Η Κρήτη «έσπασε» το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή

Η Κρήτη «έσπασε» το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή

Ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ έσπασε λόγω της «Χιόνης» και της «Ωκεανίδας»!

Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 1 Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου έφτασε στα 1202 χιλιοστά. Το προηγούμενοι ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή άνηκε στο Grøndalen της Νορβηγίας με 1190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, έφερε όμως η «Ωκεανίς» και στη υπόλοιπη Δυτική Κρήτη από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου. Πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, κλειστά σχολεία, δυσκολίες στις μετακινήσεις και τις μεταφορές, και ένας αγνοούμενος άνδρας συνθέτουν μια εικόνα αμέτρητων προβλημάτων στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, (Πίνακας 1), από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου έως το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου στην περιοχή του Σέμπρωνα Χανίων έπεσε το 40.9% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Πολύ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και για τον υπόλοιπο νομό Χανίων, ξεπερνώντας στο 31% στο οροπέδιο Ασκύφου, στις Βρύσες, στους Άγιους Πάντες και στον Αλικιανό. Στον Χάρτη 1 φαίνονται οι θέσεις των παραπάνω σταθμών και τα σχετικά ύψη βροχής.

Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς», ήταν οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι έπνεαν κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, στο Αιγαίο αλλά και στα δυτικά τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου. Οι ριπές του ανέμου έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100 km/h, ενώ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, η διάρκεια τους. 

Στον Πίνακα 2 εμφανίζονται οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr όπου από τις 23/02 έως τις 26/02 το πρωί, οι ριπές καθημερινά έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 100 km/h και η διάρκεια σε συνεχόμενες ώρες, όπου οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 km/h.

Ετικέτες

Documento Newsletter