Σχέδιο νόμου για τη «Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους» προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με ανακατατάξεις στις δομές της κεντρικής, αποκεντρωμένης και αιρετής τοπικής διοίκησης.
Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων αποτελεί το πρώτο βήμα για ανακατατάξεις. Η σύσταση 11μελούς Επιτροπής τεχνοκρατών, με καθοριστικό τον ρόλο του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη, εντάσσεται στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένας κοινός τόπος για ορθολογική αναδιάταξη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αναποτελεσματικότητας που δημιουργούν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.
Όμως, ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να δημιουργήσει πεδίο όσμωσης μεταξύ στελεχών της Τοπικής Διοίκησης από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά και να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα, μια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πεδίο για διείσδυση ιδιωτών. Επομένως, όλες αυτές οι αλλαγές έρχονται να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις της ΝΔ, με πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες προκαλούν προβλήματα και στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επικρατούν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι μέσα στον λαβύρινθο δομών και μηχανισμών.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος υπέγραψε τη σύσταση Επιτροπής τεχνοκρατών με αντικείμενο «την δημιουργία του πλαισίου για τη μεταρρύθμιση του κράτους, που αποσκοπεί στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Διακυβέρνησης».
Πρόεδρός της ορίστηκε ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού.
Έργο της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων, ενόψει της κατάρτισης σχεδίου νόμου για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων).
Στο σχέδιο νόμου θα αποτυπωθούν οι αρμοδιότητες που διατηρούνται στην Κεντρική Διοίκηση και τις Αποκεντρωμένες μονάδες του κράτους, ενώ θα καθορισθεί ο τρόπος που θα γίνει η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, με πρόβλεψη για οικονομικούς πόρους και προσωπικό. Η κυβέρνηση προβάλλει ότι με αυτές τις αλλαγές θα διασφαλίζεται «η αμεσότερη, εγγύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών».
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν θα καταβληθεί πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση στα μέλη της Επιτροπής, τα οποία θα συνεδριάζουν υπό την προεδρία Κοντιάδη. Τα άλλα δέκα μέλη είναι οι Ιωάννης Καραγιάννης (γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ), Νίκος Ιωάννου (Καθηγητής Πληροφορικής, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), Δήμητρα Κουτσούρη (πρώην στέλεχος ΥΠΕΣ), Κωνσταντίνος Τσιμάρας (καθηγητής Νομικής Σχολής), Γεωργία Βαλατσού (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών), Θεόδωρος Οικονόμου (Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών), Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας (αντιπρόεδρος, Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος (πολιτικός επιστήμων, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΕΕΤΑΑ), Παναγιώτης Καρκατσούλης (νομικός, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης), Σπύρος Σπυρίδωνας (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ).