Η κυβέρνηση αντί να αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία, τις κόβει!

Η κυβέρνηση αντί να αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία, τις κόβει!

Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης που βλέπει ακόμα και την Υγεία με ιδιωτικό πρόσημο εμφανίζει την πλήρη αδυναμία την εν μέσω της τρομακτικής και δυστυχώς θανατηφόρας πανδημίας του κορονοϊού.

Δεν είναι μόνον που δεν έκαναν τίποτα -ή σχεδόν τίποτα- για την ενίσχυση των ΜΕΘ, του προσωπικού, και της υποδομής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με εγκληματικές πλέον επιπτώσεις, αλλά χρησιμοποιεί αλχημείες για να απαντήσει στις μειώσεις των σχετικών δαπανών ενώ βρίσκεται σε μια ομολογουμένως υστερία στήριξης της ιδιωτικής Υγείας

Έτσι υπό τις παρούσες συνθήκες έφτασαν μέχρι το σημείο -κόβοντας «εικονικές» κορδέλες ΜΕΘ- ο νέος προϋπολογισμός να προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ κόβουν και τις δαπάνες για την απασχόληση.

Δεν είναι μόνον ο ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει την κατρακύλα της χώρας στις δαπάνες υγείας. Οι πίνακές του επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα ήταν προτελευταία χώρα στην Ε.Ε. σε έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έκανε μάλιστα μόλις 53 τεστ Covid ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 124 μέσου όρου Ε.Ε. και 434 της Γερμανίας.

Αλλά ο ίδιος ο ΟΟΣΑ (Health at a glance, Europe 2020) αποτυπώνει και την ισοπέδωση της Υγείας κατά την εποχή των μνημονίων.

Την πενταετία 2008-2013 (μνημόνια) στην Ελλάδα οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας μειώθηκαν με ρυθμό 7,3% τον χρόνο, έναντι μέσης αύξησης 0,7% στην Ε.Ε. και στη συνέχεια, μεταξύ 2013 και 2019, αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4% τον χρόνο, έναντι 3% στην Ε.Ε., 6,5% στην Ιταλία, αλλά και 7,8% στη Ρουμανία.

Και τι απάντησε η κυβέρνηση διά στόματος Πέτσα;

Είπε ότι συγκρίνονται «ανόμοια πράγματα», γιατί τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία των άλλων χωρών της Ε.Ε. φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο!

Προϋπολογισμός «της συμφοράς»

Εδώ όμως έρχεται ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας θα μειωθούν σε σχέση με αυτές του 2020. Από τα 4,8 δισ. ευρώ της τρέχουσας χρονιάς -από τα οποία 523 εκατ. ήταν πρόσθετοι πόροι κατά της πανδημίας και στα οποία πρέπει να προστεθούν και 263 εκατ. που δόθηκαν ως επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθεί η μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω πανδημίας- οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται το 2021 στα 4,25 δισ., από τα οποία μόλις 131 εκατ. υπολογίζονται ως πρόσθετοι πόροι για την πανδημία. Πρακτικά, πρόκειται για μια μείωση 16% που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις μακάβριες εικόνες στα νοσοκομεία και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Αλλά μην ψάχνετε που πάνε τα λεφτά!

Από 3,8 δισ. ευρώ φέτος, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας εκτοξεύεται το 2021 στα 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 30%.

Κόβουν και από το Ασφαλιστικό

Στην ίδια αντίληψη κινούνται και οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, που από 24,7 δισ. ευρώ της φετινής χρονιάς μειώνονται στα 22,6 δισ. φέτος, κι αυτό παρά τις διαλαλούμενες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αυξήσεις συντάξεων, αλλά και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που θα προκαλέσουν αντίστοιχη μείωση στα έσοδα των Ταμείων.

Documento Newsletter