Η κυβέρνηση ξέχασε τη μεσαία τάξη

Πήγαν περίπατο οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για αποκατάσταση των αδικιών στα μεσαία εισοδήματα

Χωρίς καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων με την οποία ευνοούνται τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και με τις προεκλογικές εξαγγελίες για τη μεσαία τάξη να έχουν πάει περίπατο κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Μπορεί τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να είχαν τάξει ότι θα αποκαταστήσουν τις αδικίες που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι της συγκεκριμένης εισοδηματικής κατηγορίας, ωστόσο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιέχει ελάχιστες ελαφρύνσεις γι’ αυτούς.

Η ανάλυση της νέας κλίμακας φορολόγησης εισοδημάτων αποδεικνύει ότι οι λιγότεροι ωφελημένοι και αυτήν τη φορά είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δηλώνουν εισοδήματα από 16.000 έως και 50.000 ευρώ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο αποδεικνύει ότι η στόχευση της κυβέρνησης ήταν οι βασικές ελαφρύνσεις να ωφελήσουν τα πολύ χαμηλά και τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, ξεχνώντας τη μεσαία τάξη.

Η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2020, με αποτέλεσμα μισθωτοί και συνταξιούχοι να δουν άμεσα τις αλλαγές στους μισθούς και στις συντάξεις. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2021 για να δουν τις όποιες αλλαγές στα εκκαθαριστικά της εφορίας. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν αφορολόγητο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένο. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που τους κάνει αυτόματα τους μεγάλους κερδισμένους της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στο υποχρεωτικό ποσοστό δαπάνης μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη φορολογία των επιχειρήσεων, τη φορολόγηση των εταιρικών παροχών και στον ΦΠΑ των νέων οικοδομών.

Κλίμακα μισθωτών

Μηδενικά εκκαθαριστικά θα λάβουν με τη νέα φορολογική κλίμακα όσοι δηλώνουν εισόδημα κάτω από 8.000 ευρώ και ως εκ τούτου παραμένουν κάτω από το όριο του αφορολόγητου.

Μετά και τις νέες αλλαγές η κλίμακα φορολόγησης διαμορφώνεται ως εξής:

α) συντελεστής φόρου 9% (αντί 22% που είναι σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ,

β) συντελεστής φόρου 22% (ίδιος με σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ,

γ) συντελεστής φόρου 28% (αντί 29% που είναι σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ,

δ) συντελεστής φόρου 36% (αντί 37% που είναι σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ,

ε) συντελεστής φόρου 44% (αντί 45% που είναι σήμερα) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Ειδικά για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος που θα προκύπτει από την παραπάνω κλίμακα θα μειώνεται ως εξής:

Άγαμος: 777 ευρώ που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ. Εγγαμος με ένα παιδί: 810 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.

Έγγαμος με δύο παιδιά: 900 ευρώ για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.

Έγγαμος με τρία παιδιά: 1.120 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.

Έγγαμος με τέσσερα παιδιά και άνω: 1.340 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Οι μεταβολές στον φόρο εισοδήματος αφορούν εισοδήματα τα οποία θα αποκτηθούν από το 2020 και μετά. Ειδικά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι μεταβολές αυτές θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές από τον Ιανουάριο του 2020 μέσω μειώσεων στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των αποδοχών τους. Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι μειώσεις φόρων θα γίνουν αντιληπτές το 2021 με τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020. Ολες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη χρήση του 2020, δηλαδή θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος των δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2021.

Με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο αποδεικνύεται περίτρανα ότι η στόχευση της κυβέρνησης ήταν να ωφεληθούν τα πολύ χαμηλά και τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα

Ετικέτες