«Η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία»

«Η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία»

«Εκείνο για το οποίο είχαμε δεσμευτεί και σε αυτό δεν έχει απαντήσει η Νέα Δημοκρατία, παρότι έχει κάνει πάρα πολλές εξαγγελίες σε πάρα πολλά ζητήματα, είναι στην αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την Παιδεία», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εμείς προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι στο τέλος της τετραετίας θα ανεβάζαμε τον προϋπολογισμό της Παιδείας στο 5%, από το 2,8% στο οποίο είχαμε ανεβάσει από το 1,8% του προϋπολογισμού, παρότι ήμασταν μέσα σε μνημόνιο και μόνο κάποιους μήνες εκτός μνημονίου», είπε η κ.Τζούφη, επισημαίνοντας ότι «εάν ο προσανατολισμός είναι η ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένης και της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, θα πρέπει να το αποδείξει η Νέα Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την υπουργό Παιδείας για τη λειτουργία των νεοϊδρυθέντων τμημάτων στα ΑΕΙ η κ. Τζούφη παρατήρησε: «Η παράταση της προθεσμίας των μηχανογραφικών, την οποία είχε δώσει η κ. Κεραμέως ήταν με στόχο να αναιρεθεί η λειτουργία των νέων τμημάτων. Προφανώς δεν κατάφερε να το κάνει και αυτό καταλαβαίνει κανείς τι αναστάτωση δημιούργησε στα παιδιά που είχαν φτιάξει ήδη τα μηχανογραφικά τους, αλλά και στα τμήματα που ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές. Το γεγονός ότι έληξε σημαίνει ότι αυτό ήταν συνολική απόφαση όλων των Συγκλήτων, οι οποίες έστειλαν τις αποφάσεις τους. Όλη αυτή η ιστορία για τη λειτουργία των Τμημάτων και τον ενιοποιημένο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης έγινε μετά από μία πολύ μακρά διαχρονική διαβούλευση και εισηγήσεις των αντίστοιχων τμημάτων και συγκλήτων, οι οποίες προφανώς δήλωναν έτοιμες να υποδεχθούν τους νέους φοιτητές».

Αναφορικά με τις ανάγκες στελέχωσης των νέων τμημάτων η αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εμείς δώσαμε για τα καινούρια τμήματα 600 νέα μέλη ΔΕΠ και 300 λοιπό επιστημονικό προσωπικό ακριβώς για να χρησιμοποιηθούν για την ενδυνάμωση αυτών των τμημάτων». «Πολύ σημαντικό, που δεν έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η ΝΔ, ήταν η νομοθέτηση η οποία έγινε, ότι για κάθε μέλος ΔΕΠ που αποχωρεί, θα πρέπει άμεσα να προκηρύσσεται η θέση του και να καταλαμβάνεται από κάποιον καινούριο συνάδελφο».

Ερωτηθείσα σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου η κ. Τζούφη είπε πως πρόκειται για εξαγγελίες που «πάνε να σταματήσουν πιθανές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος και όχι μόνο, ακριβώς λόγω αυτών που έρχονται, με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, τη διαγραφή φοιτητών και άλλα μέτρα, τα οποία θα δημιουργήσουν καταστάσεις μέσα στα πανεπιστήμια, τις οποίες, με αυτόν τον τρόπο, η ΝΔ θέλει να καταστείλει».

Για τα ζητήματα βίας και ανομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους διευκρίνισε: «Μεμονωμένα παραδείγματα υπάρχουν σε κάποια πανεπιστήμια και εκεί υπάρχει η πρόβλεψη, στις κακουργηματικές πράξεις να υπάρχει αυτεπάγγελτη είσοδος της αστυνομίας και έχει γίνει αυτό και στο ΑΠΘ. Το πρόβλημα είναι στο θέμα των πλημμελημάτων. Εκεί απαιτείται απόφαση της Συγκλήτου. Βεβαίως αυτό έχει γίνει στο παρελθόν. Με αποφάσεις των Συγκλήτων όταν θεωρείτο ότι υπήρχαν σοβαρά θέματα πλημμελημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια, είχε μπει παλαιότερα η Αστυνομία και αυτό οδήγησε σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Είχε δημιουργηθεί μια Επιτροπή συγκεκριμένη η οποία είχε καταλήξει και σε πορίσματα και έλεγε να δημιουργηθεί ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο, στο οποίο να μην είναι μόνος του ο πρύτανης, να υπάρχουν και εκπρόσωποι του εισαγγελέα και της αστυνομίας και σε περίπτωση σοβαρών πλημμελημάτων να είναι αυτή που θα αποφασίζει εάν θα καλέσει τις αστυνομικές δυνάμεις, εκτιμώντας την κατάσταση. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, όχι να καταργήσουμε τον νόμο του ασύλου, να δούμε στον υπάρχοντα νόμο και με ποιον τρόπο μπορεί αυτός να βελτιωθεί».

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για το θέμα της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη απάντησε: «Θεωρούμε ότι ήταν λάθος η επιλογή της επιτροπής δεοντολογίας να πάρει αυτή την απόφαση και να κρατήσει το θέμα σαν να ήταν ιδιωτική υπόθεση που αφορούσε τον κ. Πολάκη». «Η απόφαση αυτή παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς και οι δύο υποθέσεις […] αφορούν χρόνο κατά τον οποίο ο κ. Πολάκης ήταν υπουργός και θεωρούμε ότι με αυτήν την έννοια θα έπρεπε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος, δηλαδή η Ολομέλεια της Βουλής να αποφασίσει για την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter