Αυτό που κάναμε με τους δύο υπουργούς από το 2015 είναι να δώσουμε αρκετά κίνητρα και να καλύψουμε με γιατρούς μέχρι τότε άγονα περιφερειακά ιατρεία.
Παράλληλα βάλαμε μπροστά τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημιουργία των τοπικών ομάδων υγείας (ΤΟΜΥ).
Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως το 2019 καταφέραμε να συγκροτήσουμε 127 ΤΟΜΥ οι οποίες λειτουργούν και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ένταση, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες καθώς είναι εθνική υποχρέωση της χώρας.
Μετά τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης οι ΤΟΜΥ πρέπει να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υποχρέωση της χώρας είναι να διατηρήσει αυτές τις δομές και να τις ενισχύσει. Δεν μπήκε ποτέ στον κόπο η κυβέρνηση να μάθει και να κατανοήσει τη σημασία της δουλειάς αυτών των δομών, παρά μόνο όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση και διαπίστωσαν ότι είναι τόσο σημαντική η δουλειά τους.
Ο πολιτικός στόχος της ΝΔ είναι να κλείσει αυτές τις δομές και να επιστρέψει ξανά στον ιδιωτικό τομέα το κομμάτι της φροντίδας που παρέχουν. Τι κάνει αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση; Εχει ενισχύσει το ΕΣΥ με τα απολύτως απαραίτητα, με επικουρικό προσωπικό, με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, γιατί δεν θέλει να δώσει το σήμα ότι το ΕΣΥ θα είναι παρόν, δυνατό και γερό και μετά την κρίση της πανδημίας. Παράλληλα είναι δύσκολο να αποδεχτούν, διότι είναι εντελώς κόντρα στο δικό τους πολιτικό αφήγημα, ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει ρόλο, ουσία και δυνατότητες σε αυτή την ιστορία, με τις ΤΟΜΥ να έχουν κεντρικό ρόλο.
Ο Σταμάτης Βαρδαρός είναι πρώην αναπληρωτής γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας