Καθώς αριθμοί ρεκόρ Σύρων προσφύγων φτάνουν στις ακτές της Κύπρου, η κυβέρνηση της Λευκωσίας θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει ασφαλή τμήματα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο πατρίδα τους για να τους επαναπατρίσει, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών.
«Η έναρξη μιας συζήτησης για την επαναξιολόγηση του ζητήματος της Συρίας είναι κρίσιμη για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξή του στο Reuters. Το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να θέσει το θέμα επίσημα στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε. Εν μέσω της αυξανόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το νησί της Μεσογείου ετοιμάζεται για μια περαιτέρω εισροή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που θα χρειαστούν περισσότερους πόρους, ανέφερε ο Ιωάννου.
«Έχουμε πέντε φορές περισσότερους μετανάστες από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος πρώτης γραμμής», σημείωσε ο Ιωάννου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι είναι από τη Συρία.
Κρίσιμη επαναξιολόγηση
Η Κύπρος έχει δηλώσει ότι επεκτείνει την ικανότητά της να φιλοξενεί πρόσφυγες, αλλά θέλει οι εταίροι της στην ΕΕ να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές της. Ο Ιωάννου ανέφερε ότι αυτό περιλάμβανε την έναρξη συζήτησης για το καθεστώς της Συρίας και το αν είναι ασφαλές για τους πρόσφυγες να επιστρέψουν εκεί, καθώς και καλύτερη υποστήριξη για τον Λίβανο, ο οποίος φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Επικαλέστηκε έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η οποία ανέφερε ότι οι δύο συριακές κυβερνήσεις – η Δαμασκός και η Ταρτούς – δεν αποτελούν «πραγματικό κίνδυνο για έναν άμαχο να επηρεαστεί προσωπικά από αδιάκριτη βία».
Αυξανόμενες ανάγκες
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία κατά τη διάρκεια μιας και πλέον δεκαετίας εμφυλίου πολέμου, με τους περισσότερους να πηγαίνουν στον Λίβανο και την Τουρκία. Μολονότι η σύγκρουση έχει πλέον μπει σε αδιέξοδο, με τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να φεύγουν.
Η Κύπρος έγινε hotspot μεταναστών μετά το κλείσιμο του τουρκικού εφαλτηρίου προς τα ελληνικά νησιά σε μια συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα το 2016. Οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο κορυφώθηκαν σε περίπου 21.565 το 2022, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 2002. Η Κύπρος είδε 1.043 Σύρους να φτάνουν με βάρκα τον Οκτώβριο, τριπλάσια αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Τον Νοέμβριο, κατέγραψε 795 αφίξεις, σχεδόν τριπλάσιες από τον Νοέμβριο του 2022.