Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαγορεύει τις πορείες

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ακραίου νεοσυντηρητισμού μπαίνει τώρα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς δια του περιορισμού των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών κάθε είδους επιχειρείται να παρεμποδιστεί κάθε έμπρακτη εκδήλωση αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας και αντίδρασης.

Αυτή η προσπάθεια δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου που θα περιορίζει τη δυνατότητα διαδηλώσεων δεν είναι καινούργια: επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας με πρωτοβουλία του τότε δήμαρχου Αθηναίων και νυν στελέχους του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη που επιστράτευσε για τη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, στενό συνεργάτη πλέον του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΛΑΣ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Προφανώς αυτήν την προϊστορία των προσπαθειών περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και υποβάθμισης των δυνατοτήτων διαδήλωσης είχε στο μυαλό του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας που συζητήθηκε το «νέο πλαίσιο» ότι «η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ».

Ο νόμος το «στίγμα» του οποίου προφανώς με την πολιτική κάλυψη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση των βιαιοτήτων των αστυνομικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, θα δίνει –σύμφωνα με πληροφορίες- στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποφασίζει εάν η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικούς ή δευτερεύοντες δρόμους ή ακόμα και σε πεζοδρόμιο με βάση τον όγκο της «ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για να αποφεύγουν δρόμους με κίνηση».

Προβλέπεται επίσης η παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης εισαγγελέα, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας και θα μπορεί να υποδεικνύει ακόμα και… εναλλακτικές διαδρομές.

Πρακτικά, οι πιο μικρές πορείες θα γίνονται στο πεζοδρόμιο. Οι «μικρές» σε μια λωρίδα του δρόμου, ενώ οι «μεγάλες» θα γίνονται σε συγκεκριμένο τόπο και διαδρομή. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα πώς θα ορίζεται το μέγεθος και πώς θα αποφασίζονται οι «εναλλακτικές» διαδρομές.