Η Κυριακή των παπουτσιών

Δανείζομαι τον τίτλο του θεατρικού έργου του Λάκη Λαζόπουλου «Η Κυριακή των παπουτσιών» για να νοηματοδοτήσω το διακύβευμα των εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου.

Η σχέση του κυβερνητικού προγράμματος με τα παπούτσια είναι άρρηκτη για την κυβέρνηση, η οποία πορεύεται προς τις εκλογές ξυπόλυτη, περπατώντας σαν τους αναστενάρηδες στ’ αναμμένα κάρβουνα που η ίδια άναψε.

Και καλά ο Κυριάκος, αναφαίρετο δικαίωμά του είναι (πολιτικά μιλώντας, γιατί κατά τα λοιπά είναι πορφυρογέννητος) να κοιμάται σε άγριες σανίδες χωρίς στρωσίδια, να περπατάει ξυπόλυτος στ’ αγκάθια, να κάθεται ξεβράκωτος στ’ αγγούρια, να τσουρουφλίζεται και να καίγεται στις φλόγες που άναψε με ανέμους 10 μποφόρ, αλλά όχι και να μας ζητάει να συμμεριστούμε το όραμά του για το μέλλον μας με αναφορές στο μαύρο παρελθόν που έφερε η παράταξή του στη χώρα, αυτό της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να γίνει όταν –αναφερόμενος στη φωτογραφία του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ με τα τρία χαμογελαστά και ξυπόλυτα κορίτσια κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50– είπε:

«Τρία κοριτσάκια τα οποία δεν έχουν καν παπούτσια, που όμως έχουν ένα τεράστιο χαμόγελο. Μέσα από αυτήν τη φωτογραφία νομίζω ότι είναι το καλύτερο σύμβολο μιας Ελλάδας η οποία αντέχει, έχει μέλλον, έχει προοπτική και τελικά ξέρει πως μπορεί να κοιτάει ψηλά, σταθερά, τολμηρά, να στοχεύει μόνο μπροστά».

Το γελοίο της αναφοράς Μητσοτάκη για το σταθερό, τολμηρό, χαμογελαστό και ξυπόλυτο μέλλον που οραματίζεται ο «Λουδοβίκος» έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του… αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το Μαξίμου σέρνει τη χώρα ξυπόλυτη σε ναρκοθετημένα χωράφια με νομοσχέδια Βορίδη και εμβόλιμα άρθρα Γεραπετρίτη, που προειδοποιούν, απειλούν και τρομοκρατούν τις ανεξάρτητες αρχές στην περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με τις υποδείξεις Ντογιάκου.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές το Μαξίμου εξανάγκασε σε παραίτηση τον αντιπρόεδρο του Αρειου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος κατήγγειλε ως ωμή και αντισυνταγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την τροπολογία του Μάκη Βορίδη για την υπόθεση νομιμότητας συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση Κοντιάδη – Αλιβιζάτου.

Την Κυριακή 21 Μαΐου φορώντας από πάνω ως κάτω τα καλά μας θα πάμε στην κάλπη τραγουδώντας:

«Αλλο το πόδι μου εδώ μέσα δε χωράει/ είναι από πίσω η ζωή και το χτυπάει/ όλο τα νούμερα στενεύουν με παιδεύουν/ και οι πατούσες μου απ’ έξω περισσεύουν.

Την Κυριακή των παπουτσιών/ έλα να ψάξουμε λοιπόν/ σε ποια ζωή χωράμε/ την Κυριακή των παπουτσιών/ έλα ν’ αλλάξουμε λοιπόν/ αν θες αλλού να πάμε».