημαίνει ότι θα μειωθεί το μόνιμο προσωπικό των πανεπιστημίων σε όφελος διαφορετικών κατηγοριών διδασκόντων που θα προσλαμβάνονται για βραχεία παρουσία (επισκέπτες/τριες, εντεταλμένοι/ες διδασκαλίας κ.λπ.) ώστε να μην επενδύουν μακροπρόθεσμα στο πανεπιστήμιο.

«Λυπούμαστε που χάνεται άλλη μία ευκαιρία μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης. Δυστυχώς σχεδιάστηκε ερήμην και εναντίον της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης, υπηρετώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο και τις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και ζητάμε, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που υπονομεύουν το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» καταλήγουν οι 1.000 καθηγητές, φοιτητές, συγκλητικοί και πρυτάνεις που υπογράφουν.

Στην απάντησή του στο documentonews.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να μην απαντήσει στα σημεία κριτικής της επιστολής, παρότι είναι εδώ και ημέρες σε γνώση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αρκούμενος να υποστηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα για το νομοσχέδιο.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης της μόρφωσης και της πολύ σημαντικής δουλειάς που χρόνια γίνεται στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο που δίνει τη δυνατότητα για εσωτερικά Erasmus, ένα πανεπιστήμιο που δίνει τη δυνατότητα να συνδεθεί η αγορά εργασίας με τις σπουδές από πολύ νωρίτερα, ένα πανεπιστήμιο που δίνει τη δυνατότητα για διαθεματικές σπουδές» ανέφερε στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, καταλήγοντας πως «δεν βλέπω πως μπορεί να κλείσει το δρόμο της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση στα νέα παιδιά».

Σημειώνεται πως ως αποτέλεσμα στις μεγάλες αντιδράσεις, η κατάθεση του νομοσχεδίου προ εβδομάδων πήρε «αναβολή» από την κυβέρνηση, με παράταση της διαβούλευσης μέχρι την περασμένη Κυριακή. Ενδεικτικά, η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης έκανε λόγο για νομοσχέδιο το οποίο «θίγει και περιορίζει την αυτοδιοίκηση, όχι με τον τρόπο εκλογής του πρύτανη, αλλά με την υπερρύθμιση, που δεν αφήνει στους οργανισμούς των ιδρυμάτων περιθώριο ευελιξίας», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ένα υπερνομοσχέδιο που διαμορφώθηκε χωρίς διαβούλευση».

Documento Newsletter