Οι συντελεστές του φιλμ «Καπετάν Μιχάλης» μιλούν για τη δημιουργία του Κώστα Χαραλάμπους λίγες μέρες πριν να βγει στις αίθουσες.
«Εγώ είμαι η Κρήτη». Η διάσημη φράση που εκστομίζει ο κρητικός ήρωας του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ταινία του Κώστα Χαραλάμπους «Ο καπετάν Μιχάλης».
Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται το 1889, τη χρονιά της κρητικής επανάστασης. Κεντρικός χαρακτήρας είναι φυσικά ο Καπετάν Μιχάλης, ο ασυμβίβαστος Κρητικός που παραμένει μαυροντυμένος και αξύριστος έως ότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Τη στιγμή όμως που θα γνωρίσει την Εμινέ, τη γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, όλη η στάση του γύρω από τις αξίες της ζωής, κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Ο ερωτικός πειρασμός για την Εμινέ δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποπροσανατολίζει μακριά από εκείνο που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους.
Για την ταινία μίλησαν αμέσως μετά από τη δημοσιογραφική προβολή της στο Ιντεάλ, σε εκπροσώπους του τύπου οι συντελεστές της. Τον κυριότερο λόγο όπως ήταν φυσικό είχε ο σκηνοθέτης που δήλωσε πως το κίνητρο για να γυρίσει το φιλμ ήταν ο ίδιος ο Καζαντζάκης και ότι για το αγαπημένο του βιβλίο θέλησε να μείνει πιστός 100% στο ύφος και το πνεύμα του.
Η μόνη του παρέμβαση έγινε με το γνώμονα να «γίνουν κάποιες αναγκαίες αλλαγές, όπως η φιλμική συνύπαρξη ορισμένων χαρακτήρων που στο βιβλίο δεν συναντιούνται ποτέ, προκειμένου να αποκτήσει η ιστορία, το αναγκαίο κινηματογραφικό ύφος». Ως ένα βαθμό ο σκηνοθέτης τα κατάφερε και η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον. Όμως υπάρχουν χτυπητές αδυναμίες σε τεχνικά ζητήματα (κάποιες κακοφτιαγμένες σκηνές μάχης π.χ.) ενώ μερικές ερμηνείες χαρακτηρίζονται από υπερβολικό στόμφο.
Σε σχέση με το τελευταίο πάντως, ο σκηνοθέτης όταν ρωτήθηκε γιατί ο Αιμίλιος Χειλάκης που υποδύεται τον Καπετάν Μιχάλη δεν μιλάει με κρητική προφορά, απάντησε πως έγιναν κάποια δοκιμαστικά ως προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν λειτουργικό, οπότε προτιμήθηκε να μην αλλάξει η ομιλία του πρωταγωνιστή.
Για το εμβληματικό έργο του Καζαντζάκη εκφράστηκαν με τα πιο θερμά λόγια και οι υπόλοιποι συνεργάτες του σκηνοθέτη που βρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου, με τον ηθοποιό Παναγιώτη Μπουγιούρη να τονίζει πως λόγω των φιλόλογων γονιών του είχε διαβάσει από μικρός το εν λόγω βιβλίο του Καζαντζάκη κι είχε μαγευτεί από την πρώτη στιγμή από τη δύναμη του κειμένου.
Τέλος, έγιναν αναφορές για τα γυρίσματα της Κρήτης (Ηράκλειο, Ελούντα, Φουρνοί κ.α.) καθώς και στην έμφαση που δόθηκε ως προς την πιστή αναπαράσταση της εποχής. Η προεπαναστική Κρήτη του 1887 δίνεται όχι μόνο με την δέουσα προσοχή και επιλογή στα κοστούμια και τα σκηνικά αλλά και στην εύρεση των κατάλληλων τοπίων και σημείων που θα αναδείκνυαν «το ιδιαίτερο χρώμα της Κρήτης» όπως είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.
Η ταινία «Καπετάν Μιχάλης» θα κυκλοφορήσει στις 21 Δεκεμβρίου από την TFG.